Nectarul de Mere

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1. PARTEA TEORETICA 4
1.1. Analiza comparativa a tehnologiilor din tara si strainatate pentru 
realizarea tehnologiei proiectate 4
1.2. Alegerea si descrierea schemei tehnologice adoptate si analiza factorilor 
care influenteaza productia 5
1.3. Principalele caracteristici ale materiilor prime, auxiliare si ale produsului finit 13
1.4. Masuri de protectia muncii, P.S.I. si igiena muncii 22
CAPITOLUL 2. PARTEA APLICATIVA 25
2.1. Studiu tehnic asupra tehnologiei abordate. Calcule de evidenta a productiei. 
Bilant de materiale. Consumuri specifice. Randamente de fabricatie 25
2.2. Implementarea sistemului de control al calitatii HACCP 32
2.3. Studiul privind valorificarea deseurilor de mere pentru obtinerea pectinei 48
2.3.1. Consideratii teoretice 48
2.3.2. Material si metoda de lucru 49
2.3.3. Rezultate si discutii 50
CONCLUZII 52
BIBLIOGRAFIE 52
ANEXE:
1. Schema tehnologica
2. Schema de legaturi


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Specific nectarelor este faptul ca inglobeaza pulpa fructelor separata de partile neutilizabile, fin maruntita din care se elimina materialul fibros rezultat din peretii celulari. 
Nectarurile naturale au valoare nutritiva ridicata (psihosenzoriala, energetica si biologica) deoarece in compozitia lor se regasesc aproape in intregime compusii solubili ai fructelor din care provin. 
Nectarele sunt superioare din punct de vedere al valorii nutritive deoarece, pierderile de substante nutritive sunt inlaturate iar in compozitia lor se includ si componenti nutritivi insolubili.
Conservarea nectarelor se face prin pasteurizare, termosterilizare, filtrare antiseptica, cu substante antiseptice (in special bioxid de sulf si benzonat de sodiu) prin concentrare si adaos de zahar (sub forma de siropuri) sau prin alte procedee (Tudor, 1995).
Nectarurile de fructe de calitate superioara prezinta caracteristici de aroma, gust, miros si culoare, specifice fructelor din care se obtin si sunt limpezi.
Nectarele au in masa lor fructe fin maruntite, nu depun sediment si nu formeaza gulere de lichide limpezi prin sedimentare. Deoarece culoarea nectarelor este afectata de prezenta suspensiilor, aspectul nectarelor este inferior nectarurilor limpezi. Din acest motiv cea mai mare parte a nectarelor se ambaleaza in recipiente netransparente.
Datorita faptului ca in nectare nu se pierde valoarea nutritiva si valoarea biologica, vom caracteriza fructul ales si anume marul din punct de vedere biologic si nutritiv.
Producerea nectarurilor de fructe a capatat o dezvoltare larga in ultimii ani putandu-se vorbi de o industrie prospera de nectaruri de fructe care cunoaste cel mai rapid ritm de dezvoltare dintre toate industriilor de valorificare a fructelor.
In tara noastra exista la ora actuala o productie destul de mare de mere.
O serie de produse din mere cum sunt deshidratate, pupele, marcurile, marmelada, compoturile sunt produse de desfacere limitata iar surplusul din productia de mere de gradul doi ramane disponibil.
Aparitia stocurilor de mere in depozite, fructe ce neputand fi comercializate se deterioreaza in timp relativ scurt, duce la necesitatea industrializarii lor sub o alta forma, una din aceste forme fiind nectarul concentrat de mere.
Datorita continutului mare de saruri de potasiu, nectarurile de fructe dau bune rezultate in tratamentul si profilaxia bolilor cardiovasculare. Se stie ca sodiul are capacitatea de a retine apa in organism, pe cand potasiul favorizeaza eliminarea acesteia. In timp ce printr-o alimentatie normala; care contine atat produse de origine animala cat si vegetala, se introduce in organism cantitati egale de sodiu si potasiu, in dieta cu nectaruri de fructe, cantitatea de potasiu introdusa in organism este de aproape sase ori mai mare. Ca urmare, nectarurile actioneaza favorabil asupra intregii activitati a muschiului cardiac, reusesc travaliul inimii si, in consecinta, au efecte salutare in bolile cardiovasculare (hipertensiune, infarct miocardic, ateroscleroza).
S-a constatat ca nectarurile de fructe actioneaza mai eficient decat alimentatia fara sare.
Substantele minerale, in special ionii de Ca si K, au un efect alcalinizat, neutralizand acidul clorhidric din mucoasa stomacala; face ca nectarurile de fructe sa fie indicate in combaterea hiperaciditatii in cazul bolilor digestive.
Tratamentul cu nectaruri de fructe isi gaseste o lunga aplicare si in bolile de ficat sau ale vezicii biliare. Absenta grasimilor, pe de o parte si cantitatea mare de zaharuri si vitamine, pe de alta parte, fac din nectarurile de fructe adjuvanti de neinlocuit in tratamentul bolilor mentionate.
Datorita continutului redus de substante azotoase si a actiunii de alcalinizare, nectarurile de fructe sunt indicate in bolile de rinichi (acute si cronice), fiind recomandate gravidelor.
Nectarurile de fructe previn formarea calculilor reali sau biliari. Datorita efectului alcalinizant ele sunt recomandate in diverse cazuri, cand organismul acumuleaza o cantitate mare de acizi (acidoza), diabet, subnutritie, imbatranirea tesuturilor, etc.
In cazurile de obezitate, cura de nectaruri de fructe, datorita continutului redus de calorii intr-un volum, mare de produs, atenueaza senzatia de foame si permite eliminarea excesului de apa datorita sarurilor de potasiu.
Nectarurile de fructe au o actiune antiinfectioasa si antimicrobiana specifica si ca urmare sunt recomandate in diverse boli ale pielii: acnee, eczeme, furunculoza, etc. avand in acest timp si o actiune de protectie asupra ficatului, splinei si rinichilor, nectarurile de fructe, in special cele de mere, struguri, caise, etc. au o importanta actiune antitoxica (Tudor, 1995).
Un loc important au nectarurile de fructe in alimentatia sugarilor si a copiilor, deoarece asigura organismului in crestere sarurile minerale, vitaminele si zaharurile necesare. In acelasi timp, folosirea unor nectaruri omogenizate cu lapte, usureaza asigurarea laptelui in organism, deoarece, in aceasta combinatie, laptele formeaza in stomac un coagul mai afanat si mai usor de digerat.
Pentru persoanele in varsta, nectarurile nu numai ca usureaza digestia, dar dau si posibilitatea sa intarzie incapacitatea functionala a ficatului si a sistemului digestiv, prevenind imbatranirea organismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nectarul de Mere.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!