Neglijarea Copilului - Consideratii Generale

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT
CAPITOLUL I
Neglijarea copilului- consideratii generale
I. 1. Definirea neglijarii copilului
I. 2. Categorii si tipuri de neglijare
I. 3. Cauzele neglijarii copilului
I. 4. Consecintele neglijarii asupra dezvoltarii copilului
CAPITOLUL II
Familia si neglijarea copilului
II. 1. Familia- mediu adecvat dezvoltarii copilului
II. 2. Violenta intrafamiliala si neglijarea copilului
II. 3. Familia intre cauza a negllijarii si resursa a prevenirii ei
CAPITOLUL III
Abuzul asupra copilului - consideratii generale
III. 1. Definitii si forme ale abuzului asupra copilului
III. 2. Factori determinanti ai abuzului
III. 3. Teorii explicative privind abuzul asupra copilului
III. 4. Copilul- victima a abuzului
CAPITOLUL IV
Abuzul fizic asupra copilului la nivel familial
IV. 1. Violenta fizica asupra copilului in mediul intrafamilial
IV. 2. Factori de risc in aparitia abuzului
IV. 3. Clasificarea abuzului fizic asupra copilului
IV. 4. Pedeapsa corporala- metoda de disciplinare a copilului
IV. 5. Consecinte psiho- sociale ale abuzului fizic asupra copilului 
CAPITOLUL V
Fapte de neglijare si abuz asupra copilului in mediul rural. Cercetare practica
V.1. Alegerea temei
V.2. Literatura consultata
V.3. Concepte fundamentale 
V. 4. Operationalizarea conceptelor 
V. 5. Populatia cercetata
V. 6. Ipotezele cercetarii
V. 7. Instrumentele cercetarii 
V. 7. 1. Studii de caz
V. 8. Concluzii si propuneri


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Daca esecurile din sectoarele economice sau politice pot fi stopate sau diminuate prin mijloace legislative sau economice, esecurile in educatia copilului sunt pe termen lung.
Adeseori, consideram ca propria noastra maturitate si experienta sunt suficiente pentru a stabili modele educationale pentru copii. Parintele isi atribuie drepturi depline asupra modului in care isi creste si educa copilul. Cadrul didactic apreciaza ca pregatirea lui este cea mai indicata si suficienta pentru a instrui si orienta copilul in evolutia lui, si am putea continua enumerarea persoanelor adulte, specialisti sau nespecialisti in cresterea si educarea copilului care au aceleasi convingeri si care sunt raspunzatori de influenta pe care o produc asupra lui.
Familia ramane totusi principalul cadru de dezvoltare a copilului, si felul in care isi indeplineste functiile specifice influenteaza printr-o paleta de factori functionarea societatii in ansamblu.
Societatea romaneasca se confrunta cu o problema grava, aflata, din pacate, in plina ascensiune, si anume abuzul asupra copilului, problema care preocupa si alarmeaza societatea, si mai ales profesionistii din domeniul protectiei copilului si a familiei.
Insuficienta cunoastere teoretica a termenilor, conceptelor, teoriilor care tin de problematica abuzului asupra copilului, a consecintelor acestor fenomene asupra dezvoltarii copilului, lacunele legislative in protectia copilului, numarul relativ redus al specialistilor formati si cu experienta practica in acest domeniu, constituie, pe langa complexitatea si dificultatea interventiei in astfel de cazuri, adevarate obstacole in calea diminuarii si prevenirii abuzului si neglijarii copilului.
Neglijarea si abuzul in cadrul intrafamilial afecteaza dezvoltarea copilului in dimensiunile sale esentiale. Efectele acestor fenomene sunt profunde si nefaste, insotind copilul de-a lungul vietii sale. Cunoasterea si intelegerea nevoilor copilului in functie de etapele de dezvoltare ale acestuia, de catre parintii si adultii cu care el interactioneaza, reprezinta posibilitatea de a relationa corect cu el si de a sesiza elementele unor traume, actionand profilactic si terapeutic.
Plecand de la considerentul ca nu trbuie ca parintii sa vada copilul ca si un bun al lor, ci ca pe o persoana cu propria personalitate, consider ca este necesar a se interveni acolo unde familia da gres in educarea si cresterea copilului. Aceasta interventie trebuie sa fie in interesul suprem al copilului, dar si in interesul familiei.
Pentru a preveni si a combate abuzul asupra copilului, specialistii din domeniul protectiei copilului, parintii, cadrele didactice, comunitatea, va trebui sa mediteze mai des si sa raspunda la urmatoarea intrebare: De ce trebuie sa schimbam ceva?:
- A lovi copilul este o violare a drepturilor lui fundamentale ca fiinta umana;
- Pedeapsa fizica este o practica periculoasa, cauzand uneori vatamari ,, accidentale" grave sau degenerand intr-un comportament cunoscut ca abuz asupra copilului;
- Pedeapsa fizica aplicata copilului determina preluarea de catre acesta a unor atitudini si comportamente violente- violenta naste violenta;
- Pedeapsa fizica nu-l invata nimic pozitiv pe copil;
- Copilul neglijat este marcat de o atitudine de indiferenta sau timiditate si de incapacitatea de a-si organiza activitatea liber.
Lucrarea este compusa dintr-o parte teoretica ( care insumeaza patru capitole) si o parte practica ( in care sunt tratate sase studii de caz de neglijare si risc de abuz fizic asupra copilului prin folosirea pedepsei corporale ca metoda educativa).
Primele doua capitole fac referire la fenomenul de neglijare a copilului in familie. Aici sunt descrise tipurile de neglijare , cauzele si consecintele acesteia si efectele violentei domestice asupra ingrijirii copilului.
Al treilea capitol al lucrarii cuprinde: definitii si forme ale abuzului asupra copilului, factorii determinanti ai abuzului, teorii explicative referitoare la acest fenomen si copilul- victima a abuzului.
Al patrulea capitol prezinta o analiza a fenomenului de abuz fizic asupra copilului in mediul intrafamilial. In acest capitol se regasesc descrise urmatoarele subiecte: violenta fizica asupra copilului in mediul intrafamilial, factorii de risc in aparitia abuzului fizic, clasificarea abuzului fizic asupra copilului, pedeapsa corporala ca metoda de disciplinare a copilului. Sunt prezentate si analizate consecintele psiho- sociale ale abuzului fizic asupra copilului, un accent deosebit fiind pus pe semnele si urmarile abuzului asupra dezvoltarii normale a acestuia, precum si traumele ce pot aparea ca urmare a situatiei de abuz.
Sunt subliniate cateva concluzii si propuneri in partea de final.


Fisiere in arhiva (1):

  • Neglijarea Copilului - Consideratii Generale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!