Nestorianismul

Extras din licenta Cum descarc?

Nestorianismul
I. Etape nestoriene in istoria umanitatii
Sfantul Apostol Pavel spune tuturor crestinilor: ,,Caci lupta noastra nu este impotriva trupului si a sangelui, ci impotriva incepatoriilor, impotriva stapaniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii, care sunt in vazduhuri." (Efeseni 6, 12). 
Asa cum ne relateaza paginile Sfintei Scripturi: ,,La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul." (Fac. 1,1) Prin cer intelegem lumea ingerilor . Ingerii sunt fiinte create cu un scop. Pe de o parte ,,de a reflecta maretia, frumusetea, iubirea si fericirea lui Dumnezeu si nu de a ,,preamari" simplu pe Dumneze", pe de alta parte ,,de ai ajuta pe oameni" . Conform Epistolei catre Evrei a Sfantului Apostol Pavel, ingerii sunt duhuri: ,,Ingerii oare nu sunt toti duhuri slujitoare...?" (Evrei 1,14). Acelati lucru ni-l precizeaza si proorocul David, in cartea Psalmilor: ,,Cel ce faci pe ingerii Tai duhuri si pe slugile Tale para de foc." (Ps. 103,4) 
Creati de Dumnezeu liberi, ei puteau alege intre a deveni supusi lui Dumnezeu sau sa se opuna Lui. Acestia la inceput nu au avut o sfintenie proprie, ci una de la Creatorul, prin harul Sau. Mai apoi unii dintre ei au dobandit o sfintenie ,,proprie" prin efortul lor de a ai sluji si prin ascultare de Dumnezeu, in timp ce o parte dintre ei vazandu-se ca stralucesc, au cazut prada mandriei. Si-au atribuit lor insisi adancimea talentului, rafinamentul calitatilor, si chiar darurile harului. S-au exclus din randul fiintelor create si, uitand ca au fost creati, considerau ca-si au prin ei insisi izvorul existentei. 
Intemeindu-se pe aceasta fatala aberatie, si-au nesocotit obligatiile sfinte ce le aveau fata de Dumnezeu, Creatorul lor. Ei au crezut ca stralucesc prin sine, au dorit sa fie stralucitori ca Dumnezeu, iar razvratirea lor a constat in despartirea de Dumnezeu. Odata cu aceasta despartire, ei au devenit intunecati, deoarece cauza stralucirii lor era Dumnezeu si nu ei insisi. 
Capetenia ingerilor razvratiti era un heruvim, asa cum ne spune proorocul lezechiel: ,,Tu erai heruvimul pus ca sa ocrotesti; te asezasem pe muntele cel sfant al lui Dumnezeu, si umblai prin mijlocul pietrelor celor de foc. Fost-ai fara prihana in caile tale din ziua facerii tale si pana s-a incuibat in tine nelegiuirea." (lezechiel 28, 14-15) De altfel, toti Sfintii, in general, il socotesc ca facand parte dintre capeteniile ingerilor. Acest heruvim s-a incrancenat atat de mult in aceasta parere de sine si in mandrie incat se socotea egalul lui Dumnezeu, si s-a revoltat in mod deschis impotriva Lui: ,,Sui-ma-voi deasupra norilor si asemenea cu Cel Preainalt voi fi" (Isaia 14,13). 
A devenit potrivnicul lui Dumnezeu, vrajmasul Sau declarat. Ingerii care l-au urmat s-au lepadat de ascultarea fata de Dumnezeu, au devenit intunecati prin lipsa luminii si astfel a aparut pacatul in lume. ,,Lucifer a cazut, dar coada lui sfredeleste si azi prin toate cotloanele pamantului, trezeste ura si urneste razboaie." 
Acest pacat al despartirii, este pacatul care aduce disperare, intuneric, suferinta si lacrimi. Ajunsi intru intuneric, fara stralucire, ei au fost cuprinsi de manie, invidie si o dorinta crunta, accea de a lupta impotriva tuturor celor care voiesc sa primeasca stralucirea harului Duhului Sfant. Pacatul lor este pacatul care a intrat si in lumea oamenilor prin purtatorii sai, prin diavol. 
Daca privim la semantica cuvantului diavol (dia-boleo = a desparti) vom vedea ca denumirea data de oameni ingerilor intunecati se potriveste descrierii lor, si implicit subiectului prezentei lucrari. 
Dar pentru ca ingerii intunecati au rupt legatura cu Creatorul inca inainte de crearea lumii noastre, din invidie, isi pun in miscare toate fortele pentru a ne desparti de Dumnezeu, pentru ca in aceasta sta pieirea noastra. Apostolul Petru zice: "Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita" (l Petru 5,8). Astfel, odata cu crearea protoparintilor nostrii Adam si Eva, pacatul se transpune si in lumea materiala. 
1.1. Protoparintii Adam si Eva - prima victima a ideii de nestorianism timpuriu
Probabil, referatul biblic despre crearea primilor oameni din nimic de catre Dumnezeu este cea mai cunoscuta parte din intreaga Sfanta Scriptura. Si acest lucru, pentru simplu fapt ca omenirea poate sa accepte mai usor ca omul este un produs al evolutiei materiei decat sa accepte adevarul: a fost creat de Dumnezeu ,,dupa chipul Sau" (Fac. 1,27). 
Concept pornit din cele mai vechi timpuri, din mit si legenda, ,,aparitia" omului a fost o problema care a ridicat mai multe semne de intrebare, una dintre ipoteze fiind si cea a evolutiei dintr-o specie de maimuta, idee pe care Darwin are curajul sa o dezvolte mult mai tarziu in scris si sa o sustina astfel incat sa isi atraga cat mai multi ,,adepti". La o analiza mai atenta a ,,Originii speciilor" ajungem la o nedumerire: anume ca Darwin nu da nicaieri in lucrarea sa capitala afirmatia care l-a stigmatizat in cultura si stiinta universala: omul se trage dintr-o maimuta. Cu toate acestea, teoria a fost insusita de foarte multi anti-crestini, ca doar nu aceasta teorie a fost atragatoare, ci indepartarea omului de Dumnezeu, prin negarea Acestuia.
Conceptul acesta nu este decat o teorie fara noima pentru crestinii carora le curge prin vene Trupul si Sangele Domnului sub forma painii si a vinului Euharistic, iar mintea lor se hraneste din rugaciune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nestorianismul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!