Nitratii si Nitritii din Produsele Vegetale Comercializate in Craiova

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I. NITRATII, SURSE POTENTIALE DE POLUARE A LEGUMELOR 3
1.1. Circuitul azotului in natura 3
1.2. Importanta cunoasterii acumularii de nitrati in produse vegetale 16
1.3. Continutul de nitrati si nitriti in legume pe plan mondial 36
CAPITOLUL II. NECESITATEA SI OBIECTIVELE CERCETARILOR, METODA DE LUCRU SI MATERIALUL FOLOSIT 53
2.1. Necesitatea si obiectivele cercetarilor 53
2.2. Metoda de lucru si materialul folosit 54
CAPITOLUL III. REZULTATELE CERCETARILOR SI INTERPRETAREA LOR 57
3.1. Estimarea continutului in nitrati si nitriti la un sortiment de legume comercializat in municipiul Craiova 57
CONCLUZII 71
BIBLIOGRAFIE 73


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In perioada pe care o parcurgem, consumatorii devin din ce in ce mai informati si constienti de aspectele igienice ale vietii si alimentatiei lor si, de aceea, a devenit esential pentru producatorii si procesatorii de fructe si legume sa respecte atat exigentele tehnologice, cat si exigentele de ordin igienico-sanitar.
Siguranta alimentara este unul dintre cei mai importanti factori, care concura la sanatatea populatiei, la reducerea imbolnavirilor si, implicit, a costurilor din sistemul de sanatate, ca si la imbunatatirea calitatii vietii in tara noastra. 
Pentru obtinerea unor produse alimentare sigure pentru consumatori, pe plan mondial a fost elaborat sistemul de management al sigurantei alimentelor, pe baza principiilor HACC P (Analiza Riscurilor. Puncte Critice de Control), ca instrument cheie de asigurare a inocuitatii si calitatii in productia si comercializarea alimentelor. Acest sistem de analiza a riscului in puncte critice de control se bazeaza pe identificarea, evaluarea si tinerea sub control a tuturor pericolelor fizice, chimice, biologice, microbiologice si parazitologice), care ar putea interveni in procesul de obtinere, pastrare, distributie a produselor alimentare. Pentru prevenirea intoxicatiilor sau toxiinfectiilor alimentare, care afecteaza sanatatea consumatorilor, este necesar sa se identifice si sa se analizeze pericolele potentiale (fizice, chimice si biologice), care pot provoca contaminarea alimentelor. 
Continutul in nitrati si nitriti din alimente si inclusiv din legume, reprezinta in sens larg, o problema de mediu. Necesitatea de a controla acest continut a impus optiunea practicarii unei agriculturi durabile, dar si a unor procese tehnologice moderne in industria alimentara. Considerarea tehnologiilor agricole, respectiv legumicole, ca factor principal al poluarii cu nitrati a dus la modificarea lor in ultimele decenii, prin promovarea unei conceptii noi in ceea ce priveste fertilizarea chimica cu azot (Skriver, K., 1990).
Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului provenind din mineralizarea substantelor azotoase de origine vegetala si animala. Mineralizarea solului se datoreaza in primul rand microorganismelor existente in sol. In tarile cu climat temperat, acest proces se desfasoara cu maximum de intensitate in sezonul cald.
O parte din nitrati si nitriti este absorbita de radacinile plantelor si serveste ca materie prima pentru sinteza proteinelor si a altor compusi cu azot, iar alta parte este antrenata in apele de suprafata sau cele care traverseaza solul, regasindu-se in rauri, lacuri sau apele subterane in special in panza de apa freatica.
In mod natural, intre nitratii si nitritii din sol, apa si plante se stabileste un echilibru care poate fi insa rupt de utilizarea intensiva in agricultura a ingrasamintelor organice naturale si mai ales a celor azotoase sintetice. Produsii lor de degradare imbogatesc solul si se pot acumula in plantele cultivate pana la niveluri daunatoare pentru consumatori.
CAPITOLUL I
1. NITRATII SI NITRITII, SURSE POTENTIALE DE POLUARE 
A LEGUMELOR
1.1. Circuitul azotului in natura 
Azotul este un element esential pentru existenta vietii in biosfera, deoarece este inclus in structura tuturor proteinelor si acizilor nucleici. Desi este prezent in natura in cantitati foarte mari, se gaseste, aproape invariabil, in forme inaccesibile plantelor si animalelor. Se adauga cantitati importante prezente in structura plantelor si a animalelor terestre, in humus, in substantele organice din organismele vii, din sedimentele din mari si oceane, in roci etc.
Azotul reprezinta 79% din continutul atmosferei sub forma de azot diatomic, gaz, practic inert, inaccesibil sistemelor biologice. In cadrul circuitului azotului in natura, azotul mineral este folosit de plante si inglobat in structura lor sub forma de constituenti celulari. Animalele sunt dependente de plante ca sursa majora de azot. Tesuturile vegetale si animalele moarte sunt mineralizate prin procesul de proteoliza si amonificare si convertite, prin nitrificare, in forme din nou accesibile plantelor. Cu toate acestea, pierderile de azot din sol, legate de recoltarea plantelor de cultura, precum si cele aditionale, determinate de denitrificare si levigatie, sunt atat de mari incat, cel putin in cazul solurilor agricole, depasesc cantitatea de azot disponibil existent. Se apreciaza ca o productie de grau de 5000 kg/ha echivaleaza cu o pierdere de 120 kg. In mod asemanator, o productie de 50 000 kg sfecla necesita 200 kg N, iar producerea de 5 000 kg biomasa uscata/ ha/an, pe o pajiste din regiunile temperate, implica o pierdere de 150 kg N. Din aceasta decurge necesitatea imbogatirii solului in azot combinat, fie pe cale naturala, prin fixarea biologica a azotului atmosferic,fie artificial, prin adaugare de ingrasaminte azotate. Altfel, exista riscul ca deficitul de azot sa devina un factor limitant al productiei primare in ecosistemele respective.


Fisiere in arhiva (2):

  • Nitratii si Nitritii din Produsele Vegetale Comercializate in Craiova
    • Nitratii si Nitritii din Produsele Vegetale Comercializate in Craiova.docx
    • Nitratii si Nitritii din Produsele Vegetale Comercializate in Craiova.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!