Notele Explicative la Situatiile Financiare Anuale

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Situatiile financiare sunt o reprezentare structurata a pozitiei si a performantei financiare a unei entitati. Obiectivul situatiilor financiare este de a oferi informatii despre pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie ale unei entitati, utile pentru o gama larga de utilizatori in luarea deciziilor economice. 
Pentru ca acest obiectiv sa fie atins, situatiile financiare ofera informatii despre:
- activele; 
- datoriile; 
- capitalurile proprii; 
- veniturile si cheltuielile, inclusiv castigurile si pierderile; 
- alte modificari in capitalurile proprii; 
- fluxurile de trezorerie ale entitatii.
Aceste informatii, impreuna cu alte informatii din notele explicative, ajuta utilizatorii situatiilor financiare la estimarea viitoarelor fluxuri de trezorerie ale entitatii si, in special, a plasarii in timp a aparitiei si a gradului de certitudine a acestora.
In Romania, entitatile care aplica reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene si cu Standardele Internationale, aprobate cu OMFP 3055/2009 intocmesc situatii financiare anuale care cuprind: 
- bilantul; 
- contul de profit si pierdere; 
- situatia modificarii capitalurilor proprii; 
- situatia fluxurilor de trezorerie; 
- politicile contabile si notele explicative la situatiile financiare anuale.
Definitie
Notele explicative la situatiile financiare anuale contin informatii referitoare la metodele de evaluare a activelor, precum si orice informatii suplimentare care sunt relevante pentru necesitatile utilizatorilor in ceea ce priveste pozitia financiara si rezultatele obtinute.
Notele explicative fac parte integranta din situatiile financiare ale unei entitati, indiferent daca acestea sunt simplificate sau complexe si concura la crearea unei imagini fidele asupra activelor, datoriilor, a rezultatului perioadei si a pozitiei financiare si economice a societatii. 
Conform OMFP 3055/2009 notele explicative trebuie prezentate intr-o maniera sistematica, astfel incat pentru fiecare element semnificativ din bilant, contul de profit si pierdere, situatia fluxurilor de trezorerie si situatia modificarii capitalului propriu trebuie sa existe informatii aferente in notele explicative. Notele pot furniza, de asemenea, informatii suplimentare fata de cele de la data intocmirii situatiilor financiare daca apar evenimente semnificative dupa aceasta data.
Rolul notelor explicative este : 
- de a prezenta informatii despre reglementarile contabile si politicile contabile folosite; 
- de detalia informatiile prezentate in documentele de raportare financiara; 
- de a oferi unele informatii suplimentare care nu sunt prezentate in bilant, contul de profit si pierdere, in situatia modificarii capitalurilor proprii sau situatia fluxurilor de trezorerie.
Conducerea fiecarei entitati trebuie sa stabileasca politici contabile pentru operatiunile derulate in functie de specificul activitatii dar si al strategiei adoptate de aceasta.
Politicile contabile trebuie elaborate astfel incat sa se asigure furnizarea, prin situatiile financiare anuale, a unor informatii relevante pentru nevoile utilizatorilor, dar in acelasi timp credibile (reprezentarea fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si profitului sau pierderii entitatii), neutre, prudente si complete.
Modificarile politicii contabile sunt permise doar daca sunt cerute de lege sau au ca rezultat informatii mai relevante sau mai credibile referitoare la operatiunile persoanei juridice. Orice modificare a politicilor contabile trebuie mentionate in notele explicative.
ROMANIA
In Romania, notele explicative sunt reglementate prin OMFP 3055/2009 care ne ofera 10 modele de note explicative obligatorii.
Nota 1. Active imobilizate 
Se prezinta sub forma de situatie activele imobilizate (necorporale, corporale, financiare) - existente initial, cresterile, descresterile si soldul final.
Notele explicative trebuie sa prezinte abaterile de la politicile contabile folosite de societate pentru a determina valorile elementelor din bilant, ale profitului sau pierderii aferente fiecarui exercitiu, ale fluxurilor de trezorerie si modificarilor capitalului propriu. 
In acest sens se vor mentiona urmatoarele:
- daca imobilizarile sunt incluse in situatiile financiare la costul istoric, la valoarea reevaluata; 
- politicile contabile specifice adoptate, adecvate pentru a permite o corecta intelegere a situatiilor financiare; 
- motivele utilizarii altei metode, efectele acesteia asupra rezultatului si pozitiei financiare a intreprinderii; 
- schimbarea metodelor de evaluare .
La sfarsitul exercitiului financiar 2010 societatea detine active imobilizate in valoare neta de 20.280.030 lei ( Valoare de intrare - amortizarea acumulata) avand urmatoarea structura:
Imobilizari necorporale 309.675 lei
Imbilizari corporale 45.705 lei
Imobilizari finaciare 19.924.650 lei


Fisiere in arhiva (1):

  • Notele Explicative la Situatiile Financiare Anuale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!