Notiunea de Titlu de Credit - Definitie Trasaturi

Cuprins licenta Cum descarc?

1. Concept. Trasaturispecifice 3
2. Cadrul juridic si legal 13
2.1.Circuitul cambial 16
2.2. Caracteristicile cambiei 19
2.3. Functiile cambiei 21
2.4. Rolul si necesitatea cambiei 23
2.5. Conditiile de validitatea ale cambiei 26
2.6. Tipuri de cambie 29
3. Structura formala a cambiei. Norme de redactare 32
3.1. Mentiuni obligatorii in redactarea cambiei 34
3.2. Mentiuni facultative in redactarea cambiei 41
4. Procesul cambial. Cadru general 43
5. Girul. Scontarea. Rescontarea 45
6. Avalul 54
7. Acceptarea cambiei 56
8. Scadenta si plata cambiei. Mijloacele de valorificare a drepturilor cambiale in cazul refuzului de plata a cambiei 62
9. Actiuni juridice pentru recuperarea cambiei 71
9.1. Protestul 74
9.2. Regresul 77
9.3. Executarea silita 80
10. Alte norme semnificative privind functionalitatea cambiei 81
11. Biletul la ordin 83
12. Studiu de caz : decontari fara numerar pe baza de cambie in cadrul Raiffeisen Bank 85
13. Modernizari in circuitul cambial 102
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

1. CONCEPT. TRASATURI SPECIFICE
- NOTIUNEA DE TITLU DE CREDIT, DEFINITIE, TRASATURI -
Titlurile de credit reprezinta o categorie de valori care consta in inscrisuri sau documente care incorporeaza dreptul patrimonial prevazut in ele, astfel incat persoana care le detine este si titulara dreptului. In dreptul comun, inscrisurile sunt necesare fie pentru dovedirea, probatiunea unor operatii economico-juridice, fie pentru validitatea lor, deci pentru existenta valabila.
Titlurile de credit sunt documente negociabile, care permit titlurilor sa se exercite, la scadenta, drepturile mentionate in cuprinsul lor (literare si autonome).
Titlurile de credit mai sunt denumite efecte de comert, instrumente negociabile, valori mobiliare sau titluri de valoare. Efectele comerciale sunt inscrisuri care servesc ca mijloc de angajare pe termen scurt, mijloace de plata pe termen lung, mijloace de garantie ce asigura circulatia lor usoara, intre oamenii de afaceri care transmit de la unii la altii drepturile cuprinse in aceste inscrieri.
Ceea ce caracterizeaza in mod fundamental titlurile de credit fata de celelalte titluri documentare utilizate in relatiile civile si comerciale este incorporarea creantei, a creditului, in insusi titlul, de unde si denumirea de titlu de credit.
Cambia, biletul la ordin si cecul sunt titluri de credit a caror reglementare formeaza materia dreptului cambial. 
Astfel Codul civil in art.942-1295 consacra consensualismul contractelor civile (simplul acord de vointa naste raporturi juridice; insrisul este necesar). Pe de alta parte art.1191-1195 prevad exigente privind dovada conventiei: necesitatea inscrisului pentru a dovedi raportul juridic, care exista insa indiferent de intocmirea inscrisului.
Legea prevede ca existenta inscrisului este o conditie necesara pentru nasterea raportului juridic (de exemplu: testamentele, donatiile, ipotecile). In aceste cazuri conexiunea inscris-raport juridic este insa numai originara. Inscrisul este necesar pentru nasterea conventiei, dar odata nascuta conventia, raportul juridic traieste independent de soarta inscrisului constatator. Aceasta este situatia in dreptul civil.
Din ideea de incorporare deriva cele treitrasaturi caracteristice ale titlului de credit:
1 liberalitatea (continutul si limitele dreptului sunt determinate de ceea ce este cuprins in inscris);
2 autonomia (dobanditorul subsecvent are un drept propriu, autonom fata de dreptul antecesorului; nu-i pot fi opuse exceptiile opozabile posesorilor anteriori).
- formalism (se exprima printr-un inscris sau document).
Varietatile titlurilor de credit sunt:
1 nominative;
2 la ordin;
3 la purtator.
Titlurile nominative se transmit prin ,,transfer" (inscrierea numelui noului dobanditor in registrul emitentului si mentinerea sa pe titlu).
Titlurile la ordin se transmit prin ,,gir" (un ordin facut pe dosul titlului in care se identifica beneficiarul transmisiunii).
Titlurile de credit la purtator se transmit prin simpla traditie materiala a documentului.
Cambia este un titlu de credit la ordin, fiind reglementata prin Legea nr.58/1934, conforma cu Legea uniforma elaborata la Geneva in 1931.
Cambia este o varietate a titlurilor de credit. Titlurile de credit s-au nascut din necesitatea, impusa de relatiile comerciale, de a se crea o legatura indisolubila intre raportul juridic si inscrisul constatator. Aceasta necesitate nu putea fi satisfacuta de dreptul civil.
Terminologic, cambia isi are originea in latinescul "cambium", care era o varietate a contractului "permutatio", desemnat pentru schimbul de bani contra bani, prin care anticii, avand o moneda data, doreau sa o schimbe intr-o alta moneda (ceea ce ar corespunde astazi sintagmei "schimb valutar").
Cambia, ca instrument de plata si ca titlu de credit, a avut de-a lungul secolelor un rol deosebit in dezvoltarea si promovarea comertului European si mondial.
Intotdeauna cambia a avut o utilizare in sfere ce depaseau adesea granitele statale, de aici importanta cunoasterii normelor de folosirea a cambiei pe plan international si chiar reglementarea la acest nivel a raporturilor cambiale. Astfel Conventia internationala de la Geneva din 1930 a asigurat in interiorul tarilor europene si in relatiile economice internationale un cadru comun de acte normative de mare utilitate in extinderea relatiilor comerciale, in concordanta cu tendintele seculare larg utilizate in spatiul European, si nu numai.
Reintroducerea expresa a legislatiei cambiei prin Ordonanta Guvernamentala nr. 11 din 4 august 1993 si apoi prin Legea 83 din 1994 nu este decat o reconfirmare a legislatiei internationale a cambiei, care este abilitata astfel sa joace un rol important in economia perioadei de tranzitie.
Cambia este un titlu de credit negociabil si un instrument de plata, sub semnatura privata, care pune in legatura in procesul crearii sale 3 persoane: tragatorul (creditorul sau exportatorul, care emite titlul), trasul (debitorul sau importatorul, caruia ii este adresat ordinul de a plati o anumita suma) si beneficiarul sau persoana terta catre care, ori la ordinul careia, se face plata. 
Din definitie rezulta ca tragatorul are fata de tras o creanta, care se numeste promisiunea sau acoperirea cambiei. De asemenea, beneficiarul are o creanta de tragator, aceasta numindu-se valoarea furnizata.
Atunci cand beneficiarul este el insusi debitor fata de o terta persoana si doreste sa realizeze plata utilizand aceeasi cambie, aceasta poate inscrie pe spatele cambiei o mentiune de a se plati creditorului. Mentiunea poarta denumirea de gir sau andosare; cel care a inscris mentiunea este girant, iar noul beneficiar este giratar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunea de Titlu de Credit - Definitie Trasaturi.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!