Notiuni de Anatomie si Fiziologie a Stomacului si Duodenului

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1 NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A STOMACULUI SI DUODENULUI 1
A) STOMACUL 2
B) DUODENUL 5
Capitolul 2 NOTIUNI GENERALE DESPRE ULCERUL GASTRO-DUODENAL 7
A) DEFINITIE 8
B) ETIOLOGIE 8
C) ETIPATOGENIE 9
D) FORME CLINICE (ANATOMIE PATOLOGICA) 9
E) SIMPTOMATOLOGIE 11
F) EXAMENUL OBIECTIV 13
G) EXAMENE COMPLEMENTARE 13
H) FORME CLINICE 14
I) DIAGNOSTIC 15
J) EXAMENE DE LABORATOR 15
K) COMPLICATII 16
L) EVOLUTIE SI PROGNOSTIC 18
M) TRATAMENT 19
Capitolul 3 INGRIJIREA BOLNAVULUI CU ULCER OPERAT 23
A) INGRIJIREA PREOPERATORIE 24
B) INGRIJIREA POSTOPERATORIE 26
Capitolul 4 PLANURI DE INGRIJIRE 29
A) PLAN DE INGRIJIRE 1 30
B) PLAN DE INGRIJIRE 2 38
C) PLAN DE INGRIJIRE 3 46


Extras din licenta Cum descarc?

A) STOMACUL
A.1) GENERALITATI
Stomacul este un organ cavitar toraco-abdominal, situat in etajul supramezocolic, fiind cea mai dilatata parte a tubului digestiv. Are forma literei "J" sau de carlig la omul viu si de cimpoi la cadavru. Este situat intre esofag si duoden, are dimensiuni diferite in functie de individ, varsta, constitutie, stari functionale si pozitia corpului. In general, in stare de umplere, are 25 de centimetri lungime, 12 centimetrii latime intre cele doua curburi, 8 milimetrii grosime intre cei doi pereti. Stomacul gol are 18 centimetri lungime, 7 centimetri latime si 3 milimetri grosimea peretilor. Capacitatea stomacului este de 1200 - 2000 cm3.
Stomacului i se descriu o fata anterioara si o fata posterioara, acoperite de peritoneu; doua curburi (una mica si una mare) si doua orificii (cardia si pilorul).
Cardia este primul segment, se proiecteaza la nivelul vertebrelor T10 - T11 si la 3 cm sub hiatusul diafragmic; se sprijina de aorta, avand anterior lobul hepatic si in stanga grosimea retroperitoneala.
Mica curbura are doi versanti: unul vertical, ce continua marginea dreapta a esofagului, si unul orizontal, usor ascendent spre dreapta. Pe acesti versanti sunt cele mai frecvente localizari ale ulcerului gastric.
Marea curbura are forma convexa si continua marginea stanga a esofagului.
Portiunea pilorica se imparte in antru piloric (mai dilatat) si canal piloric (cilindric, de 3 - 5 cm, cu o directie usor ascendenta spre dreapta si inapoi).
Pilorul este partea terminala a stomacului, continand muschiul piloric, ca un inel circular. Pilorul este mobil, situat profund la 2 - 3 cm deasupra ombilicului si pe linia mediana (cand stomacul este gol) la nivelul vertrebei lombare L1-2.
Fundul stomacului ajunge pana la a cincea coasta, sub cupola diafragmatica (prin intermediul careia are raport cu varful inimii, pleura si plamanul stang).
A.2) STRUCTURA STOMACULUI
De la interior spre exterior se gasesc patru straturi:
1. Tunica seroasa - formata din peritoneu (ce acopera stomacul in cea mai mare parte) care poate adera la diafragm.
2. Tunica musculara - formata din fibre musculare netede dispuse in trei substraturi: fibre longitudinale la exterior, circulare la mijloc si oblice la interior. In stratul muscular exista un plex nervos vegetativ format din fibre simpatice si parasimpatice (plexul Anerbach).
3. Tunica submucoasa - formata din tesut conjunctiv lax, ce contine vase de sange si plexul nervos vegetativ, compus din fibre simpatice si parasimpatice (plexul Meissner).
4. Tunica mucoasa - este cutata cu numeroase pliuri (exceptand mica curbura). Mucoasa are un epiteliu simplu cilindric. La nivelul cutelor sunt mici zone denumite arii gastrice, la suprafata carora se afla orificii unde se deschid glandele gastrice. Acestea sunt glande tubulare, simple sau ramificate, ce secreta suc gastric. Dupa localizarea lor avem glande cardiale, fundice, pilorice si ale corpului stomacului. Ele secreta mucus sau pepsinogen, (HCI si mucus).
Vascularizatia stomacului
Vascularizarea este asigurata de ramuri ale arterelor trunchilui celiac (artera gastrica, slenica si hepatica) iar sangele venos ajunge in vena porta. Limfaticele ajung in ganglionii marii si micii curburi, apoi inspre canalul toracic.
Inervatia stomacului
Inervatia este asigurata de plexul gastric (provenit din plexul celiac) format din fibre simpatice si parasimpatice.


Fisiere in arhiva (10):

 • Notiuni de Anatomie si Fiziologie a Stomacului si Duodenului
  • Capitolul 1.doc
  • Capitolul 2.doc
  • Capitolul 3.doc
  • Capitolul 4.doc
  • cazul II.doc
  • cazul III.doc
  • CUPRINS.doc
  • TABEL caz I - CAP IV.doc
  • TABEL caz II - CAP IV.doc
  • TABEL caz III - CAP IV.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!