Notiuni Generale de Drept Penal. Institutia Infractiunii

Cuprins licenta Cum descarc?

I. NOTIUNI GENERALE DE DREPT PENAL .INSTITUTIA INFRACTIUNII 1
1.1. Definirea conceptului de drept penal 1
1.2. Necesitatea dreptului penal 3
1.3. Caracterele juridice ale dreptului penal 4
1.4. Infractiunea. Notiuni generale 7
1.5. Definitia infractiunii 10
1.6. Institutia infractiunii 13
1.6.1. Caracterul material (obiectiv ) al infractiunii 14
1.6.2. Caracterul socio-politic 15
1.6.3. Caracterul moral-juridic al infractiunii 15
1.6.4. Caracterul de fenomen social 16
II. INFRACTIUNI DE FALS 18
2.1. Aspecte generale. Notiune. 18
2.2. Notiunea de fals, de falsificare si de incredere 22
2.3. Cadrul infractiunilor de fals 25
2.4. Aspecte comune ale infractiunilor de fals 25
2.5. Aspecte criminologice ale infractiunilor de fals 37
2.6. Referinte istorice 39
III. FALSUL IN INSCRISURI 41
3.1. Aspecte comune 41
3.2. Falsul material in inscrisuri oficiale 42
3.3. Falsul intelectual 45
3.4. Falsul in inscrisuri sub semnatura privata 49
3.5. Uzul de fals 53
3.6. Falsul privind identitatea 54
3.7. Falsul in declaratii 55
IV. FALSUL IN DECLARATII 57
4.1. Continutul legal, concept si caracterizare 57
4.2. Conditii preexistente 58
4.2.1. Obiectul infractiunii 58
4.2.2. Subiectii infractiunii 59
4.3. Structura si continutul juridic al infractiunii 61
4.4. Formele, modalitatile si sanctiuni 66
4.5. Aspecte procesuale 67
V. CONCLUZII 68
VI. BIBLIOGRAFIE 71


Extras din licenta Cum descarc?

I. NOTIUNI GENERALE DE DREPT PENAL. INSTITUTIA INFRACTIUNII
1.1. Definirea conceptului de drept penal
Termenul ,,drept penal" este folosit pentru a denumi atat dreptul penal, ca una dintre ramurile sistemului de drept, cat si stiinta dreptului penal, ca una din ramurile stiintelor juridice care studiaza respectiva ramura a dreptului. 
In doctrina franceza , dreptul penal se aseamana oarecum cu monumentele celebre, pe care fiecare crede ca le cunoaste, fara a le fi vazut vreodata. De aceea , notiuni ca omorul, recidiva, suspendarea executarii pedepsei, tentativa sunt cunoscute marii majoritati a populatiei, chiar daca sensul lor in vorbirea curenta nu este intotdeauna identic cu sensul pe care aceste notiuni il cunosc in dreptul penal. Aceasta ,,popularitate" a dreptului penal isi gaseste numeroase explicatii. Parafrazand o decizie celebra a Curtii Europene a Drepturilor Omului , am putea spune ca, daca presa este ,,cainele de paza al democratiei", dreptul penal isi asuma rolul de ,,caine de paza" al ordinii sociale, revenindu-i misiunea apararii valorilor fundamentale ale vietii in societate. Daca, lucruri cum ar fi: conditiile de inregistrare a unui brevet de inventie sau procedura falimentului sunt mai putin cunoscute, fiecare individ trebuie sa invete, cat mai repede cu putinta, ca este interzis sa ucizi, sa furi, sa lovesti sau sa insulti o alta persoana. In spatele acestei aparente accesibilitati a dreptului penal se ascunde insa o ramura de drept de o remarcabila complexitate, in masura sa creeze dificultati de aplicare atunci cand institutiile sale fundamentale nu sunt stapanite in suficienta masura de catre practician.
Complexitatea amintita este dovedita si de numeroasele definitii elaborate in doctrina, fiecare autor dorind sa surprinda trasaturile esentiale ale dreptului penal si elementele sale de particularitate in raport cu alte ramuri de drept. In cele ce urmeaza sunt prezentate cateva dintre aceste definitii cu titlu semnificativ. Astfel, in doctrina noastra mai veche s-a aratat ca dreptul penal ,,consta in acele legi de drept intern prin care popoarele, in virtutea suveranitatii si in numele interesului general, organizeaza, prin organele lor legal constituite, apararea sociala contra infractorilor, determinand in acest scop infractiunile, sanctiunile corespunzatoare si conditiile in care urmeaza a fi aplicate ". Intr-o definitie mai recenta dreptul penal este considerat ,,o ramura a sistemului nostru de drept, fiind alcatuit dintr-o totalitate de norme juridice legiferate de puterea legislativa, care stabilesc ce fapte constituie infractiuni, conditiile raspunderii penale,sanctiunile si alte masuri ce urmeaza a fi aplicate sau luate de catre instantele judecatoresti persoanelor care au savarsit infractiuni, in scopul apararii celor mai importante valori sociale ale statului de drept." 
In literatura de specialitate straina dreptul penal a fost definit ca un ansamblu de norme juridice care reglementeaza puterea punitiva a statului si protejeaza valorile sociale esentiale pentru comunitate, prin calificare ca infractiuni sau stari de pericol a anumitor conduite, carora le asociaza, cu titlu de consecinte juridice, pedepse sau masuri de siguranta. Potrivit altor autori, dreptul penal reprezinta un ansamblu de norme prin care statul interzice, sub sanctiunea unei pedepse, anumite comportamente (actiuni sau inactiuni) umane determinate .
Dreptul penal este o ramura autonoma, distincta a sistemului de drept roman, alaturi de alte ramuri si are ca obiect de reglementare prevenirea si combaterea fenomenului infractional prin incriminarea faptelor socialmente periculoase si tragerea la raspundere. Formulari asemanatoare se regasesc si in alte lucrari de drept penal, din literatura romana si straina, care releva specificul dreptului penal si anume lupta impotriva infractionalitatii, in vederea apararii unor interese si valori sociale, prin stabilirea faptelor considerate infractiuni, a determinarii ilicitului penal si a pedepselor, a reglementarii actiunii represive a statului. Sistemul de aparare a valorilor sociale are forta obligatorie fata de indivizii care exercita actiuni-inactiuni periculoase pentru mediul in care traiesc. Prin acest sistem sunt de asemenea definite principiile si formele raspunderii penale pentru infractiunile savarsite prin incalcarea normelor penale, implicit prevenirea si pedepsirea persoanelor vinovate.
Dreptul penal incrimineaza actiunile-inactiunile umane ce constituie infractiuni fapte care prezinta pericol social, savarsite cu vinovatie si prevazute de legea penala si totodata stabileste pedepsele penale ce sunt aplicate persoanelor ce se fac vinovate de producerea lor.


Fisiere in arhiva (3):

  • Notiuni Generale de Drept Penal. Institutia Infractiunii
  • Notiuni Generale de Drept Penal. Institutia Infractiunii
    • cuprins.docx
    • lista de abrevieri.docx
    • Notiuni Generale de Drept Penal. Institutia Infractiunii.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!