Nulitatea Casatoriei

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS 3
INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I. 7
CONSIDERATII GENERALE 7
I.1. Notiunea de casatorie 7
I.2. Trasaturi caracteristice 9
CAPITOLUL II 14
CONDITIILE DE FOND ALE CASATORIEI 14
II.1. Consideratii generale 14
II.2.Conditii de fond ale casatoriei 14
II.3. Impedimente la casatorie 21
II.4.Conditiile de forma ale casatoriei 24
II.5. Formalitati premergatoare casatoriei 24
II.6. Opozitia la casatorie 27
II.7. Proba casatoriei 28
II.8. Livretul de familie 29
CAPITOLUL III 30
EFECTELE JURIDICE ALE CASATORIEI 30
III.1. Consideratii generale 30
III.2. Efectele casatoriei cu privire la relatiile personale dintre soti 30
III.3. Obligatia de sprijin moral reciproc 31
III.4. Obligatia de fidelitate (de credinta) 32
III.5. Obligatia de a locui impreuna 32
III.6. Indatoririle conjugate 32
III.7. Numele sotilor 32
III.8. Efectele casatoriei cu privire la relatiile patrimoniale dintre soti 33
CAPITOLUL IV 37
NULITATEA CASATORIEI PENTRU INCALCAREA CONDITIILOR DE FOND POZITIVE SI NEGATIVE LA INCHEIEREA EI 37
IV.1. Generalitati 37
IV.2. Nulitati absolute si nulitati relative 38
IV.3. Nulitatile absolute 39
IV.4. Nulitatile relative 49
IV.5.Casatoria putativa 50
CAPITOLUL V 57
EFECTELE NULITATII CASATORIEI 57
V.1. Efecte cu privire la relatiile personale dintre soti 57
V.2. Efecte cu privire la capacitatea de exercitiu 57
V.3. Efecte cu privire la relatiile patrimoniale dintre soti 57
V.4. Lipsa efectelor casatoriei putative cu privire la relatiile dintre parinti si copii 59
V.5. Referitor la capacitatea de exercitiu 59
V.6. Cu privire Ia relatiile patrimoniale dintre soti 59
V.7. Efectele nulitatii casatoriei cu privire la relatiile dintre parinti si copii 60
V.8. Hotararile judecatoresti in materia nulitatilor casatoriei 61
CONCLUZII SI PROPUNERI 63
BIBLIOGRAFIE 65


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Dreptul familiei reprezinta unul dintre cele mai speciale, si in acelasi timp, controversate ramuri ale dreptului.
In Europa, incepand cu evul mediu, familia a fost guvernata aproape exclusiv de norme religioase si de drept canonic. Codul civil napolenian a secularizat aceste relatii, care, dea tunci, sunt reglementate de normele dreptului privat. 
In prezent, in numeroase state, familia, este supusa normelor religioase (exemplu in dreptul islamic). In statele europene, familia este guvernata de norme juridice, influentele de natura religioasa sunt determinanate (de exemplu statele de traditie catolica admit divortul in conditii mult mai restrictive decat celelalte).
O data cu cresterea importantei acordate familiei in societatea contemporana, cu intelegerea caracterului complex al acestuia, cu evolutia conceptiei cu privire la respectarea drepturilor omului, cu diversificarea normelor juridice in domeniu si cu dezvoltarea jurisprudentei, dreptul familiei a devenit o ramura speciala de drept, desprinsa din dreptul civil, care ramane norma generala in raport cu acesta.In situatiile in care nu exista norma expresa in materia relatiilor de familie, se aplica regulile dreptului civil, care trebuie, insa, interpretate potrivit principiilor dreptului familiei.
In prezent, autonomia dreptului familiei este in afara de discutie si nu mai face obiectul nici unei controverse. Este mai putin important daca relatiile de familie sunt reglementate printr-un act normativ cu caracter special, cum este, in prezent C. fam. Sau prin norme speciale din cuprinsul C. civ., ca in proiectul noului C. civ.
Exista tendinta ca, in dreptul familiei, sa se desprinda domenii speciale, precum dreptul regimurilor matrimoniale sau protectia drepturilor copilului. Insasi existenta dreptului familiei este controversata, deoarece chiar reglementarea juridica a relatiilor de familei pare a fi putin eficienta. 
Este foarte greu de apelat la forta coercitiva a statului in materii precum obligatia de fidelitate, afectiune, sprijin moral, crestere si educare a copiilor etc. Este indiscutabil ca, in acest domeniu norma morala si cea religioasa sunt mult mai eficiente. Dar, aceasta nu inseamna negarea caracterului juridic al normei de familie.
Importanta acesteia iese la iveala mai ales in situatiile de criza ( ca de exemplu: divortul sau obligarea debitorului obligatiei de intretinere la respectarea acesteia, daca nu o indeplineste de bunavoie) si a conflictelor intre drepturile sau interesele celor implicati.
Notiunea de familie are la baza fenomenul social complex care este familia.Din perspectiva sociala, familia este universala si permanenta. Chiar daca functiile sale au evoluat in diverse etape, aceasta ramane un element natural si fundamental al societatii. 
Conceptia sociala cu privire la familie este puternic influentata de traditie, mentalitati, religie, de factori de ordin geografic, economic si cultural..Toate aceste elemente isi pun amprenta asupra reglementarii juridice a familiei, ceea ce rezulta o mare diversitate a normelor de drept in materie. Recunoscand importanta acestor factori, Curtea europeana a Drepturilor Omului, a subliniat, in numeroase randuri, importanta marjei de apreciere de care se bucura statele in garantarea dreptului de relatii de familie.
La nivelul fiecarei societati, relatiile de familie sunt influentate de conceptia individuala, de diversitatea tipologiilor umane, de temperamente si de experientele 
fiecarui membru al sau.
Conceptul de familie poate fi analizat pe mai multe coordonate:
- biologic familia se raporteaza dintre barbat si femeie si procreare;
- sociologic familia reprezinta o forma de relatii sociale dintre persoanele unite intre ele prin casatorii, filiatii sau rudenie;
juridic familia desemneaza grupul de persoane intre care exista relatii sociale reglementate de norme juridice. 
Functiile familiei:
Functia de perpetuare a speciei umane - familia are la baza biologica deosebirea si atractia intre sexe, care sta la temelia uniunii dintre un barbat si o femeie; copiii in familie avand un factor de echilibru;
Functia economica - este expresia comunitatii de bunuri a sotilor, a obligatiei de intretinere intre soti, parinti- copii. Aceasta functie deriva din raporturile patrimoniale care fac obiectul divortului.
Functia educativa - familia joaca un rol important in formarea unei persoane in dezvoltarea ei morala si fizica, integrarea in societate, invatatura si pregatire profesionala.
Functia de solidaritate familiala - izvoraste din relatiile de familie, relatii de afectiune.Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin material si moral.
Obiectul de reglementare al dreptului este alcatuit din:
Raporturi de casatorie : norme juridice care prevad incheierea casatoriei, norme juridice care reglementeaza raporturi personale si matrimoniale dintre soti , desfacerea sau desfiintarea casatoriei.
Raporturi rezultate din rudenie
Raporturi bazate pe rudenia de sange (raporturi de filiatie) intre mai multe persoane - rudenie in linie dreapta si rudenie in linie colaterala - norme juridice care reglementeza filiatia fata de mama, filiatia fata de tata, situatia legala a copilului din casatorie si din afara casatoriei;


Fisiere in arhiva (1):

  • Nulitatea Casatoriei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!