Nutritia Adolescentilor

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I - PARTEA TEORETICA
1.1. NUTRITIA LA ADOLESCENTI
Adolescenta este perioada de viata cuprinsa intre momentul aparitiei caracterelor 
sexuale secundare si sistarea procesului de crestere somatica. Adolescenta este marcata de accelerarea cresterii, de modificarile induse de instalarea ciclului menstrual la fete si de intensificarea activitatii fizice la baieti. In aceasta perioada de ,,stres" hormonal, nevoile nutritionale sunt cele mai mari comparativ cu orice alta etapa a vietii, astfel incat o alimentatie inadecvata, cantitativ sau calitativ, poate determina intarzierea dezvoltarii si maturizarii sexuale. Intrucat varsta predispune la un ,,nonconformism general", inclusiv alimentar, o atentie deosebita trebuie acordata nutritiei echilibrate, care sa previna obezitatea. Delimitata ca interval de varsta, adolescenta se intinde pe perioada dintre 12 si 20 de ani. Ea include si pubertatea, care se instaleaza cu aproximativ 2 ani mai devreme la fete decat la baieti. In acest interval au loc o serie de transformari deosebit de mari atat in plan fizic, cat si psihic.
Procesul de crestere staturo-ponderal capata o noua intensificare, asemanatoare cu cea din primul an de viata. Dupa o perioada de crestere lenta de la sfarsitul copilariei, se produce o accelerare a procesului asemanatoare cu cea de la inceputul copilariei. Se castiga 20% din inaltimea adultului si 50% din greutatea de la varsta de adult. Procesul de crestere incetineste dupa aparitia maturarii sexuale, insa greutatea si talia continua sa sporeasca. Majoritatea fetelor nu cresc mai mult de 4-5 cm dupa instalarea menarhei. Prepubertar, proportia de tesut adipos si muscular era asemanatoare la ambele sexe, cu proportia tesutului adipos de 15-19%. Tesutul adipos va creste mai mult la fete, comparativ cu baietii, astfel incat, la sfarsitul adolescentei, proportia tesutului adipos va fi de 22-26% la fete si de 15-18% la baieti [1,2]. 
Deoarece adolescenta se caracterizeaza printr-o crestere staturo-ponderala foarte
accelerata si maturizare sexuala, cantitatea, dar si calitatea alimentelor joaca un rol deosebit.Aceasta presupune consumul cantitatii si tipul adecvat de alimente si bauturi pentru acoperirea necesarului caloric, astfel incat sa se obtina o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional.
In principii alimentare, compozitia ratei zilnice va fi urmatoarea:
? 50-55% glucide, din care 75% sunt glucide naturale complexe si doar 25% sunt
dulciuri rafinate;
? 13-15% proteine, cu mentiunea ca se va consuma, cel putin o data pe saptamana,
carne de pasare sau de peste;
? 30-32% lipide, din care doar 1/4-1/3 de origine animala.
La aceasta varsta, necesarul caloric trebuie sa asigure atat rata de crestere, cat si activitatea fizica si intelectuala. Necesarul caloric se calculeaza in functie de varsta, sex, greutate, talie si nivelul activitatii fizice, la care se adauga un plus energetic de 25 kcal/zi, pentru depozitele energetice sau procesul de crestere. Pentru determinarea necesarului energetic trebuie sa se efectueze o apreciere cat mai exacta a activitatii fizice, prin clasificarea in patru niveluri de activitate fizica (NAF): sedentar, putin activ, activ si foarte active (tabelul 1.1).
Tabel 1.1. Estimarea necesarului energetic la adolescent [2]
Varsta (ani) Greutatea de referinta (kg) Talia de referinta (m) Estimarea necesarului energetic (kcal/zi)
NAF sedentar* NAF putin activ* NAF activ* NAF foarte activ*
Baieti
10 31,9 1,39 1601 1857 2149 2486
11 35,9 1,44 1691 1985 2279 2640
12 40,5 1,49 1798 2113 2428 2817
13 45,6 1,56 1935 2276 2618 3038
14 51,0 1,64 2090 2459 2829 3283
15 56,3 1,70 2223 2618 3013 3499
16 60,9 1,74 2320 2736 3152 3663
17 61,6 1,75 2366 2796 3226 3754
18 67,2 1,76 2383 2823 3263 3804
Fete
10 32,9 1,38 1470 1729 1972 2376
11 37,2 1,44 1538 1831 2071 2500
12 40,5 1,49 1798 2113 2428 2817
13 44,6 1,51 1617 1909 2183 3640
14 49,4 1,60 1718 2036 2334 3831
15 52,0 1,62 1731 2057 2362 2870
16 53,9 1,63 1729 2059 2368 2883
17 55,1 1,63 1710 2042 2353 2871
18 56,2 1,63 1690 2024 2336 2858
In perioada de maxima crestere, adolescentii simt nevoia sa manance mai des si mai mult. Pot sa consume alimente bogate energetic, dar trebuie sa fie atenti la cantitatea si frecventa cu care mananca, mai ales cand rata de crestere se reduce la semnificativ.
Obiceiuri daunatoare sanatatii, precum fumatul, consumul de alcool sau de droguri, incep sa fie deprinse in aceasta perioada a vietii. Efectul lor asupra starii de nutritie depinde de cantitatea si de durata folosirii, dar si de starea de sanatate a indivizilor. Cei care abuzeaza de aceste categorii de substante, desi consuma cantitati adecvate de alimente si nu dezvolta carente nutritionale, isi obtin substantele nutritive dintr-o gama mai restransa de alimente fata de cei care nu fac abuz [3,4,5].
Modul de alimentatie reprezinta un factor de mediu cu influenta deosebita asupra starii de sanatate a oricarui individ. El este supus modificarilor in timpul adolescentei si se afla sub influenta unor reclame sau informatii eronate, dar intens mediatizate. Programele educationale trebuie sa aiba drept obiectiv constientizarea tinerilor, sa aleaga ceea ce este mai util si mai sanatos dintre alimente si nu tot ceea ce se popularizeaza prin reclame. Alimentele tip fast food nu trebuie sa inlocuiasca mancarea obisnuita, chiar daca sunt mai facile ca preparate si ca pret.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nutritia Adolescentilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!