O biografie medicală, socială și politică

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I - TEORIA EUGENISMULUI SI STATUL BIOPOLITIC 4
I. DESPRE EDUCATIE MEDICALA SI INSTITUTIILE SPECIALIZATE, INAINTE DE 1918 4
II. ORIGINEA SI DEZVOLTAREA EUGENISMULUI IN ROMANIA INTERBELICA 5
III. DESPRE DETERMINISMUL EREDITAR SI ANTIFEMINISM 8
IV. CONCEPTUL DE BIOPOLITICA. STATUL BIOPOLITIC 9
CAPITOLUL II - REPERE BIOGRAFICE- PROFESORUL DR. NICOLAE MINOVICI 10
CAPITOLUL III- OPERA SOCIALA 15
V. BIROUL DE ASISTENTA PRIN MUNCA 15
VI. ISTORIA SOCIETATII SALVAREA. SPITALUL DE URGENTA SI SCOALA SAMARITEANA 17
VII. MUZEUL DE ARTA POPULARA ,, DR. NICOLAE MINOVICI"(1905-2005) 23
CAPITOLUL IV- ACTIVITATEA STIINTIFICA 27
VIII. LUCRAREA ,,TATUAJURILE DIN ROMANIA"- 1898 27
IX. LUCRAREA ,,STUDIU ASUPRA SPANZURARII"- 1904 31
CONCLUZII 34
BIBLIOGRAFIE 35
ANEXA 1 37
TABELUL FIGURILOR 72


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata intitulata "Dr. Nicolae Minovici(1868-1941). O biografie medicala, sociala si politica" doreste sa expuna viata si activitatea profesorului dr. Nicolae Minovici, in contextul dezvoltarii serviciilor de asistenta sociala. Intentionez sa evidentiez in urmatoarele capitole experienta unei personalitatii ce a facut parte dintr-o familie cu idealuri bine urmarite- familia Minovici. Am ales aceasta tema din dorinta de a crea o imagine ampla si reala asupra istoriei medicinei si a asistentei sociale prin prisma expunerii realizarilor profesionale ale eugenistului dr. Nicolae Minovici. Atat cultural cat si social, acesta a lasat o amintire deosebita in randul societatii datorita puterii de munca si de persuasiune pe care l-a demonstrat in timpul vietii. Este un subiect de interes, deoarece ,,pentru istoria medicinii romanesti moderne, familia Minovici poarta calitatea de intemeietori si ctitori." 
O biografie a lui Nicolae Minovici devine semnificativa atunci cand avem in discutie evolutia miscarii eugeniste si evolutia stiintei romanesti moderne. Este esentiala din perspectiva modului in care acesta a reusit sa impuna un mod de viata in randul comunitatii si sa exploateze calitatile cetatenilor, fiind convins ca fiecare are ceva de oferit. Sunt de parere ca cea mai mare realizare a eugenistului Nicolae Minovici a fost intemeierea institutiilor desemnate in ajutorul societatii precum: Societatea Salvarea, cu anexele ei: Spitalul de Urgenta si Scoala Samariteana. ,,Destinul familiei Minovici este o succesiune de gesturi altruiste fata de contemporani si cu puternice ecouri in posteritate. O succesiune de gesturi care inca mai reverbereaza" . Modul in care Nicolae Minovici, membru al unei familii de clasa mijlocie, izbuteste sa se desprinda de satul natal din Ramnicul Sarat si sa se implineasca atat pe plan profesional, cat si spiritual, este urmarit pe parcursul celor patru capitole ale acestei lucrari.
In ceea ce priveste primul capitol, acesta abordeaza aspectele teoretice cu privire la conceptul de eugenism si biopolitica, fixand, totodata, contextul in care apar si se dezvolta serviciile medicale si de asistenta sociala in spatiul european, dar si romanesc. Se subliaza incadrarea doctorului Nicolae Minovici in categoria eugenistilor romani, care au pus in practica masuri de modernizare si imbunatatire in domeniul medical. 
In capitolul al II-lea este prezentata viata si evolutia profesionala a profesorului doctor Nicolae Minovici, pornind de la perioada traita in mahalaua ,,Vatra" din Ramnicul Sarat, continuand cu studiile efectuate la Bucuresti si Berlin, urmand functia de primar si ajungand in ultimele zile ale vietii sale, rapus de durerile cancerului laringian.
De-a lungul capitolelor III si IV, se amintesc cele mai importante realizari atat pe plan social, cat si stiintific ale personalitatii Nicolae Minovici. Se urmareste cronologic activitatea desfasurata de acesta in cadrul Biroului de Asistenta prin Munca, apoi in cadrul Societatii Salvarea si nu in ultimul rand, in cadrul Muzeului de Arta populara denumit ,,Dr.Nicolae Minovici", in care acesta a reusit sa colectioneze produse de artizanat din toate zonele tarii. Prin toate acestea, profesorul a reusit sa finalizeze un program social bine gandit pentru evolutia capitalei, care se afla in acea perioada intr-o situatie deplorabila din cauza problemei cersetorilor si a vagabonzilor. In ceea ce priveste lucrarile stiintifice intitulate ,,Tatuajurile din Romania" si ,,Studiul asupra spanzurarii", acestea definesc o anumita perioada semnificativa din viata lui Nicolae Minovici, cele mai importante fiind prezentate in cel de-al IV-lea capitol. Cele doua subliniaza aspecte din domeniul medicinei legale si medicinei sociale, fiind unice prin prisma prezentarii experientelor incomparabile in lume inteprinse de profesorul Nicolae Minovici.
In ceea ce priveste metologia, aceasta lucrare s-a bazat pe cercetarea calitativa, analizand tematica cu ajutorul culegerii si interpretarii datelor stiintifice. Pentru a atinge obiectivele cercetarii, s-au consultat in cadrul bibliotecilor si a Arhivelor Muzeului de Arta din Bucuresti "Dr. Nicolae Minivici", lucrari de specialitate, articole si colectii. Prin toate acestea, lucrarea prezentata isi demonstreaza originalitatea cu ajutorul continutului textului si al fotografiilor ce reliefeaza istoria memorabilului om de stiinta, Nicolae Minovici. 
CAPITOLUL I - Teoria eugenismului si statul biopolitic
i. Despre educatie medicala si institutiile specializate, inainte de 1918
Domeniul sanatatii a fost abordat de catre statul roman inca din 1830, atunci cand prin Regulamentele Organice au fost adoptate o serie de masuri care stabileau ingrijirea medicala si pastrarea igienei. De asemenea, din cauza problemelor legate de igiena si a epidemiilor aparute pe front, in timpul Razboiului de Independenta, a fost necesara implementarea serviciul special de ingrijire medicala. Astfel, in contextul razboiului, sistemul de sanatate sub conducerea statului a putut sa devina real. Odata cu trecerea timpului, prin implicarea elitelor medicale printre care amintim Nicolae Minovici, Victor Babes si Ioan Cantacuzino, legislatia in ceea ce priveste fondurile alocate de catre stat pentru acest domeniu a fost dezvoltata.
Un exemplu ce poate sa descrie imbunatatirea sistemului medical este adoptarea Legii Cantacuzino din anul 1910, prin care statul sustinea infiintarea unei retele de institutii care sa slujeasca problemelor din domeniul sanatatii publice. 
O astfel de initiativa, cu indrumarea lui Napoleon al III-lea, este infiintarea primei scoli de medicina nationala denumita ,,Facultatea de Medicina din Bucuresti" de catre Carol Davilla, italian, absolvent al Facultatii de Medicina din Paris.
In prima parte a secolului al XIX-lea, stiintele naturii nu reprezentau un subiect de maxim interes pentru institutiile educationale. Dupa perioada Razboiului de Independenta(1877-1878) se contureaza ideea de educatie medicala, acesta inovatie fiind preluata din strainatate odata cu plecarea romanilor la cursuri de specialitate. Un exemplu ce poate sustine aceasta afirmatie este doctorul Nicolae Minovici care a acordat interes pe langa domeniul umanist si disciplinelor stiintifice, precum medicina si chimia. 
Revenind in tara, Nicolae Minovici, urmat de alti medici au incercat sa implementeze si pe meleagurile natale educatia vecinilor. Evaluand educatia medicala romaneasca in contrast cu celalate tari precum Anglia, Franta, Germania, se constata cu siguranta o evolutie lenta si limitata, insa aceasta realizare evidentiaza nume importante in plan international precum: Victor Babes, Nicolae Minovici si Iuliu Moldovan.


Fisiere în arhivă (1):

  • O biografie medicala, sociala si politica.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

I. Lucrari generale si speciale
1. Anastasiu Stefan, Salvarea- 25 de ani de activitate: 1906-1933, Atelierele Grafice SOCEC&CO. S.A, Bucuresti, 1933
2. Angelescu I., Ioanid N., Fratii Minovici, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1970
3. Bucur Maria, Eugenie si modernizare in Romania interbelica, Editura Polirom, Bucuresti, 2005
4. Foucault Michel, Nasterea biopoliticii, Colectia Panopticon, Editura Idea Design, Bucuresti, 2007
5. Livada- Cadeschi Ligia, Meseria cersutului in pamantul acestii patrii. Fragmente de istorie sociala romaneasca, 1800-1900, Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2013
6. Majuru Adrian, Familia Minovici. Univers spiritual, Institutul Cultural Roman, Bucuresti, 2005
7. Turda Marius, Eugenism si modernitate. Natiune, rasa si biopolitica in Europa(1870-1950), Editura Polirom, Iasi, 2014
II. Surse:
1. Minovici Nicolae, Pericolul social al practicarii ocultismului, publicat in Revista de Medicina Legala, anul II No.3-4, Bucuresti, septembrie 1938 
2. Minovici Nicolae, Studiu asupra spanzurarii, Editie ingrijita de Prof. dr. Lazar Carjan, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2007
3. Minovici Nicolae, Tatuajele in Romania, Editie ingrijita de Prof. dr. Lazar Carjan, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2007
4. Minovici Nicolae, Stanescu I., Brenner B., Vagabondajul, in Adrian Majuru(coord.), Bucurestiul subteran. Cersetorie, delincventa, vagabondaj, Editura Paralela 45, Pitesti, 2005
-  Site-uri on-line:
1. Wikipedia https://ro.wikipedia.org/wiki/Eugenism- accesat la 12 mai 2018.
2. Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Biopolitics accesat la 12 mai 2018
3. Ziarul Jurnalul National http://jurnalul.ro/special-jurnalul/mostenirea-uitata-a-familiei-minovici, accesat la data de 30.05.2018
-  Colectii si arhive fotografice:
1. Arhiva Muzeului Municipiului Bucuresti- Muzeul de Arta Populara " Dr. Nicolae Minovici" 
2. Colectia Adrian Majuru 
3. Colectia INML "Dr. Mina Minovici"


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!