Obiceiuri Alimentare in Inducerea Litogenezei Biliare

Cuprins licenta Cum descarc?

A. PARTEA GENERALA 4
Cap.I. : Introducere 5
Cap.II.: Influenta alimentatiei asupra starii de sanatate 7
Cap.III.: Litiaza biliara 10
1. Definitie. Epidemiologie 10
2. Factori predispozanti pentru litaza calesterolica si pigmentara 10
3. Etiopatogenie si etiologie. Morfopatologie. Factori de risc pentru 
dezvoltarea calculilor biliari 12
4. Litogeneza 20
5. Caculii veziculari 26
Cap.IV.: Nutritia si litiaza colesterolica 30
1. Introducere 30
2. Rolul proteinelor in litiaza biliara 31
3. Rolul lipidelor in litiaza biliara 33
4. Rolul glucidelor in litiaza biliara 37
5. Rolul substantelor de balast in litiaza biliara 40
6. Alcoolul 42
7. Vitaminele 42
8. Alimentatia parentala totala 42
Cap.V.: Tablou clinic. Diagnosticul clinic - paraclinic al litiazei 
biliare. Diagnosticul diferential. 43
1. Introducere 43
2. Tablou clinic. Diagnosticul clinic 46
3. Diagnostic paraclinic 48
4. Diagnostic diferential 52
Cap.VI.: Complicatiile liatiazei biliare 54
1. Complicatiile inflamatorii 54
2. Complicatiile mecanice 55
3. Complicatiile degenaritive 56
Cap.VII.: Tratamentul litiazei biliare 57
1. Metode neablative 57
2. Metode ablative 60
Cap.VIII.: Dietetica 63
B. PARTEA SPECIALA 68
Cap.I.: Ipoteza de lucru 69
Cap.II.: Organizarea cercetarii si metode de lucru 71
Cap.III.: Interpretarea rezultatelor 74
Cap.IV.: Concluzii si propuneri 100
BIBLIOGRAFIE 103


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
INTRODUCERE
Din cele mai vechi timpuri, omul a fost preocupat de alimentatia sa, de relatia acesteia cu starea de sanatate si starea de boala.
Actual se pune tot mai acut problema daca omul este capabil sa-si adapteze dieta la nevoile nutritionale sau nu, in conditiile unei abudente extraordinare si a posibilitatilor crescute de a- si procura alimentele.
In acest context s-a nascut o teorie care se bazeaza pe faptul ca diferitele specii, inclusiv cea umana s-au perpetuat si s-au dezvoltat normal de-a lungul mileniilor fara sa fi existat cineva care sa le invete cum sa se hraneasca (teoria self selectiei).
Teoria self selectiei - este aceea ca organismul are capacitatea de a-si adapta consumul la nevoile nutritionale. Aceasta teorie este valabila numai in masura in care in alimentatie se folosesc produse naturale sau mai putin prelucrate, iar caracteristicile mediului ambiant relativ stabile, ceea ce permite organismului sa capete o experienta transmisa filogenetic si ontogenetic.
In societatea moderna, omul actioneaza insa profund atat asupra alimentelor cat si a mediului incojurator.
Noile conditii de viata si munca au modificat nu numai natura alimentelor ci si trebuintele nutritive ale populatiei. Azi, consumatorul este expus unor grave dezechilibre cantitative si calitative datorita scaderii cheltuielii de energie si maririi solicitarii sale nervoase pe de o parte si aparitiei de produse alimentare concentrate, rafinate, precum si a diverselor stimulente ( bauturi alcoolice, cafea, ceai), pe de alta parte.
Faptul ca adaptarea biologica nutritionala a organismului la noile conditii de mediu se face intr-un ritm mai lent decat modificarile social-economice si alimentare, se reflecta puternic in structura patologiei umane. Astfel se poate constata o crestere alarmanta in ultimele decenii si cu deosebire in tarile puternic industrializate a frecventei bolilor cronice degenerate, de nutritie si neadaptare.
In etiopatogenia acestor stari morbide, modul de alimentatie ocupa un loc important. Astfel, in ultimul deceniu s-au realizat numeroase studii prin care sa se poata decela o serie de factori de risc ai mai multor boli. Cunoasterea lor ofera date utile in stabilirea diagnosticului precoce, in profilaxia bolii si chiar in conduita de tratament.
Litiaza biliara este foarte raspandita, fiind boala cea mai frecventa a tractului biliar ( mai mult de 90% din afectiunile veziculei biliare), si in acelasi timp una din afectiunile cele mai des intalnite din patologia digestiva.
Calculii biliari sunt descrisi inca din antichitate - scrierile lui Sylvaticus mentioneaza calculii biliari in anul 314 i.e.n. (prima lor inregistrare scrisa). La o mumie din Valea Nilului, datand aproximativ din anul 100 i.e.n s-a gasit vezivula biliara plina cu calculi.
PARTEA GENERALA Capitolul I: Introducere
In a doua jumatate a secolului nostru litiaza biliara a devenit o problema de dimensiuni socio-economice in unele tari si la unele grupe etnice datorita prevalentei sale foarte crescute. Adevarata raspandire a litiazei biliare e necunoscuta. Ea e adesea descoperita incidental la un examen ecografic, radiologic, intraoperator sau necroptic si aproximativ 50-80% din cazuri evolueaza latent.
Factorii de risc ai litiazei biliare au format obiectul a numeroase studii in ultimii ani. Intre acestia se atribuie un rol aparte alimentatiei, admitand ca regimurile alimentare hipercalorice favorizeaza litogeneza, in vreme ce regimurile hipocalorice protejeaza impotriva formarii calculilor.
Deci , problema esentiala care se pune in alimentatie este de a realiza un echilibru permanent si dinamic intre ceea ce organismul metabolizeaza sau pierde in diverse stari fiziologice sau patologice si ceea ce primeste prin alimente.
Printr-o alimentatie stiintifica, rationala, bine adaptata la necesitatile fiecarui individ in parte (functie de varsta, sex, corpolenta, intensitatea activitatii fizice sau intelectuale, conditiile mediului ambiant: cald , frig, diverse noxe), multe din bolile cronice si complicatiile lor pot fi evitate sau atenuate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiceiuri Alimentare in Inducerea Litogenezei Biliare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!