Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 15390
Mărime: 4.51MB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Onofrei
Puncte necesare: 10
FACULTATEA DE MEDICINĂ VETERINARĂ

Cuprins

  1. PARTEA I DATE BIBLIOGRAFICE PRIVIND INFLUENŢA PRELUCRĂRII FINALE ASUPRA CALITĂŢII CARCASELOR DE PASĂRE 4
  2. INTRODUCERE 5
  3. CAPITOLUL I - CARNEA DE PASĂRE 7
  4. 1.1 Importanţa consumului de carne de pasăre în alimentaţia omului 7
  5. 1.2 Tendinţe actuale în ceea ce priveşte consumul de carne de pasăre în Romania şi lume 8
  6. 1.3 Structura şi compoziţia chimică a cărnii de pasăre 10
  7. 1.4 Valoarea nutritivă a cărnii 13
  8. CAPITOLUL II - TEHNOLOGIA GENERALĂ DE PRELUCRARE A CĂRNII DE PASĂRE 15
  9. 2.1 Modalităţi de prelucrare a pasărilor în abator 15
  10. 2.2 Prelucrarea finală a păsărilor în abator 17
  11. CAPITOLUL III – MICROFLORA CĂRNII DE PASĂRE 23
  12. 3.1 Contaminarea carcaselor de pasăre în timpul prelucrării în abator 24
  13. 3.1.1 Microorganisme patogene 24
  14. 3.1.2 Microorganisme de poluare 27
  15. 3.2 Modalităţi de diminuare a contaminări cu micoorganisme a carcaselor de pasăre în abatoare 29
  16. PARTEA A II-A CERCETĂRI PROPRII 37
  17. CAPITOLUL IV – DATE MONOGRAFICE PRIVIND ABATORUL ÎN CARE S-A EFECTUAT STUDIUL 38
  18. 4.1 Scurt istoric al societăţii 38
  19. 4.2 Prezentarea generală a capacităţilor de producţie şi a stării tehnice 38
  20. 4.3 Organizarea activităţii în cadrul abatorului luat în studiu 39
  21. 4.3.1 Instalaţii şi dotări din cadrul abatorului 42
  22. CAPITOLUL V – DESCRIEREA PROCESULUI TEHNOLOGIC ÎN CADRUL ABATORULUI 45
  23. 5.1 Prelucrarea iniţială a păsărilor 45
  24. 5.2 Prelucrarea finală a păsărilor 50
  25. CAPITOLUL VI - OBSERVAŢII PRIVIND INFLUENŢA PRELUCRĂRII FINALE ASUPRA CARCASELOR DE PASĂRE 56
  26. 6.1 Material şi metodă de lucru 56
  27. 6.2 Rezultate şi discuţii 58
  28. 6.2.1 Rezultate şi discuţii privind identificarea defectelor carcaselor de pasăre datorită prelucrării finale 63
  29. 6.3 Concluzii 64
  30. CAPITOLUL VII – CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI 66
  31. BIBLIOGRAFIE 68

Extras din licență

PARTEA I

DATE BIBLIOGRAFICE PRIVIND INFLUENŢA PRELUCRĂRII FINALE ASUPRA CALITĂŢII CARCASELOR DE PASĂRE

INTRODUCERE

După anul 2000, Parlamentul, Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, au început să acorde o atenţie deosebită privind calitatea alimentelor şi protecţiei consumatorului, promulgând acte normative mult mai severe care să protejeze consumatorul final. Anual, se emite prin ordin „Programul acţiunilor de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de la animal la om”, elaborat de Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară. În cadrul acestui program există un capitol care se referă la „Expertiza sanitar-veterinară a produselor de origine animală şi a furajelor, pentru apărarea sănătăţii publice şi a sănătăţii animalelor”,(www.ansvsa.ro).

Creşterea consumului de carne de pasăre pe plan intern şi internaţional, în condiţiile unor exigenţe sporite de salubritate face necesară îmbunătăţirea supravegherii sanitar-veterinară a producţiei şi valorificării acesteia.

Deziderentul igienic se asigură prin control sanitar-veterinar de abator, prin folosirea de tehnologii moderne de sacrificare, conservare a cărnii şi prin asigurarea controalelor sanitate proprii, astfel obţinându-se carne şi organe cu calitate organoleptică superioară şi cu posibilitate de conservare îndelungată.

Carnea este o sursă alimentară de bază pentru om, datorită compoziţiei echilibrate în substanţe nutritive cu valoare biologică ridicată. Carnea de pasăre ocupă un loc important în alimentaţia omului datorită calităţii sale (Bondoc, I., 2002).

În comparaţie cu celelalte animale domestice producătoare de carne, inclusive porcul, pasărea prezintă avantajul de a furniza, datorită greutăţii ei corporale reduse, carne mereu proaspătă ( www.revista-piata.ro).

Obiectivele pricipale ale prezentului studiu sunt: observarea modului de efectuare a prelucrarii finale asupra carcaselor de pasăre în abator, observarea microflorei cărnii de pasăre şi influenţa prelucrării finale asupra calităţii carcaselor de pasăre în abator. Păsările sunt un importante rezervoare de microorganisme patogene, care persistă şi se multiplică în conformitate cu metodele actuale de creştere intensivă, acţionând ca un vehicul pentru microorganisme la abator. Pentru a putea face un studiu mai aprofundat a fost necesară selectarea unui abator cu o capacitate medie de prelucrare, care primesc păsări din circuitul intern pentru sacrificare.

CAPITOLUL I - CARNEA DE PASĂRE

1.1 Importanţa consumului de carne de pasăre în alimentaţia omului

Creşterea păsărilor domestice reprezintă o îndeletnicire străveche a popoarelor de pretutindeni, reprezentând până nu de mult apanajul idilic al gospodăriilor, cunoscând în ultimele decenii o evoluţie fără precedent. Avicultura contemporană este o adevarată industrie unde se aplică tehnologii intensive cu caracter permanent şi industrial, acest tip de exploataţii fiind preferat în dauna sistemelor tradiţionale care sunt ineficiente economic şi cu caracter sezonier. De-a lungul anilor, au fost create linii de păsări, atent selecţionate şi ameliorate pentru producţia de carne sau pentru producţia de ouă, dar şi hibrizi realizaţi prin încrucişarea unor linii valoroase, care împreună cu aplicarea tehnologiilor de creştere şi exploatare cu caracter industrial au condus la sporirea efectivelor de păsări şi la obţinerea unor producţii incredibile (www.hygiene-for-cleaners.eu).

Preview document

Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 1
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 2
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 3
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 4
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 5
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 6
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 7
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 8
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 9
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 10
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 11
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 12
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 13
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 14
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 15
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 16
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 17
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 18
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 19
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 20
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 21
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 22
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 23
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 24
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 25
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 26
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 27
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 28
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 29
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 30
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 31
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 32
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 33
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 34
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 35
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 36
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 37
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 38
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 39
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 40
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 41
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 42
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 43
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 44
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 45
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 46
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 47
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 48
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 49
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 50
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 51
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 52
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 53
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 54
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 55
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 56
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 57
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 58
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 59
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 60
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 61
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 62
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 63
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 64
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 65
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 66
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 67
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 68
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 69
Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Observatii privind Influenta Prelucrarii Finale asupra Calitatii Carcaselor de Pasare.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Ai nevoie de altceva?