Cap.1. Tema de proiectare: Cap. 2. Memoriu tehnic Cap. 3. Tehnologia de fabricatie 3.1. Consideratii generale 3.1.1. Domeniu de utilizare 3.1.2. Structura penicilinei V 3.1.3. Proprietati chimice 3.1.4. Proprietati fizice 3.2. Variante tehnologice 3.2.1. Obtinerea penicilinelor prin acilarea acidului 6-AP cu cloruri acide 3.2.2. Acilarea acidului 6-AP cu acizi carboxilici 3.3.Alegerea variantei optime 3.4. Descrierea procesului tehnologic adoptat 3.4.1. Pregatirea mediilor de cultura 3.4.2. Sterilizarea mediilor de cultura 3.4.3. Sterilizarea mediilor de cultura la 120-125?C 3.4.4.Sterilizarea aerului 3.4.5.Fermentatia 3.4.6.Filtrarea solutiilor native 3.4.7. Separarea si purificarea penicilinelor 3.5. Materii prime, intermediare si auxiliare 3.6.Mecanismul reactiilor biochimice 3.7. Cinetica procesului de fermentatie discontinua 3.7.1. Modele cinetice pentru viteza de formare a produsului 3.8.Termodinamica procesului biochimic 3.9.Bilant de materiale Cap. 4. Proiectarea bioreactorului de regim Amalia Maria SESCUProiectde diploma 4.1. Alegerea materialului de constructie si probleme de coroziune 4.1.1. Probleme de coroziune si protectie anticoroziva 4.2. Determinarea dimensiunilor geometrice ale bioreactorului 4.2.1. Determinarea diametrului reactorului 4.2.2. Inaltimea bioreactorului 4.2.3. Calcule de rezistenta mecanica 4.2.4. Dimensionarea mantalei 4.2.5. Inaltimea mantalei 4.3. Dimensionarea si verificarea suprafetei de transfer termic 4.3.1 Bilantul termic 4.3.2. Calculul coeficientului global de transfer de caldura 4.3.3. Determinarea grosimii izolatiei 4.4. Consumul de energie la amestecare 4.4.1. Calculul de rezistenta al arborelui agitatorului 4.4.2. Dimensionare barbotor 4.5. Racorduri 4.6. Suporti Fisa tehnica 1 Cap. 5. Controlul si reglarea automata a utilajului principal 5.1. Controlul, reglarea si automatizarea procesului tehnologic 5.1.1. Reglarea automata a nivelului lichidului 5.1.2. Reglarea automata a temperaturii 5.1.3. Reglarea automata a concentratiei 5.1.4. Reglarea automata a pH-ului 5.1.5. Reglarea autoamata a debitului 5.1.6. Reglarea nivelului spumei 5.1.7. Reglarea automata a oxigenului 5.2. Controlul de calitate 5.2.1 Metode de analiza ale materiilor prime si auxiliare 3 Amalia Maria SESCUProiect de diploma 5.2.2. Metode de analiza a produsului finit 131 Cap. 6. Utilitati 133 Cap.7. Produse secundare, deseuri de fabricatie, epurarea apelor reziduale 136 Cap. 8. Transport, ambalare, depozitare 138 Cap. 9. Norme de protectie a muncii, de prevenire si stingere a incendiilor 141 9.1. Norme de protectia muncii 141 9.1.1. Tehnica securitatii si igiena muncii 141 9.2. Masuri de prevenire si stingere a incendiilor 143 9.3. Materialele folosite pentru stingerea incendiilor 144 Bibliografie: 147
In cadrul acestui proiect de diploma s-a proiectat instalatia de obtinere a penicilinei V. In cap. 3, s-au prezentat proprietatile penicilinei V si s-a descris procesul tehnologic optim de obtinere al acesteia. Penicilina V este un produs de biosinteza produs de diferite microorganisme din clasa Penicillium chrysogenum Acest antibiotic contine in structura sa un nucleu tiazolidinic. Penicilina V reprezinta unul din cele mai valoaroase antibiotice de biosinteza, avand o puternica actiune bactericida si bacteriostatica. Tehnologia de obtinere a penicilinei cuprinde urmatoarele etape: - pregatirea mediului de cultura - fermentatia biochimica - filtrarea solutiilor native - separarea si purificarea penicilinei In subcapitolul 3.9 s-au calculat cantitatile de materii prime, necesare obtinerii penicilinei V, pentru a avea o productivitate de 56 t/an. In cap. 4 s-a proiectat bioreactorul de regim; s-au realizat: calcule de rezistenta mecanica, dimensionarea mantalei bioreactorului, dimensionarea si verificarea suprafetei de transfer termic, bilantul termic si s-a determinat suprafata de transfer termic, grosimea izolatiei si consumul de energie la amestecare. Apoi s-a realizat calculul de rezistenta al arborelui agitatorului si s-a dimensionat barbotorul. In cap. 5, "Controlul fabricatiei" s-a prezentat controlul, reglarea si automatizarea procesului tehnologic. In prima etapa a acestui capitol, s-a prezentat reglarea automata a urmatorilor parametrii: temperatura, pH, concentratia reactantilor, debitul si nivelul lichidului. 6 Amalia Maria SESCUProiect de diploma In etapa 5.2 s-a realizat controlul de calitate: metode de analiza ale materiilor prime si auxiliare, respective metodele de analiza ale produsului finit. In cap. 6 sunt prezentate utilitatile folosite in procesul tehnologic de obtinere a penicilinei V. Cap. 7 cuprinde informatii despre produsele secundare si deseurile de fabricatie ce rezulta din tehnologia obtinerii prin biosinteza a Penicilinei V si metode de epurare a apelor reziduale. In cap. 8 s-au prezentat conditiile de transport, depozitare si ambalare ale produselor. In cap. 9 sunt prezentate normele de protectie a muncii, de prevenire si stingere a incendiilor, ce trebuie respectate pe parcursul intregului proces de fabricatie. 7 Amalia Maria SESCUProiect de diploma Cap. 3. Tehnologia de fabricatie 3.1. Consideratii generale Antibioticele sunt substante chimice organice produse de microorganisme sau obtinute prin sinteza si semisinteza, substante care, in doze foarte mici, inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene [5, 65]. Penicilinele constituie un grup de antibiotice, caracterizate printr-un larg spectru bacteriostatic si bactericid in faza de multiplicare logaritmica a germenilor patogeni. Actiunea penicilinelor este complexa; ele impiedica incorporarea unor factori in membrana bacteriana, ducand la multiple tulburari de nutritie si metabolism bacterian. Penicilinele de biosinteza sunt substante chimice produse de diferite specii de microorganisme, din clasa Penicillium si Aspergillius printre care: P. crysogenum, P. crustosum, A. niger, A. giganteus, etc. [6, 169]. Penicilinele au ca mecanism de actiune impiedicarea formarii peretelui celular, prin legarea transversala a lanturilor apartinand unui polimer peptidoglicanic, format dintr-un lant de unitati N-acetilglucozamina-acid N-acetilmuramic, cu lanturi de pentapeptida-pentaglicina, atasate perpendicular. Penicilinele naturale se obtin prin biosinteza, prin aceleasi etape, specifice oricarui proces de biosinteza: prepararea mediului de cultura, sterilizarea mediului si a aerului, fermentatia si separarea prin modalitati specifice, diferite [1, 44]. 3.1.1.Domeniu de utilizare Penicilina V se administreaza in cazul infectiilor usoare sau medii pe germeni gram pozitiv sau pentru profilaxie, in doze cel putin duble fata de penicilina G, angine, otite, scarlatina, erizipel, bronsita, pneumonie. Produsul nu este toxic, iar rectiile alergice se concretizeaza in tulburari gastrice [1, 47].
1.Galaction A.I., Cascaval D., "Metaboliti secundari cu aplicatii farmaceutice, cosmetice si alimentare", Casa de editura Venus, Iasi, 2006; 2.Horoba E., Boariu S., "Reactoare in industria chimica organica", Editura Pim, Iasi, 2014; 3.Horoba E., Muresan E., "Reactoare in industria chimica(indrumar de proiectare)", Editura Politehnium, Iasi, 2009; 4.Magearu V., "Controlul analitic al proceselor biotehnologice", Editura Tehnica, Bucuresti, 1992; 5.Oniscu C., "Tehnologia proceselor farmaceutice", Institutul Politehnic, Iasi, 1983; 6.Oniscu C., "Tehnologia produselor de biosinteza", Editura Tehnica, Bucuresti, 1978; 7.Oniscu C., Cascaval D., "Inginerie biochimica si biotehnologie", vol.1, Editura IntelGlobal, Iasi, 2002; 8.Pavlov C.F., "Procese si aparate in industria chimica", Editura Tehnica, Bucuresti, 1981; 9.Tudose R.Z., Ibanescu I., Stancu A., "Fenomene de transfer si utilaje in industria chimica (indrumar de proiectare)", IPI, Iasi, 1990; 10.Ungureanu S., Petrila C., "Automatizarea proceselor din industria chimica", Tipografia Iasi, 2001;
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.