Ocluzia Intestinala

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT 2
CAP. I. ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI DIGESTIV 4
1.1 Cavitatea bucala
1.2 Faringele
1.3 Esofagul
1.4 Stomacul
1.5 Intestinul subtire
1.6 Intestinul gros 7
CAP. II. OCLUZIA INTESTINALA 26
CAP. III. TEHNICI DE INGRIJIRE 32
3.1 Ingrijiri preoperatorii in urgenta
3.2 Masurarea si notarea pulsului
3.3 Imbracarea si dezbracarea pacientului 32
BIBLIOGRAFIE 39
ANEXE 40


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Lucrarea de fata nu vrea sa fie decat o prezentare sub forma de conspecte pe baza unei vaste bibliografii referitoare la urgentele medico-chirurgicale.
Scopul lucrarii este analiza tacticii chirurgicale in urgenta si a rezultatelor terapeutice imediate in ocluziile intestinale.
Personal, am simtit permanent nevoia unei asemenea lucrari de sinteza pentru ca viata oricarui cetatean poate fi amenintata, la un moment dat, de o suferinta aparuta brusc, care-l duce intr-o situatie critica acuta ce trebuie rezolvata de serviciul sanitar cu promtitudine si deosebita competenta.
In mod traditional, oamenii au definit sanatatea in diferite moduri: o persoana de conducere va spune ca sanatatea inseamna practicarea cu regularitate a unui complex de exercitii si asigurarea unor mese pregatite cu atentie pentru mentinerea unei greutati normale si a unei conditii fizice bune.
Sanatatea fizica se refera la starea organismului si la raspunsurile acestuia in fata vatamarilor si a bolilor. Pentru mentinerea unei conditii fizice bune, a unei sanatati fizice este important sa adoptam acele conduite ce ne confera o bunastare fizica, de exemplu: evitarea tigarilor, a consumului de alcool si alimentatia moderata.
Punctul de vedere modern este acela ca sanatatea are cateva dimensiuni: emotionala, intelectuala, fizica, sociala si spirituala, fiecare contribuind la conditia de bunastare a unei persoane.
Ocluzia intestinala continua mereu sa fie o cauza frecventa a internarilor de urgenta in sectiile de chirurgie viscerala abdominala si este un factor foarte important in morbiditatea si mortalitatea intraspitalicesca.
Sectia de Chirurgie ofera o gama variata si spectaculoasa de pacienti ce au nevoie de ingrijiri.
Insa nu toti pacientii ajung sa se vindece complet, altii raman cu sechele vizibile sau mai putin vizibile.
Dorinta mea de a vedea pacientii plecand acasa pe propriile picioare m-a detreminat sa-mi aleg aceasta tema.
CAP.I. ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI
DIGESTIV
Tubul digestiv este alcatuit din urmatoarele segmente: gura, faringe, esofag, stomac, intestinul subtire si intestinul gros.
Functiile pe care le indeplineste gura sant: masticatie pentru formarea bolului alimentar, inceputul digestiei glucidelor sub actiunea ptialiniei salivare, functia de fonatie, functia receptoare, functia de aparare si functia fizionomica. 
Faringele este un organ care apartine atat aparatului digestiv cat si aparatului respirator. El se afla situat in partea posterioara a cavitatii bucale si se continua cu esofagul.
Functiile faringelui sant: functia de conducere a bolului alimentar catre esofag si functia de aparare impotriva infectiilor care pot patrunde pe cale digestiva sau pe cale respiratorie.
Esofagul este un organ musculo-membranos, tubular care face legatura intre faringe si stomac. El incepe la nivelul vertebrei a 7-a cervicale (c7) in dreptul cartilajului cricoid si se termina in dreptul vertebrei a 11-a toracale la cardie, este lung de 25-32 cm si are un calibru care variaza intre 10 si 22 mm. 
Are trei stramtori: stramtoarea cricoidiana, stramtoarea de la nivelul incrucisarii cu artera aorta si cea de la nivelul cardiei.
Structura esofagului este din trei straturi: la interior se afla mucoasa cu un epiteliu pavimentos stratificat; urmeaza tunica mijlocie care este musculara si are 2 straturi - unul intern cu fibre circulare si unul extern cu fibre longitudinale. Tunica externa este formata din tesutul conjunctiv lax care se continua cu tesutul de sustinere mediastinal.
Stomacul este un organ musculo-glandular; este segmentul tubului digestiv situat intre esofag si intestinul gros. Forma lui este asemanatoare cu a unei pere cu varful usor indoit si indreptata in sus. Forma lui este variabila in functie de: continut, tonicitatea musculaturii proprii, tonicitatea peretelui abdominal, pozitia individuala si volumul organelor vecine.
Stomacul este situat deasupra cardiei si care este aclaptata cupolei diafragmatice, care se numeste marea tuberozitate: segmentul vertical este corpul stomacului care se continua cu mica tuberozitate si apoi cu centrul piloric si se termina cu orificiul piloric.
Structura stomacului este alcatuita din patru paturi: la interior se afla mucoasa, apoi submucoasa, patura musculoasa, iar la exterior este invelit de seroasa peritoneala.
Intestinul subtire incepe la pilor si se termina la nivelul valvulei ileo-cecale. El are trei segmente: duoden, jejun si ileon.
Duodenul are forma unei potcoave si i se descriu patru portiuni: prima portiune, bulbul duodenal urmeaza imediat dupa pilor si este usor mobila; portiunea a doua descendenta este situata in dreapta coloanei vertebrale si in ea se varsa secretia biliara si cea pancreatica; portiunea a treia este orizontala, iar portiunea a patra este ascendenta si se continua cu jejunul, formand unghiul duodeno-jejunal.
Structura duodenului - este alcatuit din patru straturi: mucoasa, submucoasa, musculoasa si seroasa peritoneala care ii acopera numai fata anterioara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ocluzia Intestinala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!