Omorul

Cuprins licenta Cum descarc?

CAP. I. CONSIDERATII GENERALE 5
1.1. Notiuni introductive privind infractiunile contra vietii 5
1.2. Conceptul si caracterizarea infractiunii de omor 7
1.3. Date istorice privind infractiunea de omor 8
CAP. II. CONDITII PREEXISTENTE 12
2.1. Obiectul infractiunii de omor simplu 12
2.1.1. Obiectul juridic generic 12
2.1.2. Obiectul juridic special 13
2.1.3. Obiectul material al infractiunii de omor 14
2.2. Subiectii infractiunii 18
2.2.1. Subiectul activ al infractiunii de omor 18
2.2.2. Subiectul pasiv 24
CAP. III. CONTINUTUL CONSTITUTIV AL INFRACTIUNII DE OMOR 25
3.1. Latura obiectiva 25
3.1.1. Elementul material 25
3.1.2. Rezultatul (urmarea imediata) 26
3.1.3. Legatura de cauzalitate 28
3.2. Latura subiectiva 32
3.2. l. Intentia ca forma de vinovatie in cazul infractiunii de omor 32
3.2.2. Consideratii suplimentare cu privire la latura subiectiva 34
CAP. IV. FORME, MODALITATI, SANCTIUNI 38
4.1. Formele infractiunii de omor 38
4.2. Modalitatile infractiunii de omor 42
4.3. Sanctiunile infractiunii de omor 43
CAP. V, EXPLICATII COMPLEMENTARE 45
5.1. Corelatii ale infractiunii de omor cu alte infractiuni 45
5.1.1. Corelatii cu infractiunile de vatamare corporala 47
5.1.2. Corelatii cu infractiunea de loviri sau vatamari 53
cauzatoare de moarte
5.2. Aspecte criminologice privitoare la infractiunile contra vietii 58
5.3. Euthanasia - problema speciala in legatura
cu infractiunile de omor 58
CONCLUZII 62
BIBLIOGRAFIE 63


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL l
CONSIDERATII GENERALE
1.1. Notiuni introductive privind infractiunile contra vietii
1.2. Conceptul si caracterizarea infractiunii de omor
1.3. Date istorice privind infractiunea de omor
1.1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INFRACTIUNILE CONTRA VIETII
Omul este creatorul tuturor bunurilor materiale si spirituale din societate; transmise din generatie in generatie aceste valori au asigurat si asigura progresul continuu al omenirii. Numai omul, spre deosebire de celelalte fiinte, este acela care reuseste sa-si domine pornirile primare, sa actioneze constient si sa se comporte pe baza unor principii fundamentale de viata care tin seama de ceea ce este bun, adevarat si drept in relatiile sociale.
De asemenea, numai el este capabil sa se perfectioneze continuu, sa-si examineze critic comportarea, sa se lase influentat de regulile de conduita din societate (elaborate in decursul timpului tot de oameni) si sa actioneze cu devotament si pasiune pentru realizarea marilor idealuri ale omenirii. 
Este firesc, de aceea, ca legea penala sa acorde cea mai mare insemnatate ocrotirii vietii omului.
Legea penala, ca expresie a vointei societatii apara viata omului nu ca bun individual (desi este neindoios ca ea reprezinta un interes primordial pentru fiecare individ)ci ca un bun social, ca o valoare suprema pentru existenta colectivitatii insasi.
Sub denumirea generica de "omucidere", Codul nostru penal incrimineaza faptele ce aduc atingere vietii omului ca atribut fundamental si indispensabil al persoanei umane si de care depinde existenta si fiinta sa. Aceste incriminari sanctioneaza cele mai grave atentate impotriva persoanei: omorul, omorul calificat, omorul deosebit de grav, pruncuciderea, uciderea din culpa si determinarea sau inlesnirea sinuciderii.
Apararea persoanei si, indeosebi, a vietii constituie o preocupare constanta, comuna tuturor sistemelor de drept, in orice oranduire sociala viata a fost ocrotita de lege, nu atat ca fenomen biologic, ci mai presus de toate, ca fenomen social, ca valoare primara si absoluta a oricarei societati, ca o conditie indispensabila a insasi existentei societatii omenesti. Legea ocroteste nu numai interesul fiecarui individ de a trai, de a-si conserva si prelungi viata, dar mai ales interesul societatii ca viata fiecarui om sa fie pastrata si respectata de ceilalti, conservarea vietii indivizilor fiind hotaratoare pentru existenta societatii care nu poate fi conceputa decat ca formata din indivizi in viata. 
Fiecare grup social, din cele mai vechi timpuri, s-a preocupat sa asigure prin toate mijloacele ocrotirea vietii indivizilor, fie ca a apelat la reguli traditionale (cutumiare), la reguli religioase, la reguli morale, fie la cele juridice. Dintre toate mijloacele juridice de aparare, legea penala a avut de timpuriu un rol tot mai important, dreptul penal fiind forma cea mai energica de influentare a relatiilor sociale si de ocrotire a valorilor fundamentale a societatii.
In toate legiuirile, incepand cu codul Hammurabi (sec. XVIII i.Hr.), codurile chinezesti (sec. XHI), cartile sacre egiptene, legile lui Manu (sec. XI), legile lui Licurg, Solon, Dracon (sec. VII-IX), legile romane, legile popoarelor germanice si pana la legiuirile epocii modeme, grija pentru ocrotirea vietii omului sta in atentia legiuitorului. Vechile noastre pravile incriminau de asemenea, faptele de omor intocmai ca si codurile penale ale Romaniei moderne din 1864,1936.
Primul act al poporului american eliberat a fost Declaratia de Independenta din 4 iulie 1976 care proclama solemn dreptul la viata al tuturor oamenilor: "oamenii sunt facuti de Creator", se arata in declaratie, "cu anumite drepturi inalienabile, printre aceste drepturi se gaseste si viata", ocrotirea ei da expresie celor mai nobile nazuinte ale omenirii. Aceleasi idei au fost exprimate si prin Declaratia Universala a drepturilor omului, adoptata de Adunarea Generala a O.N.U. Ia 10.XII. 1948.
In articolul 3 din declaratie se arata ca: "Orice om are dreptul la viata, libertate si la
inviolabilitatea persoanei", iar Pactul cu privire la drepturile civile si politice prevede in art. 6 pct.1, ca: "Dreptul Ia viata este inerent persoanei umane. Acest drept trebuie ocrotit prin lege. Nimeni nu poate fi privat de viata sa in mod arbitrar". Acest drept figureaza si in alte importante documente internationale, si anume, in Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si libertatilor fundamentale (art. 2) cat si in Documentul Reuniunii de la Copenhaga a Conferintei pentru dimensiunea umana a C.S.C.E. Constitutia Romaniei adoptata in decembrie 1991, reglementeaza si garanteaza dreptul Ia viata in art. 22.


Fisiere in arhiva (1):

  • Omorul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!