ONU si Solutionarea Litigiilor Internationale

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I 7
1.1 Originea istorico-politica a O.N.U. 7
1.2 Ce este O.N.U.- 9
1.3. Mod de functionare 10
Capitolul II 17
2.1 Elementele definitorii ale situatiilor conflictuale 17
2.1.1 Tensiunea 17
2.1.2 Criza 18
2.1.3 Conflictul 20
2.1.4 Razboiul 23
2.2 Mijloace de solutionare pasnica a conflictelor dintre state. 23
2.3 Rolul organizatiilor internationale in prevenirea si solutionarea conflictelor 26
2.4 Modul in care O.N.U. intervine in situatii conflictuale 28
2.4.1 Functiile Consiliului de Securitate privind solutionarea conflictelor Error! Bookmark not defined.
2.4.2 Rolul Adunarii Generale si al Secretarului General al ONU in solutionarea conflictelor internationale 31
2.5. Conflictul din Koreea 1950-1953 34
2.6. Razboiul din Kosovo 42
CAPITOLUL III 46
3.1 Solutiile propuse de ONU in cazul Razboiului din Coreea si al Razboiului din Kosovo 46
3.1.1 Solutiile propuse de ONU in cazul Coreei 46
3.1.2. Solutii propuse de ONU in cazul Kosovo 49
3.2 Analiza SWOT a implicarii O.N.U. in Razboiul din Coreea 51
3.3 Analiza SWOT a implicarii O.N.U. in Razboiul din Kosovo 55
CONCLUZII 59
Bibliografie 61


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
O veche maxima a lui Cicero spunea ,, Daca sunt doua feluri de lupta, unul cu cuvantul si altul cu forta si daca unul e propriu omului, iar celalalt animalelor, suntem datori sa recurgem la cel din urma, numai cand primul nu poate fi folosit". 
Lumea din ziua de azi, cu totul alta decat cea din antichitate, inca gaseste maxima lui Cicera ca fiind valabila. Eliminarea neintelegerilor, a contradictiilor, a diferendelor dintre state si crearea unui climat de pace in viata societatii internationale, a unei atmosfere de intelegere si cooperare, propice dezvoltarii societatii, nu pot fi realizate decat prin apelul la intelepciune. 
Dar este oare posibil, in stadiul actual al dezvoltarii societatii umane, realizarea acestui deziderat- Dispun statele de mijloace necesare in acest sens- 
Daca privim lucrurile in perspectiva lor istorica, raspunsul nu poate sa fie decat afirmativ. Statele au la dispozitie in prezent o gama variata de mijloace pasnice pentru reglementarea diferendelor care s-ar putea ivi intre ele. Dreptul international a creat totodata si cadrul adecvat pentru ca aceste mijloace si in primul rand tratative sa fie utilizate cu maxima eficienta. Revine statelor datoria de a actiona cu toata fermitatea pentru aplicarea neabatuta a principiilor fundamentale ale dreptului international, cerinta de o deosebita insemnatate pentru destinele pacii, securitatii si cooperarii, imperativ major al epocii noastre. 
Perioada curpinsa intre cel de-al doilea Razboi Mondial si destramarea URSS a fost cunoscuta in istorie sub numele de Razboiul Rece. Protagonistii principali, SUA si URSS care au luptat impreuna impotriva ambitiilor expansioniste ale Germaniei si Japoniei, au iesit din al doilea Razboi Mondial cu o noua titulatura, cea de superputeri. 
In fata marilor schimbari care au loc in lume, trebuie acordata o mare atentie securitatii, in tripla sa ipostaza, individuala, nationala si internationala. In conditiile in care cetatenii multor tari dezvoltate au considerat ca institutiile specializate ale statului nu pot furniza securitate pe masura nevoilor lor, statele democratice erau de parere ca este necesara ruperea de modul traditional de asigurarea a securitatii, sub forma sporirii puterii militare nationale si militarizarii politicilor, economiei sau a vietii sociale. 
Redefinirea conceptului de securitate, are loc intr-un context in care actorii statali si cei nonstatali au viziuni diferite asupra provocarilor la adresa securitatii. Elaborarea unei viziuni comune asupra securitatii este posibila numai prin constientizarea faptului ca multe dintre actualele provocari sunt de fapt rezultatul existentei unor vulnerabilitati si amenintari comune ce necesita solutii de aceeasi natura. Din aceasta cauza au aparut concepte de genul securitate colectiva, securitate comuna sau securitate prin cooperare. 
Securitatea internationala este scopul suprem al Organizatiei Natiunilor Unite, in a carei Carta se gasesc drepturile si indatoririle internationale ale statelor membre, si este, de asemenea, o expresie concentrata a obiectivelor majore ale politicii mondiale.
Deoarece este singura organizatie globala cu vocatie de securitate colectiva, aceasta poseda o serie de avantaje, printre care faptul ca, toate cele peste 190 de state, membre ale Natiunilor Unite, au acceptat sa isi rezolve diferendele intr-un mod pasnic, abordand cauzele conflictelor, respectand drepturile omului si totodata actionand in sensul justitiei sociale si economice.
Conform articolului 24 din Carta Natiunilor Unite, Consiliul de Securitate, unul dintre organele principale ale O.N.U., este insarcinat cu mentinerea pacii si a securitatii. In cazul unei amenintari la adresa pacii ori al unui act de agresiune, Consiliul adopta decizii cu caracter obligatoriu pentru toatele statele care sunt prevazute in capitolul VII din Carta.
In lucrarea, am introdus Consiliul de Securitate, unul dintre principalele organe ale O.N.U. ca si un factor important in solutionarea litigiilor internationale, si am incercat sa evaluez atitudinea si pozotia adoptata de catre acesta in cazul Razboiului din Coreea si in cazul Razboiului din Kosovo.


Fisiere in arhiva (1):

  • ONU si Solutionarea Litigiilor Internationale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!