Operațiunile de lohn în România

Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Lohn-ul reprezinta un tip de contract interntional prin care un producator (executant) se obliga sa execute un produs la comanda unui beneficiar (ordonator), in schimbul unei remuneratii si pe baza documentatiei tehnice pusa la dispozitie de ordonator.
Termenul romanesc regim (de) lohn este derivate din cuvantul din limba germana "lohn" care inseamna leafa.
Operatiunea de prelucrare in lohn, numita si productia la comanda, s-a dezvoltat mai ales pe relatiile Vest-Est si Nord-Sud, prin delocalizarea de catre firmele occidentale a unor productii industriale intensive in manopera in tarile din Europa Centrala si de Est sau din regiuni in curs de dezvoltare.
Afacerile in regim de lohn sunt axate pe producerea unor articole folosind mana de lucru necalificata sau putin calificata locala, considerata ieftina pe plan international. In cazul in care se foloseste o materie prima, aceasta este importata, prelucrata, apoi exportata din nou. . Contractele care se bazeaza pe acest tip de activitate sunt incheiate intre doua parti straine, considerandu-se un contract international. Partile sunt formate din exportator si importator, sau ordonator si executant. De obicei ordonatorul este o firma cu prestigiu, cunoscuta pe piata internationala. Acest tip de contract se intalneste mai mult in industria usoara (textila, de fabricare a incaltamintei sau a tesaturilor si ornamentelor). Termenul romanesc regim (de) lohn este derivat din cuvantul din limba germana "Lohn" (leafa). Lohn-ul presupune existenta unui contractor strain care angajeaza un executant pentru a realiza lucrarile necesare de prelucrare, procesare sau reparare in vederea obtinerii produselor finale, urmand ca aceste produse sa fie expediate contractorului. Contractorul strain reprezinta compania care lanseaza comanda si care detine o marca de produse bine pozitionata pe piata, iar executantul este, in general, o firma care are costuri scazute cu forta de munca si care dispune de capacitatea de productie necesara.
Industria confectiilor ramane domeniul predilect pentru productia in lohn, deoarece aici nivelul de salarizare este scazut, iar retehnologizarea necesita investitii moderate din punct de vedere al beneficiarului.
In aceasta lucrare, mi-am propus sa abordez complexitatea fenomenului de lohn, in evolutia abordarii lui teoretice dar si a dimensiunii lui practice, in procesul de dezvoltare economica. Am prezentat intr-o forma practica si sistematica implicatiile economice ale investitiilor straine directe, in activitatea de lohn.
In primul capitol am incercat sa fac o prezentare generala a lohn-ului iar in al doilea capitol am cuprins cadrul general de reglementare al contractului de lohn in Romania, urmat de al treilea capitol ce pune in valoare contabilizarea operatiunilor de lohn.
Capitolul I
ASPECTE CONCEPTUALE PRIVIND OPERATIUNILE DE LOHN
1.1 Rolul si locul opratiunilor de lohn in cadrul tehnicilor de afaceri.
Prelucrarea in lohn consta intr o afacere economica internationala desfasurata pe baza contractuala intre doua firme din tari diferite in care una executa, contra unei retributii in bani sau natura, un produs la comanda dupa modelele, desenele, de regula cu materiile prime si materialele celeilalte firme, care isi pastreaza dreptul de a comercializa produsul respectiv sub marca proprie .
Lohn-ul se bazeaza pe un mecanism de contrapartida, deoarece valoarea produselor finite reexportate compenseaza valoarea importurilor de la beneficiar, diferenta constand in costul manoperei, fiind incasata in valuta de catre producator. Lohn-ul este un reexport de prelucrare, in masura in care producatorul importa de la beneficiar anumiti factori de productie, pe care ii supune prelucrarii, urmand sa reexporte produsele finite catre partenerul sau. Totodata, contribuie la promovarea tranzactiilor de reexport, deoarece beneficiarul vinde produsele respective pe piete straine. Ceea ce distinge operatiunea de prelucrare in lohn de formele clasice de import - export, este faptul ca obiectul operatiunii consta in prelucrarea materiilor prime, materialelor, produselor semifinite apartinand uneia din parti catre cealalta parte. Aceasta forma contractuala este larg raspandita in sfera afacerilor internationale, fiind adesea intalnita ca o practica curenta in industria confectiilor, industria mobilei, industria auto.


Fisiere în arhivă (1):

  • Operatiunile de lohn in Romania.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru Puiu, Management international, vol. II, Editura Independenta Economica, Braila, 2007;
2. Dan Constantin Apostol - "Drept si legislatie", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2000;
3. Codul Civil;
4. Ion Botescu, Liliana Nicodim, Tranzactii comerciale internationale, Editura ExPonto, Constanta, 2008;
5. I.P. Filipescu, A.I. Filipescu, Tratat de Drept international privat, Regia Autonoma Monitorul Oficial, Bucuresti;
6. Ioan Schiau - "Curs de drept comercial", Editura Rosetti, Bucuresti, 2004;
7. Iordache Emilia, Economia comertului, Editura Independenta Economica, Pitesti, 2009;
8. Monica Nita, Strategii si tehnici promotionale pentru cresterea de produse in domeniul confectiilor de imbracaminte, Editura ASE, Bucuresti, 2008;
9. Toma Georgescu -,, Management si tehnici de comert exterior", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2000;
10. Romanita Marinescu, Totul despre importuri, Editura Cartea de buzunar, Bucuresti, 2005;
11. Revista "Tribuna Economica";
12. Ziarul Financiar nr 10/2008.
*** www.mfinante.ro
*** www.hotnews.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!