Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului

Cuprins licență

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL 1 PIATA MUNCII. OPORTUNITATI 6
1.1 Conceptul de "piata a muncii" 6
1.2 Piata muncii in Romania 9
1.3 Oportunitati pe piata muncii 11
CAPITOLUL 2 MANAGEMENTUL CARIEREI 15
2.1 Conceptul de cariera 15
2.2 Planificarea carierei 17
2.3 Dezvoltarea carierei 19
CAPITOLUL 3 OPORTUNITATI PE PIATA MUNCII SI CARIERE IN DOMENIUL TURISMULUI 21
3.1 Piata turistica in Romania 21
3.2 Oportunitati pe piata muncii in domeniul turismului 22
3.3 Cariere in domeniul turismului 27
3.4 Tendinte in domeniul turismului - ecoturismul 33
CAPITOLUL 4 ANALIZA COMPARATIVA INTRE REGIUNILE NORD - EST SI SUD - EST 35
4.1 Obiective si ipoteze 35
4.2 Metode si rezultate 35
4.3 Interpretarea rezultatelor 51
CONCLUZII 52
BIBLIOGRAFIE 55
ANEXE 56


Extras din licență

Turismul are o mare capacitate de diversificare a economiei, de stimulare a antreprenoriatului, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii. Totodata el actioneaza si ca factor stimulator al investitiilor, avand capacitatea de a crea un numar mare de locuri de munca si implicit de a ajuta dezvoltarea sociala in comunitatile locale.
Prin urmare, lucrarea de fata ,,Oportunitati pe piata muncii si cariere in domeniul turismului" are ca principal obiectiv expunerea situatiei reale de pe piata muncii in turism, oportunitatile pe care le ofera aceasta si posibilitatile de a dezvolta o cariera in acest domeniu.
Pentru o buna intelegere si o tratare obiectiva a subiectului lucrarii se porneste de la o abordare pur teoretica in capitolul 1 (,,Piata muncii. Oportunitati") si capitolul 2 (,,Managementul Carierei"), urmand ca, in capitolul 3 (,,Oportunitati pe piata muncii si cariere in domeniul turismului"), aceste aspecte teoretice sa fie exemplificate pe un caz concret, si anume la nivelul domeniului turistic. Particularizarea aspectelor expuse in capitolul 3 are loc in capitolul 4 al lucrarii, unde, folosind ca metoda cercetarea secundara bazata pe studierea unor carti de specialitate, articole din reviste, anuare statistice si site- uri web, se realizeaza o analiza comparativa a regiunilor Nord - Est si Sud- Est. Analiza are ca obiectiv principal prezentarea oportunitatilor de pe piata muncii si a posibilitatilor de a dezvolta o cariera in cele doua regiuni.
Piata muncii in domeniul turismului este o piata deschisa si are in general un grad mare de rotatie a personalului pentru ca nu se cauta personal calificat sau cu experienta
Turismul este o ramura a economiei aflata mai tot timpul in cautare de forta de munca. Astfel, turismul creeaza oportunitati de crestere economica regionala si locala, contribuind la crearea de noi locuri de munca prin valorificarea patrimoniului cultural si natural, specific fiecareia dintre cele opt regiuni de dezvoltare, inclusiv zonelor marginale, dezavantajate din punct de vedere economic si social. De asemenea, o parte importanta din noile locuri de munca create constituie o oportunitate regionala pentru ocuparea fortei de munca feminine.
Prin urmare, activitatea turistica joaca un rol important in cadrul economiei unei tari, intrucat creeaza cerere pentru o gama larga de bunuri si servicii, achizitionate ulterior de turisti si companii de turism, inclusiv bunuri si servicii produse de alte sectoare economice (comert, constructii, transporturi, industria alimentara, confectii si incaltaminte, industria mica si de artizanat).
CAPITOLUL 1
PIATA MUNCII. OPORTUNITATI
1.1 Conceptul de "piata a muncii" 
1.1.1 Definitii. Acceptiuni.
Definirea sintetica, concisa a pietei este dificil de realizat datorita complexitatii si diversitatii sale, precum si a elementelor ce o caracterizeaza. Din aceasta cauza conceptul de ,,piata" este utilzat cu sensuri diferite:
- Loc, real sau imaginar, de intalnire a cererii si ofertei;
- Spatiul teritorial real in care se opereaza tranzactii de schimb;
- Sistemul relatiilor si tranzactiilor de vanzare-cumparare care se desfasoara intr-un spatiu si intr-un timp determinate.
In sens larg, prin piata intelegem totalitatea legaturilor stabilite in mod regulat intre cumparatori si vanzatori, cu scopul compensarii ofertei si cererii. 
Intr-o acceptiune sintetizata, piata reprezinta, mai intai, un contract care comporta vanzarea si cumpararea sau inchirierea de bunuri, servicii sau capitaluri, precum si locul de intalnire dintre oferta si cererea de bunuri, servicii sau capitaluri. 
Astazi, datorita cresterii complexitatii activitatilor economice, bazate pe adancirea diviziunii muncii, putem vorbi de existenta unui adevarat sistem al pietelor, in cadrul caruia putem distinge mai multe tipuri de piete, in functie de o serie de criterii. Astfel, din punct de vedere al naturii economice a produselor care fac obiectul schimbului si a particularitatilor relatiilor economice generate distingem:
a) piata marfurilor;
b) piata serviciilor;
c) piata fortei de munca sau piata muncii;
d) piata monetara;
e) piata financiara, a capitalurilor si hartiilor de valoare;
f) piata valutara;
g) piata informatiilor;
h) piata resurselor naturale.
Intrucat cel mai important factor de productie este reprezentat de factorul munca, piata fortei de munca ocupa un loc aparte in cadrul sistemului general de piete si se afla in legatura directa cu celelalte componente ale acestuia, fiind o piata derivata si una dintre cele mai reglementat.
Piata fortei de munca sau piata muncii reprezinta spatiul economico-geografic unde se confrunta, la un moment dat, cererea cu oferta de munca, se negociaza angajarea lucratorilor, marimea salariului, conditiile de munca. Ea exprima si sistemul relatiilor si al tranzactiilor care permit echilibrarea cererii si a ofertei de forta de munca. Pe aceasta piata, obiectul tranzactiilor este reprezentat de forta de munca, de potentialul sau capacitatea de munca a celor care se angajeaza. Forta de munca este mai mult decat o simpla marfa, diferentiindu-se de celelalte marfuri prin prezenta elementelor de ordin fiziologic, psihologic, sociologic si moral. Ca urmare piata fortei de munca prezinta, pe langa caracteristicile generale ale tipologiei pietei, si o serie de particularitati:
- grad inalt de rigiditate si de sensibilitate, conditionand astfel echilibrul economic si social-politic;
- complexitate, dar comparativ cu alte piete mai organizata si mai reglementata;
- grad ridicat de imperfectiune, din punct de vedere al concurentei.
1.1.2 Cererea si oferta de munca
Privita ca expresie a raporturilor dintre cerere si oferta, piata muncii se desfasoara in doua faze. Prima se manifesta la nivelul economiei nationale, iar in cadrul ei se formeaza conditiile generale de angajare ale salariatilor, se contureaza principiile ce stau la baza stabilirii salariilor si o anumita tendinta de fixare a acestora la un nivel scazut sau inalt. Cea de a doua faza presupune intalnirea directa a cererii cu oferta de munca, concretizata intr-un contract de angajare si in stabilirea unui salariu. Cererea si oferta de munca, privite in interdependenta, reprezinta categoriile principale ale pietei fortei de munca, la care se adauga si salariul sau pretul muncii. Acestea sunt puternic influentate de modul in care se dezvolta si evolueaza, in conditii diferite, cererea si oferta pe piata bunurilor si pe cea a serviciilor.
Cererea de munca nu se identifica cu nevoia de munca, ea fiind doar o parte componenta a acesteia. Cererea de munca reprezinta nevoia de munca salariala ce se formeaza intr-o economie de piata concurentiala la un moment dat sau pe o anumita perioada, exprimata prin numarul locurilor de munca. Pentru a incadra nevoia de munca in cererea de munca este necesar ca aceasta sa indeplineasca o conditie fundamentala, si anume salarizarea sau remunerarea. Purtatorii cererii de munca sunt agentii economici care, pentru a-si desfasura activitatile au nevoie de forta de munca, motiv pentru care creeaza si asigura locuri de munca, fiind in postura de ofertanti.


Fisiere în arhivă (1):

  • Oportunitati pe piata muncii si cariere in domeniul turismului.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Angelescu, C., Ciucur, D., Dobrota, N. (2003), Economie, Editura Economica, Bucuresti.
2. Armstrong, M. (2003), Managementul Resurselor Umane, Editura Cudecs, Bucuresti.
3. Chisu, V. A. (2002), Manualul specialistului in resurse umane, Editura IRECSON,Bucuresti.
4. Camasoiu, O. (2006), Formarea profesionala, Editura Economica, Bucuresti.
5. Cretoiu, Ghe., Cornescu, V., Bucur, I. (2008), Economie, Editura C.H. Beck, Bucuresti.
6. Grosu, N. (2007), Strategiile carierei, Editura Dacia, Cluj Napoca.
7. Iftimescu, A., Nica, P. (2004), Management. Concepte si aplicatii, Editura SEDCOM LIBRIS, Iasi.
8. Madghearu, V. (1944), Curs de economie politica, Bucuresti, Institutul de Cercetari Economice.
9. Manolescu, A., Lefter, V., Deaconu, A. (2007), Managementul resurselor umane, Editura 10. Economica, Bucuresti.
10. Manolescu, A. (2001), Managementul resurselor umane, Editura Economica, Bucuresti.
11. Mathis, R., Nica, P., Rusu, C. (1997), Managementul resurselor umane, Editura Economica.
12. Minciu, R.(2004), Economia turismului, Editura Uranus, Editia a III-a, Bucuresti.
13. Munteanu, V.A., Bucur-Sabo, M., Irimia, M., Butnariu, A. (2005), Economie, Editura SEDCOM LIBRIS, Iasi.
14. Nita, V., Butnaru G.I., (2008), Gestiune Hoteliera, Editura Tehnopress, Iasi.
15. Rotaru, A., Prodan, A., (2006), Managementul resurselor umane, ed. 4-a, ed. SEDCOM LIBRIS, Iasi.
Reviste
1. Popenici, S. (2008), revista Saptamana Financiara, Bucuresti.
Adrese Internet
1. www.bizwords.ro/stiri/turism_agrement/9821/Romania-a-incetat-sa-mai-reprezinte-o-piata-turistica-atractiva.html
2. media.hotnews.ro/media_server1/document-2008-03-6-2519572-0-turismul-romania-2007.doc
3. www.fonduri-structurale-europene.ro/por/axa-prioritara-5.html
4. www.fonduri-structurale-europene.ro/por/axa-prioritara-5.html


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!