Optimizarea demersului didactic în grădiniță prin utilizarea resurselor curriculare de concepție proprie

Cuprins licență Cum descarc?

ARGUMENT . 5
Capitolul I. Demersul didactic in gradinita .7 
I. 1. Educatia prescolara in fata provocarilor mileniului III .7
I. 2. Predarea, invatarea si evaluarea, esenta demersului didactic 9
I. 3. Continutul invatamantului-componenta principala a procesului didactic ...12
I. 3.1. Raportul dintre continutul invatamantului si strategiile procesului
de instruire ..15
I. 4. Proiectarea curriculara - . actiune continua care precede demersul didactic .16 
I. 5. Noi orientari si tendinte in demersul didactic din gradinita. Abordarea 
integrata a continuturilor 18
I. 5.1. Activitatile integrate in gradinita .22
Capitolul II. Produsele curriculare ..24
II. 1. Definire si clasificare 24
II. 2. Produsele curriculare auxiliare .26 
II. 3. Mijloacele de invatamant- clasificare si functii 27
II. 4. Exigente psihopedagogice in utilizarea mijloacelor de invatamant .31
II. 5. Resursele curriculare de conceptie proprie- locul si rolul lor in 
demersul didactic ...33
Capitolul III. Fundamentarea practica a lucrarii ..39
III. 1. Tema cercetarii ..39
III. 2. Obiectivele cercetarii .39
III. 3. Tipul cercetarii ..39
III. 4. Ipoteza cercetarii ...39
III.5. Variabilele cercetarii ...39
III. 6. Coordonatele majore ale metodicii cercetarii .40
III. 7. Metodologia cercetarii 41
III. 8. Designul cercetarii ..44
III. 9. Prezentarea si interpretarea rezultatelor cercetarii ..50
III. 9. 1. Efectuarea de comparatii intre rezultatele obtinute la ambele grupe in 
posttest ...50
III. 9.2. Efectuarea de comparatii intre rezultatele obtinute in cadrul aceleiasi 
grupe la etapele de pretest si posttest 51
III. 9. 3. Efectuarea de comparatii intre rezultatele inregistrate prin fisa standard 
de evaluare la cele doua grupe in evaluarea formativa .53
III.9. 4. Efectuarea de comparatii intre rezultatele inregistrate la cele doua grupe 
in pretest si posttest ...56
III. 9. 5. Efectuarea de comparatii intre rezultatele inregistrate la ambele grupe 
prin grila de consemnare a participarii copiilor la activitate .61
Concluziile cercetarii 70
Concluzii generale 73
Bibliografie ...76
Anexe 78


Extras din licență Cum descarc?

ARGUMENT
De-a lungul istoriei educatia a inregistrat numeroase schimbari, unele insemnate, in scopul apropierii protagonistilor acesteia- copiii, de cerintele societatii. In contextul actual, provocarile lumii contemporane se convertesc in provocari la adresa fenomenului educational. 
Legea educatiei nationale, legea nr. 1 din 2011, la art. 2 alineatul (3) prevede idealul educational al scolii romanesti constand in dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane, in formarea personalitatii autonome si in asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru implinirea si dezvoltarea personala, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetateneasca activa in societate, pentru incluziune sociala si pentru angajare pe piata muncii.
Pentru a realiza aceste prevederi se pun doua intrebari majore: Ce se invata? si Cum se invata? 
Pentru a raspunde acestor intrebari, educatia prescolara a beneficiat de implementarea noului curriculum pentru educatia timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani. In noul curriculum se regasesc raspunsuri la intrebarile mai sus mentionate. In elaborarea acestui document s-a tinut cont de necesitatile copiilor din generatia contemporana si de cerintele societatii actuale. Aplicarea metodei proiectelor (cu teme de interes maxim pentru copii si teme de actualitate), a activitatilor integrate, utilizarea metodelor interactive de grup, toate aceste prevederi promoveaza conceptul de dezvoltare globala a copilului. 
Proiectele tematice, activitatile integrate si metodele interactive de grup reprezinta atat cele mai noi cerinte ale noului curriculum pentru educatia timpurie, cat si strategia eficienta de abordare a noilor generatii care trebuie sa fie pregatite pentru o societate mereu in schimbare si pentru solicitari intense de ordin social, economic, relational si nu in ultimul rand profesional. 
Eficientizarea strategiilor didactice interactive nu poate fi realizata fara o adecvare corespunzatoare la activitatile concrete de invatare. Corelarea strategiilor cu factorii ce detin un rol important in orice demers didactic constituie o necesitate ce nu poate fi neglijata. In acest sens am identificat cativa dintre acestia, considerati relevanti pentru optimizarea procesului de predare-invatare. Alaturi de proiectarea activitatilor didactice, formele de organizare ale activitatilor, suportul informational, produsele curriculare sunt si ele elemente importante care influenteza demersul didactic.
Produsele curriculare principale- planurile de invatamant, programele scolare, manualele-reprezinta documente scolare oficiale care sunt gata elaborate si sprijina cadrul didactic in desfasurarea procesului instructiv-educativ in calitate de instrumente de organizare a situatiilor de invatare. In ceea ce priveste produsele curriculare auxiliare, lucrurile stau putin diferit. Desi exista o oferta variata de resurse curriculare auxiliare nu exista un retetar in ceea ce priveste organizarea demersului didactic din gradinita si generarea experientelor de invatare.
Atat activitatile integrate, desfasurate acum zilnic in gradinita la ambele niveluri, cat si aplicarea metodelor interactive, solicita din partea cadrului didactic creativitate si efort de pregatire a acestor activitati. Este imperios necesar ca in activitatea cu prescolarii educatoarea sa dea dovada de flexibilitate si creativitate in abordarea situatiilor didactice, pentru a evita rutina si a actiona pentru transformarea invatamantului care inca se bazeaza pe informatie, pe reproducerea ei, intr-un invatamant global, integrat si creativ, bazat pe educatie, pe formare. 
Citandu-l pe Gaston Maialorit ,,orice metoda pedagogica rezulta din intalnirea mai multor factori si, din acest punct de vedere, educatia va ramane mereu o arta: arta de adapta, la o situatie precisa, indicatiile generale date de cartile de metodologie".
Nu intodeauna avem la indemana sau in dotarea gradinitei resursele necesare sau potrivite tipului de activitate, metodei interactive aplicate sau nivelului copiilor, de multe ori educatoarea confectionand ea insasi aceste materiale, elaborand fise de lucru, inventand diverse jocuri sau elaborand scenarii didactice. In gradinita mijloacele de invatamant sunt instrumente de lucru indispensabile transmiterii de informatii, asimilarii de cunostinte, formarii de deprinderi, evaluarii, acestea ajutand la diversificarea activitatilor, a strategiilor didactice si la cresterea eficientei procesului instructiv-educativ.
In urma desfasurarii la grupa de activitati integrate, utilizand deseori metode interactive am observat necesitatea confectionarii de materiale didactice si am constatat eficienta mijloacelor didactice concepute in activizarea copiilor, in dezvoltarea abilitatilor de comunicare, a aptitudinilor de socializare, a gandirii critice si a dezvoltarii socio-emotionale. 
Aceste constatari stau la baza alegerii temei prezentei lucrari, lucrare care se doreste a fi un argument pentru demonstrarea eficientei utilizarii resurselor curriculare de conceptie proprie in optimizarea demersului didactic in gradinita.


Fisiere în arhivă (1):

  • Optimizarea demersului didactic in gradinita prin utilizarea resurselor curriculare de conceptie proprie.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Bocos, M.,Catalano, H.,Somesan, E., Avram, I. (2009), Pedagogia invatamantului prescolar,Instrumente didactice, Colectia Pedagogia, Cluj Napoca, Editura Presa Universitara Clujeana.
2. Bocos, M. ,Jucan, D., (2008), Teoria si metodologia instruirii. Teoria si meodologia evaluarii, Repere si instrumente didactice pentru formarea profesorilor, Editia a III-a, Pitesti, Editura Paralela 45.
3. Bocos, M. ,Jucan, D., (2008), Fundamentele pedagogiei. Teoria si metodologia curriculum-ului, Repere si instrumente didactice pentru formarea profesorilor, Pitesti, Editura Paralela 45.
4. Branisteanu, R. ,Chira, E. (2011), Paradigme ale integrarii curriculare in gradinita, Pitesti, Editura Delta Cart Educational.
5. Cretu, T. (2008), ,,Relatia dintre autoritate/dirijare si independenta/autonomie in procesul de educatie a copiilor!, in Revista invatamantului prescolar, nr. 3/4, Bucuresti, Editura Coresi.
6. Cucos, C. (2006), Pedagogie, Editia a II-a revizuita si adaugita, Iasi, Editura Polirom.
7. Cucos, C.( coord) (1998), Psihopedagogie- pentru examene de definitivare si grade didactic, Editura Polirom, Iasi;
8. Culea, L. (2009), Aplicarea noului curriculum pentru educatie timpurie - o provocare?, Pitesti, Editura Diana.
9. Culea, L., Sesovici, A., Grama, F., Pletea, M., Ionescu, D., Anghel, N. (2008), Activitatea integrata din gradinita, Ghid pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, Bucuresti, Editura Didactica Publishing House.
10. Gheorghies, N. (2011), ,,Copilul- Singurul lucru care conteaza", in Invatamantul prescolar in mileniul III, nr. 9/10, Craiova, Editura Reprograph.
11. Glava, A., Glava, C. (2002), Introducere in pedagogia prescolara, Cluj- Napoca, Editura Dacia.
12. Glava, A., Pocol, M., Tataru L.(coord.) (2009), Educatia timpurie - Ghid metodologic pentru aplicarea curriculumului scolar, Pitesti, Editura Paralela 45.
13. Ionescu, M. (coord.), Radu, I. (coord.), Bocos, M., Chis, V., Ferenczi, I., Lascus, V., Preda, V. (2004), Didactica moderna, Cluj- Napoca, Editura Dacia.
14. Joita, E.( 1994), Didactica aplicata , Editura Gheorghe Alexandru, Craiova ;
15. M.E.C.T. (2008), Curriculum pentru educatia timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani, Bucuresti.
16. Nicola, I. (2003), Tratat de pedagogie prescolara, Bucuresti, Editura Aramis.
17. Paun, E., Iucu, R. (2002), Educatia prescolara in Romania, Iasi, Editura Polirom
18. Preda, V. ( coord.) ( 2009), Metodica activitatilor instructiv educative in gradinita de copii, Editura Gheorghe- Cartu Alexandru, Craiova;
19. Pushkin,D. ( 2001), Cookbook Classrooms; Cognitive Capitulatio in Weaver, J.; Morris, M.; Appelbaum, P., ( Post)modern science ( education): propositions and alternative paths, Peter Lang Publishing, Inc., New York;
20. Radu, I., Ezechil, L. (2006), Didactica- Teoria instruirii, Pitesti, Editura Paralela 45.
21. Revista Invatamantului Prescolar numarul 1-2 /2010; 1-2 /2011, Editura Arlequin, Bucuresti;
22. Salavastru, D. ( 2005), Pshihologia educatiei-proiectul pentru invatamantul rural, Bucuresti;
23. Stan, C. Pedagogia comunicarii- suport de curs, anul II , P.I.P.P.;
24. Viniciu, G. Raza de soare- culegere de texte literare pentru prescolari, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti;
25. Vranceanu, M. (2010), 1001 idei pentru educatie timpurie de calitate- Ghid pentru educatori , Chisinau, Editura Pro Didactica.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!