Optimizarea Marimii si Structurii Exploatatiilor Agricole Individuale din Zorleni Judetul Vaslui

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1
Spatiul rural si dezvoltarea rurala durabila
1.1 Spatiul rural: concept, notiune, definitie
In literatura de specialitate numerosi specialisti in domeniu au definit notiunea de spatiu rural si dezvoltare rurala sub diferite aspecte. Multi specialisti definesc spatiul rural prin opozitie cu spatiul urban ca fiind ,,zona caracterizata printr-o populare si densitate relativ slaba si prin preponderenta activitatii agricole".
Lemoin F. considera ca spatiul rural cuprinde ,,teritoriul national minus ceea ce este urbanizat, ceea ce constituie localitatile urbane si activitatile industriale".
Spatiul rural, contrar spatiului urban, nu comporta mari concentrari de oameni. Aglomerarile sunt limitate la dimensiunile satului.
Pierre George, definind ruralul prin raport cu urbanul arata ca: ,,satul se opune orasului; faptele de la sat sunt fapte rurale" ..."geografia rurala studiaza satul si nu numai agricultura" ..."satul fiind tema de visare a taranilor urbanizati care si-au parasit amintirile lor".
Conform articolului 2 din Proiectul de Carta Europeana a Spatiului Rural elaborata de Comisia de agricultura si dezvoltare rurala a Consiliului Europei, prin spatiu rural se intelege: terenul agricol, aferent culturilor si cresterii animalelor si spatiului funciar neagricol aferent altor intrebuintari decat agricultura si anume locuirea sau activitatile oamenilor care traiesc in mediul rural.
Forma definitiva a notiunii de spatiu rural o intalnim in Recomandarea nr. 1296/1996 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei cu privire la Carta europeana a spatiului rural, in urmatoarea definitie: ,,expresia (notiunea) de spatiu rural are in vedere o zona interioara, inclusiv satele si micile orase, in care marea parte a terenurilor sunt utilizate pentru:
a) agricultura, silvicultura, acvacultura si pescuit;
b) activitatile economice si culturale ale locuitorilor acestor zone (artizanat, industrie, servicii etc.);
c) amenajarile de zone neurbane pentru timpul liber si distractii (sau de rezervatii naturale);
d) alte folosinte (cu exceptia celor de locuit)".
Noua conceptie despre rural spune ca spatiul rural in Europa constituie un spatiu peisager, pretios, rezultat al unei lungi istorii si a carui salvare este o vie preocupare pentru societate.
Dar spatiul rural se defineste ca un mod particular de utilizare a spatiului si a vietii sociale si se caracterizeaza prin:
a) o densitate redusa de locuitori si de constructii, facand sa apara preponderent in peisaje o intindere vegetala;
b) uzanta economica de dominanta agro-silvico-pastorala;
c) modul de viata a locuitorilor sai caracterizat prin apartenenta lor la colectivitatile de talie limitata si prin raportul lor particular cu spatiul;
d) o identitate si o reprezentare specifica, cu conotatii puternice ale culturii satesti. (Kayser, B., 1990)
Conceptul de rural, de asemenea, desemneaza anumite populatii care se disting in interiorul colectivitatii umane sau a societatii globale prin particularitati economice, demografice, ecologice si socio-culturale.
Natiunile Unite (1967) au adoptat principiile si recomandarile pentru recensaminte in functie de diferentele nationale intre caracteristicile care deosebesc zonele urbane de cele rurale, distinctia dintre populatia urbana si cea rurala neputand fi influentata de o singura definitie care sa fie aplicabila in toate tarile. Din acest motiv fiecare tara ar trebui sa hotarasca pentru sine care zone sunt rurale si care urbane.
Programul Natiunilor Unite pentru recensamantul mondial al populatiei, pentru Europa, prevede a include in populatia urbana, numai localitatile cu peste 10.000 locuitori, iar cele cu populatie semi-urbana sa cuprinda intre 2.000 si 9999 locuitori. In tabelul 1.1. sunt prezentate criteriile nationale care stau la baza clasificarilor asezarilor rurale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Optimizarea Marimii si Structurii Exploatatiilor Agricole Individuale din Zorleni Judetul Vaslui.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!