Optimizarea Structurii Financiare a Intreprinderii prin Evaluarea Costului Finantarii

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2 
CAPITOLUL I 4 
STRUCTURA FINANCIARA SI COSTUL CAPITALULUI INTREPRINDERII 4 
1.1. STRUCTURA CAPITALULUI 4 
1.2. MODALITATI DE FORMARE A CAPITALULUI 7 
1.3. COSTUL FINANTARII SI COSTUL CAPITALULUI 12 
1.4. OPTIMIZAREA STRUCTURII FINANCIARE A INTREPRINDERII 17 
1.4.1. Structura financiara a intreprinderii 17 
1.4.2. Alte teorii privind structura financiara si costul capitalului 23 
1.4.3. Structura financiara si dezvoltarea intreprinderii 24 
CAPITOLUL II 26 
STUDIUL PRIVIND COSTUL CAPITALULUI LA PETROM S.A 26 
2.1. PREZENTAREA GENERALA 26 
2.2. ANALIZA INDICATORILOR ECONOMICO FINANCIARI LA PETROM SA 29 
2.3. ANALIZA COSTULUI FINANTARII SI EVOLUTIEI CMPC LA PETROM SA 39 
2.3.1. Costul capitalului propriu 39 
2.3.2. Costul capitalului imprumutat 41 
2.3.3. Costul mediu ponderat al capitalului - CMPC 43 
CONCLUZII 47 
BIBLIOGRAFIE 49


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Problematica structurii financiare a firmei constituie una din problemele importante ale managementului financiar. Alegerea structurii financiare a unei firme este o problema veche si, in acelasi timp, dificila "Delicatetea" acesteia izvoraste din faptul ca, inca, nu s a dat un raspuns, unanim acceptat, la intrebarea daca o firma este prea mult sau suficient indatorata. In legatura cu aceasta intrebare, exista o serie de teorii si pareri, unele contradictorii, care vin sa complice si mai mult problema.
In cadrul politicii financiare a oricarei firme moderne, necesitatea alegerii unei structuri financiare obiectiv reprezinta o prioritate. Aceasta politica trebuie sa se incadreze in normele strategiei generale a firmei, in functie de realitatile conjuncturale si domeniul de desfasurare a activitatilor, in vederea realizarii obiectivelor dorite.
Conform obiectivului de baza al functiei financiare a firmei, preocuparea managerilor este cresterea continua a valorii firmei, astfel incat sa se realizeze o maximizare a acesteia in raport cu structura activelor care o compun. Daca obiectivul maximizarii valorii firmei este urmarit pe fiecare proiect de investitii ce se intentioneaza a se realiza, prin obtinerea unei valori actualizate cat mai mari, firma considerata ca o suma de proiecte de investitii va spori in valoare. Dar valoarea actualizata neta este mai mare fie datorita obtinerii unor cash flow uri mai mari, fie datorita inregistrarii unui cost mediu ponderat al capitalului investit cat mai mic, cost mediu ponderat care reprezinta rata de actualizare a cash flow urilor investitiei.
Deci, realizarea unei structuri financiare optimale a capitalului investit va permite minimizarea costului mediu ponderat al capitalului si, implicit, maximizarea valorii firmei.
Exista, ca atare, o interdependenta intre costul capitalurilor si structura financiara si de aceea problema optimizarii structurii este o problema de management financiar strategic care diferentiaza, din punct de vedere al eficientei, concurentii cu eforturi financiare asemanatoare.
Structura financiara exprima impartirea resurselor financiare ale firmei intre capitaluri proprii si capitaluri imprumutate (datorii). Aceasta este, adesea, confundata cu raportul datorii/capitaluri proprii numit levier financiar (parghie financiara).
Optimizarea structurii financiare presupune stabilirea acelei combinatii intre capitalurile proprii si cele imprumutate definita in termeni de rentabilitate si risc care sa maximizeze valoarea actiunilor firmei. Asadar, alegerea unei structuri financiare optime este esentiala pentru orice firma, intrucat va determina, in mod direct, rentabilitatea si riscul acesteia. Notiunea de "structura financiara ideala" sau "structura financiara optimala" a unei firme este, in sine, greu de stabilit. De altfel, de a lungul timpului, notiunea de structura financiara "buna" sau de structura financiara "echilibrata" a suferit multiple modificari:
- in anii '50, se considera ca o firma are o structura financiara buna atunci cand avea o indatorare scazuta; se punea, astfel, accentul pe autonomia financiara a firmei, intr un context caracterizat de stabilitate economica;
- in anii '60 si '70, o structura financiara buna trebuia sa tina cont de o indatorare considerata "normala", adica in niciun caz peste capitalurile proprii; asadar, accentul cadea pe levierul financiar al indatorarii, in cadrul unei cresteri economice foarte mari si a unei rate reale a dobanzii scazute;
- incepand cu anii '80, o buna structura financiara trebuia sa aiba o semnificatie de echilibru al structurii financiare a firmei caracterizata printr o micsorare progresiva a indatorarii, o imbunatatire a autofinantarii si a rentabilitatii financiare.
Scaderea interesului pentru indatorare dupa anii '80, este explicata prin riscurile pe care le presupune aceasta ca metoda de finantare atat pentru imprumutat cat si pentru imprumutator. Din punct de vedere al firmei care se imprumuta, indatorarea comporta riscul de a nu face fata obligatiilor de plata fata de creditori, iar un volum prea mare al datoriilor exigibile neonorate o poate aduce in stare de insolvabilitate. Cu privire la structura financiara, sunt de subliniat urmatoarele aspecte:
- firmele rentabile si viabile, datorita produselor lor, pot sa nu cunoasca nici un fel de dificultate importanta a trezoreriei din cauza unei indatorari mari;
- firmele nerentabile, neviabile pe termen lung din cauza calitatii produselor lor, vor avea mari probleme de trezorerie, indiferent de structura lor financiara.
Adoptarea unei anumite structuri financiare este rezultatul unui proces decizional al firmei care nu se poate realiza fara a tine seama de constrangerile rezultate din functionarea pietei de capital, dat fiind faptul ca orice forma de capital costa Astfel, structura capitalului este o variabila care nu depinde numai de firma, de obiectivele sale de crestere economica, de rentabilitatea sau de riscurile pe care consimte sa si le asume. Aceasta este influentata si determinata de actionari, de banci sau de alti imprumutatori, de stat, ca si de conjunctura economico financiara2.


Fisiere in arhiva (1):

  • Optimizarea Structurii Financiare a Intreprinderii prin Evaluarea Costului Finantarii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!