Orasul Gaesti - Cercetare Geografica si Geologica

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Orasul Gaesti nu se numara printre localitatile din tara noastra care au reprezentat obiectul de studiu al unor geografi romani. Astfel se poate afirma faptul ca lucrarile stiintifice care s-au ocupat cu analiza proceselor geografice in cadrul orasului Gaesti sunt aproape inexistente. Din acest motiv, problemele de specialitate sunt slab cunoscute din punctul de vedere abordat. Acestea sunt insa doar cateva dintre motivele care au condus la alegerea lucrarii de fata. Motivelor mentionate mai sus li se adauga altele de natura afectiva. Dintre acestea se impune mentionarea provenientei mele din Mogosani - Dambovita, localitate situata in imediata vecinatate a orasului Gaesti. Studiul de fata urmareste prezentarea elementelor specifice orasului Gaesti fiind structurat in douasprezece capitole care cuprind istoricul cercetarii geografice, asezarea geografica in cadrul Campiei Romane, pozitia si limitele orasului, caracterizarea aparitiei si structurii reliefului, factori bio-pedo-climatici, hidrografici si analize geodemografice si economice. 
Realizarea acestei lucrari are drept scop principal obtinerea diplomei de licenta si formarea abilitatilor necesare pentru elaborarea unei lucrari stiintifice de mare amploare si complexitate. 
Lucrarea de fata a fost elaborata pe baza analizei si interpretarii datelor preluate de la Centrul Judetean de Statistica Targoviste, Primaria orasului Gaesti, Postul Meteorologic Gaesti, Postul Hidrometric Zavoiu Orbului pentru raul Arges si date bibliografice.
Observatiile si investigatiile proprii, pe teren, reprezinta o alta sursa de documentare, pentru realizarea acestei lucrari. Observatiile vizuale au vizat cu precadere extinderea ariei urbane, in functie de principalele elemente ale cadrului natural.( raul Arges respectiv paraul Potop ), influenta acestuia asupra structurii populatiei pe sectoare de activitate si impactul antropic asupra mediului inconjurator. Toate informatiile obtinute din sursele de mai sus au fost prelucrate si interpretate si de asemenea au fost reprezentate grafic si cartografic.
CAPITOLUL 1
ISTORICUL CERCETARII GEOGRAFICE
Lunca Argesului a constituit un obiect de studiu important pentru cunoasterea evolutiei fizico-geografice a Campiei Romane si a intregului teritoriu carpato-danubiano-pontic. Date din ce in ce mai amanuntite care urmaresc evolutia modificarilor geografice apar o data cu secolul al XVIII-lea. Se poate aminti in acest sens harta stolnicului Constantin Cantacuzino tiparita la Padova in 1700 si harta aromanului Rhigas din Velestin aparuta in 1797, care cuprinde Tarile Romane cu bogate informatii si descrieri geografice, alaturi de cele istorice si arheologice. La aceste lucrari de referinta se pot adauga dictionarul geografic al lui Bauler din 1778, harta austriaca din 1870 cu scara 1:57.000 ce cuprinde toate asezarile din Lunca Argesului, harta austriaca de la 1857 si dictionarul topografic si statistic al lui Dimitrie Fundescu din 1872.
Primele lucrari de paleogeografie a Campiei Romane sunt realizate de Aldem Dumitrescu (1910,1911), George Valsan (1914,1915,1916).
Probleme de geomorfologie legate de microformele de relief in interdependenta cu clima sunt abordate de George Valsan in 1917. Problemele de hidrologie au atras atentia mai multor cercetatori, fiind abordate urmatoarele aspecte: observatii asupra cursurilor raurilor din Valahia, studii de hidrografie, hidrogeologie, regimul apelor etc. Studii de geologie sunt realizate de St. Manolescu (1923-1924), Pache Protopopescu (1923-1933).
Perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial aduce noi orientari sub aspect teoretic si metodologic.
Incepand cu lucrarea ,,Formarea Campiei Romane" a lui N. Popp in 1947, cercetarile de geologie, hidrogeologie, sistematizare geomorfologica se extind foarte mult in bazinul inferior al Argesului. Se remarca studiile de geologie realizate de E. Liteanu (1951,1952,1953,1956), ale colectivului format din T. Naum, H. Grumazescu, Ghe. Niculescu (1954) si cele de geotehnica ale lui Fl. Craciun si D. Popescu (1953).
E. Liteanu in colaborare cu A. Pricajan, T. Brandabur, C. Ghenea, D. Slavoaca, G. Opran s-au ocupat in special de probleme de geologie, stratigrafie, tectonica si hidrogeologie. Cercetarile pedologice din 1959-1966 efectuate de N. Florea si I. Munteanu sunt completate de studii asupra depozitelor loessoide realizate de E. Liteanu (1953), P. Cotet (1956), M. Botezan (1959), M. Pascu (1961), V. Tufescu (1963).


Fisiere in arhiva (1):

  • Orasul Gaesti - Cercetare Geografica si Geologica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!