Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu

Cuprins licență Cum descarc?

CAPITOLUL I . 3
ORGANIZAREA CONTABILITATII TREZORERIEI LA S.C. ELECTRICA MUNTENIA SUD S.A. SUCURSALA DE DISTRIBUTIE SI FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE GIURGIU - PREZENTARE GENERALA , CADRU LEGISLATIV .3 
1.1 PREZENTARE GENERALA. . ... ... 3
1.2 DATE GENERALE PRIVIND SOCIETATEA .. 4
1.3 ISTORICUL , FORMA JURIDICA SI CONSTITUIREA . 5
1.4 ORGANIZAREA SISTEMULUI INFORMATIONAL CONTABIL ..8
1.5 EVOLUTIA PRINCIPALILOR INDICATORI ECONOMICO-FINANCIARI .. 15
CAPITOLUL II .. .. 18 
CONTABILIZAREA TREZORERIEI LA S.C. ELECTRICA MUNTENIA SUD S.A. SUCURSALA DE DISTRIBUTIE SI FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE GIURGIU .. .. .. ..18
2.1 SUBSISTEMUL DOCUMENTELOR PRIVIND CONTABILITATEA TREZORERIEI ..19
2.2 CONTABILITATEA DECONTARILOR IN NUMERAR... .22
2.3 CONTABILITATEA DECONTARILOR PRIN CONTURILE DE LA BANCI . ... .. 29
2.4 CONTABILITATEA ACREDITIVELOR .. 38
2.5 CONTABILITATEA VIRAMENTELOR INTERNE .. ...39
CAPITOLUL III ... . .40
CONCLUZII SI PROPUNERI ... .40
3.1 CONSTATARI REFERITORE LA CALCULUL PRIVIND ORGANIZAREA CONTABILITATII TREZORERIEI .40
3.2 POSIBILITATI DE IMBUNATATIRE A ORGANIZARII CONTABILITATII TREZORERIEI.. . ..41
BIBLIOGRAFIE . ... ..46


Extras din licență Cum descarc?

Denumirea de trezorerie isi are originea in limba latina unde "thesaurus" se traduce prin "comoara" sau " depozit pentru obiecte de valoare ". 
In Romania , notiunea de trezorerie a existat inaintea celui de-al doilea razboi mondial , dar era vazuta ca un oficiu al unui stat unde se pastreaza si se administreaza tezaurul public .
Daca la nivel national prin " trezoreria statului" este desemnata institutia care concentreaza resursele bugetului public, in cazul unitatilor patrimoniale trezoreria insumeaza capitalurile lichide compuse din numerarul de casa, disponibilul de la banci, titlurile de plasament si alte hirtii de valoare . 
Contabilitatea trezoreriei are ca obiect de activitate evidenta existentei si miscarii titlurilor de plasament, disponibilitatile din conturi la banci, disponibilitatile din casa, creditelor bancare pe termen scurt si a altor valori de trezorerie.
Intr-o acceptiune globala, trezoreria reprezinta diferenta intre activele si datoriile a caror lichiditate si exigibilitate sunt imediate.
Pentru omul de afaceri, trezoreria poate fi inteleasa ca totalitate a mijloacelor de care o intreprindere dispune pentru a face fata platilor.
Conceptul de trezorerie poate fi limitat numai la disponibilitatile in monede straine (detinute in conturile din tara de origine sau in strainatate ) si la fluxurile financiare intre intreprinderea romaneasca si intreprinderi partenere din alte tari. Se va vorbi atunci de o trezorerie internationala sau de trezorerie in devize .
Importanta trezoreriei a crescut in ultima perioada datorita modificarilor intervenite in viata economica , cum ar fi :
- evolutia rapida si contradictorie a ratei dobinzii si cursului de schimb valutar
- inzestrarea unitatilor cu tehnica de calcul moderna.
Contabilitatea trezoreriei trebuie organizata in asa fel incit sa asigure infaptuirea urmatoarelor obiective :
a) reflectarea, urmarirea si controlul existentei si gestionarii corecte a elementelor de trezorerie ,
b) respectarea disciplinei financiare privind operatiile de incasari si plati fara numerar prin conturile deschise la banci,
c) urmarirea modificarilor ce intervin in componenta si volumul elementelor de trezorerie,
d) asigurarea prompta si corecta a tuturor informatiilor privind elementele de trezorerie necesare factorilor de decizie din unitatile economice. 
Pentru indeplinirea in bune conditii a obiectivelor ce-i revin, contabilitatea trezoreriei trebuie sa fie organizata si condusa in mod corespunzator. In acest scop trebuie sa se tina seama de influenta urmatorilor factori:
a) Structura elementelor de trezorerie. In structura elementelor de trezorerie se cuprind: titlurile de plasament , disponibilitatile in conturi la banci si in casa, in lei si in devize, creditele bancare pe termen scurt si alte valori de trezorerie.
In contabilitate, elementele de structura ale trezoreriei sint reflectate cu ajutorul diferitelor conturi sintetice de gradul I si II si a conturilor analitice.
b) Locul unde se afla valorile de trezorerie , care poate fi : casieria unitatii, bancile, terte unitati sau persoane. Se folosesc evidentele operative si conturi sintetice adecvate locurilor unde se afla valorile de trezorerie. 
Apartenenta valorilor de trezorerie , impune folosirea de conturi bilantiere pentru valorile de trezorerie proprii si de conturi in afara bilantului pentru valorile de trezorerie ce nu apartin unitatii si care se afla temporar in pastrarea acesteia.
d) Formele decontarilor fara numerar prin intermediul conturilor deschise la banci ( acceptarea, acreditivul ) cu instrumentele de decontare adecvate, necesita nu numai folosirea de conturi sintetice ci si inregistrari contabile diferite.
1.2. DATE GENERALE
a) Denumirea : S.D.F.E.E GIURGIU ( Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Giurgiu )
b) Sediul : 
-  Localitatea : Giurgiu 
-  Strada : Frumoasei 
-  Numar : 2 
-  Judetul : Giurgiu 
-  Telefon : 205999 
-  Fax : 205904
c) Numarul de inregistrare in Registrul Comertului : J52/205/1998
d) Codul fiscal : 14563586
e) Banca : B.C.R - Sucursala Judetului Giurgiu 
f) Numar cont : 
g) Capital social : 13.255.961 
h) Numar de personal : 347
1.3. ISTORICUL, FORMA JURIDICA 
Dezvoltarea economico-sociala a Romaniei nu se poate realiza fara consum de energie sub diverse forme: energie electrica, energie termica, utilizarea directa a combustibililor. Neasigurarea energiei electrice in cantitatea si calitatea necesara perturba deosebit de grav toate activitatile economico-sociale si de aceea sectorul energiei electrice este un sector strategic.
Distributia publica a energiei electrice in orasul Giurgiu a inceput in anii 1909-1910 prin punerea in functiune a unei retele de joasa tensiune de 230 V curent continuu pe Bdul Mircea cel Batrin, alimentata dintr-o centrala electrica cu doua grupuri de 80 C.P.
In anul 1921 a fost construita o centrala elecrica in curent alternativ la Fabrica de Zahar "Danubiana", alimentind cu energie electrica si colonia de case a fabricii.
Pentru interconectarea celor doua centrale electrice la tensiunea de 5 kV in centrala comuna s-au montat si generatoare de c.a. suprapuse peste cele de curent continuu, iar in anul 1932 au fost inlocuite cu generatoare trifazate de 5 kV.
Centrale electrice proprii s-au mai montat in 1940 la: Fabrica de Tigarete Ghimpati, Atelierele Rurale Giurgiu, Intrprinderea de Produse Petroliere Giurgiu, Santierul Naval Giurgiu.
Electrificarea localitatilor rurale s-a facut initial prin linii de 15 kv alimentate din centrale electrice ale Municipiului Bucuresti.
Reteaua de 15 kv s-a dezvoltat in special datorita aparitiei in judet a unor injectii de putere din reteaua de 50 kv si 110 kv.
La data de 27.08.1949 s-a pus in functiune LEA 60 kv Grozavesti-Giurgiu-Ruse si statia de transformare 60/15 kv Giurgiu realizindu-se prima interconexiune cu un sistem energetic al altor tari (fara a functiona in paralel) prin care Romania livra energie electrica Bulgariei.Tot cu acesta ocazie s-a pus sub tensiune si primul cablu sub Dunare ce traversa fluviul intre Giurgiu si Ruse.In oras se dezvolta reteaua electrica la tensiunea de 15 kv si apar trei posturi de transformare. In anul 1956 a fost pusa in functiune LEA 60 kv dublu circuit Arcuda (racordata din LEA 60 kv Grozavesti-Buciumeni-Tincabesti,care fusese pusa in functiune in anul 1937) si statia Arcuda care in 1979 a fost trecuta de la 60/15 kv la 110/20 kv.
In anul 1967 a fost pusa in funciune LEA 110 kv Jilava -Prundu si statia 110/20 kv Prundu, iar la doi ani mai tirziu se pune in functiune LEA 110 kv Prundu-Giurgiu si statia 110/20 kv Giurgiu Nord.


Fisiere în arhivă (1):

  • Organizarea contabilitatii trezoreriei la SC Electrica Muntenia Sud sucursala de distributie si furnizare a energiei electrice giurgiu.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1.Baluta Aurelian - Virgil Metode si procedee de calculatie a costurilor 
Editura Fundatiei Romania de Maine , Bucuresti 2007.
Contabilitate si gestiune fiscala .
2. Cicilia Ionescu Sisteme Contabile Moderne
Contabilitate -  Baze si Proceduri
Editura Fundatiei Romania de Maine , Bucuresi 2007. 
3. Luminita Ionescu Contabilitatea intitutiilor publice ,teste grila si aplicatii practice . 
4. Liliana Gadau Editura Fundatiei Romania de Maine , Bucuresti 2007
5. Lucian Ilincuta Contabilitatea aprofundata a societatilor comerciale ,teste grila si 
6. Luminita Ionescu aplicatii practice . 
Editura FRM, Bucuresti 2008 
7. OMFP nr. 1917/2005 Normele Metodologice privind organizarea si conducerea 
contabilitatii institutiilor publice
8. OMEF nr. 116/2007 Normele metodologice privind intocmirea si depunerea 
situatiilor financiare ale institutiilor publice la 31 decembrie 
2007. 
9. Ordinul Ministrului 
Finantelor nr. 1752/2005 Aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu 
directivele europene .
10. Ordinul Ministrului Privind modificaarea Ordinului Ministrului Finantelor 
Economiei si Finantelor nr. 1752/2005.
Nr. 2374/2007. 
11. Standardele Internationale Emise de Consiliul pentru Standarde Internationale de 
de Raportare Financiara . Contabilitate (IASB),Bucuresti 200


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!