Organizarea, Planificarea si Eficienta Productiei de Legume

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
I. BAZELE TEORETICE ALE ORGANIZARII, PLANIFICARII SI EFICIENTEI ECONOMICE A PRODUCTIEI AGRICOLE 5
1.1. Esenta, continutul si principiile organizarii muncii si a productiei agricole 5
1.2. Esenta planificarii in conditiile economiei de piata 10
1.3. Indicatorii de apreciere a eficientei economice si metoda calcularii lor 13
II. CARACTERISTICA NATURALA SI DEZVOLTAREA ECONOMICA A INTREPRINDERII 19
2.1 Conditiile naturale si organizatorice 19
2.2 Caracteristica dezvoltarii economice 21
III. ORGANIZAREA, PLANIFICAREA SI EFICIENTA ECONOMICA A PRODUCERII LEGUMICOLE 39
3.1. Starea actuala a dezvoltarii ramurii 39
3.2. Organizarea proceselor de productie 46
3.3. Planificarea producerii legumelor 53
3.4. Remunerarea muncii 57
3.5. Eficienta economica, directiile perfectionarii organizarii producerii legumelor si sporirii eficientei ei 60
CONCLUZII SI PROPUNERI 72
BIBLIOGRAFIE 74
ANEXE 76


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Functia primordiala a agriculturii a fost intotdeauna aceea de a aproviziona populatia cu produsele alimentare necesare hranei. Nici o ramura a economiei nu a putut si nici nu va putea in viitor sa indeplineasca o functie atat de importanta pentru existenta umana. Asigurand omului direct sau indirect alimentele necesare hranei, agricultura constituie conditia hotaratoare a realizarii reproductiei largite, a fortei de munca, conditia deci a insasi existentii si dezvoltarii societatii omenesti.
Legumicultura este o ramura a agriculturii ce are un rol important in dezvoltarea economico - sociala pe multiple planuri si anume:
1. Legumele constituie o sursa importanta de hrana pentru populatie, avand continutul ridicat in hidrati de carbon, saruri minerale, acizi organici, vitamine, substante aromate, celuloza etc. In cadru celor 3000 de calorii zilnice pe locuitor, legumele sigura 65% din necesarul total de vitamine, 40% din cel al sarurilor minerale si 34% din necesarul de calorii.
Literatura de specialitate recomanda ca ratia anuala de legume a unei persoane sa fie de circa 140 - 150 kg dintre care: 
varza - circa 30 kg, rosii circa 20 kg, morcovi - 20 kg, alte radacinoase (patrunjel, telina, pastarnac) circa 18 - 20 kg, ceapa 9 - 10 kg, vinete si alte verdeturi - 50 kg.
2. Legumele determina un nivel ridicat de intensivitate a productiei si asigura o folosire mai uniforma a fortei de munca in raport cu celelalte culturi.
3. Productia de legume constituie o sursa importanta de materii prime pentru industria alimentara, mai ales a conservelor.
4. Productia secundara rezultata de la legume constituie resurse importante pentru furajarea animalelor mai ales a bovinelor si ovinelor.
Din punct de vedere economic legumicultura de asemenea are o mare importanta. Ea aduce venituri de 8 - 10 ori mai mari la unitate de suprafata in comparatie cu colturile de camp; creeaza in gospodarie un echilibru dinamic intre venituri si cheltuieli prin valorificarea esalonata a productiei pe tot parcursul anului, datorita culturilor fortate, protejate si succesive: asigura un surplus de productie ce poate fi realizata peste hotarele republicii, aducandu-i venituri mari si favorizand dezvoltarea comertului si a relatiilor intre popoare. 
Deci, legumicultura are o mare importanta economica nu numai pentru aprovizionarea populatiei, dar si pentru contributia acestei ramuri la sporirea veniturilor banesti ale producatorilor. Mentionez faptul ca productia de legume poate sa asigure venituri banesti tot timpul anului.
In ultimii ani se observa tendinta producatorilor de a mari productia comerciala de legume datorita abtinerii veniturilor ridicate din activitatea data. In aceasta situatie producatorii au nevoie de cunostinte profunde in domeniul legumelor, de informatii cit mai detaliate in aplicarea tehnologiilor moderne, care asigura productii ridicate de calitate superioara cu pret de cost redus.
Astfel scopul lucrarii date consta in consolidarea si aprofundarea cunostintelor teoretice referitoare la organizarea si eficienta economica a producerii legumelor, de a selecta si analiza sistemic materialul necesar, de a trage din problema data concluzii teoretice si practice si de a face propuneri concrete in vederea perfectionarii procesului de organizare si planificare a productiei legumicole (in camp deschis).
Obiectivele lucrarii sunt:
1. Evidentierea bazelor teoretice ale organizarii si eficientii economice a productiei agricole.
2. Analiza conditiilor naturale si organizatorice si caracteristica dezvoltarii economice a S.A. ,, Nistru - Olanesti ".
3. Efectuarea calculelor referitoare la organizarea, eficienta economica, planificarea si remunerarea muncii a producerii legumelor.
4. Evidentierea rezervelor de sporire a eficientei economice a productiei legumicole.
Lucrarea este indeplinita in baza literaturii de specialitate si a datelor din S.A. ,, Nistru - Olanesti ".
I. BAZELE TEORETICE ALE ORGANIZARII, PLANIFICARII SI EFICIENTII ECONOMICE A PRODUCTIEI AGRICOLE
1.1 Esenta, continutul si principiile organizarii productiei agricole
Organizarea reprezinta actiunile rationale si calculate ale unui grup de oameni in procesul de productie cu scopul folosirii rationale a tehnicii si pamantului. Reiesind din cele spuse putem conchide ca organizarea productiei este o stiinta economica ce studiaza lagislatia de proiectare, construire si indeplinire a procesului de productie agricola in contextul dezvoltarii relatiilor de piata in agricultura. Sensul economic al organizarii se rezuma la obtinerea rezultatelor economice de productie inalte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea, Planificarea si Eficienta Productiei de Legume.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Agentia de Consultanta, Asistenta si Implementare ,,Rolul mijloacelor de productie la cultivarea legumelor", Chisinau, 2002
Caia A., Magazin P. s.a. ,,Economie agrara", editura ,,Ion Ionescu de la Brad", Iasi, 1998
Caia A., Magazin P. s.a. ,,Economie agrara", lucrari practice ,,Uz intern", Iasi, 1996
Lazar I., Goian M. ,,Conducerea, organizarea si planificarea activitatii unitatilor agricole", Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1989
Lisii I. ,,Statistica agriculturii", Chisinau, 2002
Negura I., Wagner P. ,,Eficienta economica in agricultura si analiza ei statistica", editura Ceres, Bucuresti, 1985
Patron P. ,,Cultura Legumelor", ghidul fermierului (3), Chisinau, 2000
Popescu V. ,,Legumicultura", editura Ceres, Bucuresti, 1996
Popov I., Kravcenco R. ,,Metode economico-matematice in organizarea si planificarea productiei agricole", editura Ceres, Bucuresti, 1970
Timofti E. Timofti E., Moroi E., Popa D. Economia agrara. Indrumari metodice referitor la efectuarea lucrarilor practice si a lucrului de sine statator pentru studentii (Cu invatamant la zi si fara frecventa) facultatilor de economie. Pe specialitatile 1801, 1802, 1803, 1805, 1806. Temele: 1-6, Partea I. Chisinau 2005, 49 p.
Tofan A. ,,Organizarea unitatilor agricole", editura ECOIART - Iasi, 1995
Turcanu P. ,,Planificarea si prognozarea productiei in intreprinderile agricole", Chisinau, 2002
Turcanu P., Zbanca A. ,,Indrumare metodica cu privire la elaborarea planului de afacere in intreprinderile agricole" (pentru agentii economici si studentii facultatii de Economie), Chisinau, 2003
Vladut M., Popa S. ,,Gradina noastra de legume", Editura M.A.S.T., Bucuresti, 1997
????? ?.?. <<??????????? ????????????????????? ????????????>>, ?????? <<??????? ? ??????????>>, 2000


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!