Organizarea si Exercitarea Auditului Legal la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori SA

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE. EVOLUTIA AUDITULUI 4
CAPITOLUL 1 6
OBIECTIVELE, ROLUL SI ORGANIZAREA AUDITULUI FINANCIAR 6
1.1. DEFINIREA SI ROLUL AUDITULUI FINANCIAR 6
1.2. FUNCTIILE SI OBIECTIVELE AUDITULUI FINANCIAR 7
1.3. PRINCIPII DE BAZA SI CLASIFICAREA AUDITULUI FINANCIAR 8
1.4. RISCURILE AUDITULUI FINANCIAR 11
1.5.ORGANIZAREA AUDITULUI FINANCIAR LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE 12
1.6. ORGANIZAREA AUDITULUI DE STAT IN ROMANIA 13
1.7. CONDITII DE ATRIBUIRE A CALITATII DE AUDITOR 13
1.8. STATUTUL PROFESIONAL AL AUDITORULUI 14
CAPITOLUL2 15
FAZELE LUCRARILOR DE AUDIT FINANCIAR 16
2.1.ORIENTAREA SI PLANIFICAREA AUDITULUI FINANCIAR 16
2.2. CONTRACTAREA LUCRARILOR DE AUDIT 16
2.3. APRECIEREA AUDITULUI INTERN 17
2.4.CONTROLUL CONTURILOR 18
2.5.VERIFICAREA BILANTULUI CONTABIL 19
2.6.EVENIMENTE POSTERIOARE INCHIDERII EXERCITIULUI FINANCIAR 19
2.7. CHESTIONAR LA SFARSITUL LUCRARILOR 20
2.8. SCRISOARE DE AFIRMARE 20
2.9. NOTA DE SINTEZA 21
2.10. RAPORT DE AUDIT SI CERTIFICAREA BILANTULUI 21
CAPITOLUL 3 26
EXERCITAREA AUDITULUI LEGAL DE CATRE CENZORII SOCIETATILOR COMERCIALE. IMPORTANTA SI RISCURILE AUDITULUI. 26
3.1. TEMEIURILE NORMATIVE 26
3.2. EXERCITAREA AUDITULUI LEGAL. OBIECTIVE 27
3.2.1.SUPRAVEGHEREA GESTIUNII SOCIETATII COMERCIALE 28
3.2.1.1. APRECIEREA AUDITULUI INTERN 28
3.2.1.2. CONTROLUL CONTURILOR 32
3.2.2. VERIFICAREA SI CERTIFICAREA BILANTULUI CONTABIL 36
3.2.2.1 EXAMINAREA BILANTULUI CONTABIL 37
3.2.2.2 PROCEDURI SUPLIMENTARE DE VERIFICARE A POSTURILOR BILANTULUI CONTABIL 38
3.2.3. VERIFICAREA CASEI SI A ALTOR VALORI 39
3.2.3.1. TEMEIURILE NORMATIVE 39
3.2.3.2. OBIECTIVE GENERALE 40
3.2.4. VERIFICARI SI INTERVENTII CONEXE, ATRIBUTIILE PRINCIPALE ALE CENZORILOR 42
3.3. IMPORTANTA RELATIVA 43
3.4. RISCURILE AUDITULUI 44
3.5. EFECTELE RISCURILOR ASUPRA LUCRARILOR DE AUDIT 44
CAPITOLUL 4 45
RAPORTUL AUDITORILOR INDEPENDENTI CATRE CONSILIUL DE ADMINISTRATIE AL SOCIETATII NATIONALE DE TRANSPORT FEROVIAR DE CALATORI "C.F.R. CALATORI" - S.A. 45
4.1. PREZENTAREA SOCIETATII 45
4.2. NOTE LA SITUATIILE FINANCIARE 48
4.2.1. SOCIETATEA CARE RAPORTEAZA 47
4.2.2. POLITICA GUVERNULUI IN DOMENIUL CAILOR FERATE DIN ROMANIA 47
4.2.3. BAZELE INTOCMIRII SITUATILOR FINANCIARE SI A INREGISTRARILOR CONTABILE 49
4.2.4. SITUATIILE FINANCIAR-CONTABILE PT. EXERCITIUL INCHEIAT LA 31-12-2003 49
4.2.5. POLITICI CONTABILE SEMNIFICATIVE 52
4.3. RAPORTUL AUDITORILOR INDEPENDENTI CATRE ACTIONARII SOCIETATII NATIONALE DE TRANSPORT FEROVIAR DE CALATORI "C.F.R. CALATORI" S.A. 55
4.4. CONCLUZII 56
ANEXE 61
BIBLIOGRAFIE 64


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
EVOLUTIA AUDITULUI
Practicienii de azi, respectiv auditorii sunt mostenitorii unei profesii cu vechi traditii.
Inceputul profesiei nu poate fi localizat in timp deoarece s-a constatat existenta unei functiuni analoage in civilizatiile foarte indepartate din punct de vedere geografic, unele de altele, functie care a evoluat si s-a dezvoltat in timp.
Sumerienii din mileniul III i.e.n. au inteles ca este esential intr-un sistem informational de a stabili o comunicare clara, curata si cinstita intre producatorii aceleasi informatii si beneficiarii lor. Astfel pentru a putea pastra dovezi, ei utilizau placute dreptunghiulare de argila umeda pentru a trasa pe ele cu un obiect ascutit desene reprezentand linii, oamenii si obiecte, semne ce permiteau inventarierea depozitelor, iar dupa uscare placuta era pastrata ca dovada.
In muzeul Luvru din Paris este gravat pe un bloc de piatra (diorit) un cod cunoscut ca cel mai vechi cod de legi comerciale datand din "mileniul II i. Hr." sub denumirea de "codul lui Hamurabi" acesta contine urmatoarele sfaturi: "Daca comerciantul ii da agentului sau faina, lana, ulei sau alte feluri de marfa pentru a le vinde, agentul va trece preturile intr-un document sigilat pe care il va trimite comerciantului. Daca agentul uita sa ia un document sigilat prin care sa ateste ca I-a dat comerciantului banii din vanzare, acei banii pentru care nu exista documente sigilate nu vor fi inregistrati in conturi".
Mai tarziu, egiptenii, fenicienii, grecii si romanii au contribuit la dezvoltarea comertului ca efect direct al schimburilor comerciale care aveau loc intre popoare.
Un martor de referinta in evolutia controlului il constituie papirusul lui Zenon care cuprinde adevarate chitante, note, conturi pentru fluxurile reale si monetare intr-un sistem care se baza deja pe balante lunare de verificare.
Tot din aceasta perioada dateaza primele inscrisuri despre fraude internationale si falsificari. Egiptenii stiau chiar sa falsifice conturile sau cel putin sa foloseasca jocurile de inregistrarii contabile fictive pentru a corecta anumite situatii.
Chinezii au avut vechi preocupari in domeniul dezvoltarii practicilor privind buna gestionare a conturilor, utilizand auditul ca mijloc de control. O lucrare de referinta datata din secolul X i.e.n. intitulata "Randurile dinastiei ZHON" descrie metode si practicii ale bunei gestionari economice, aceasta lucrare fiind considerata primul tratat de administratie publica.
Prima personalitate a epocii din secolul XV care s-a remarcat prin lucrarile elaborate a fost Luca Pacciolo, care este autorul primului tratat economic, denumit "Summa de arithmetica, geometria, propotioni et proportionalita". El a prevazut necesitatea tinerii unei contabilitati sincere luand ca punct de plecare rezultatele inventarului fizic, al activelor si pasivelor existente la acea data.
In Principatele Romane domnitorii dispuneau de preturi nelimitate nefiind controlati asupra intrebuintarii veniturilor.
Cu toate acestea se exercita un control in numele domnitorului asupra modului in care persoanele imputernicite cu strangerea darilor isi exercitau corect sarcinile.
In 1831 - 1832 prin Regulamentele Organice aplicate in Muntenia si Moldova vistierul era responsabil cu perceperea veniturilor si efectuarea platilor asupra carora trebuia sa dea socoteala adunarii obstesti.
Desi activitatea de control si de comert exista cu 2000 de ani i.e.n. auditul financiar a aparut in secolul al VIII - lea.:
o municipalitatea orasului Pisa a cerut unui contabil renumit Fibonaci sa efectueze auditarea socotelilor municipalitatii pe baza unui onorariu fix;
o municipalitatea orasului Venetia a instituit pentru auditorii sai un sistem de retribuire pe baza rezultatelor obstesti. Onorariile erau stabilite in functie de numarul erorilor si fraudelor descoperite.
Aceste exemple de auditari incredintate tertilor nu erau agreate de toata lumea, astfel in anul 1406, regele Eduard al III-a al Angliei proclama in parlament ca regii nu au obligatia sa tina evidenta socotelilor. In consecinta parlamentul a luat hotararea sa nu mai acorde credite regelui dupa ce auditul a fost retras.
Intr-un epitaf Ricard Baur, spunea "auditul este efectuat pentru a servi fidel baronii, dar in acelasi timp socotelile sunt pregatite pentru a putea fi aratate lui Dumnezeu". Aici se gasesc calitatile necesare auditorului: cinste, onestitate, corectitudine.
Activitatea de audit si expertiza au cunoscut o amploare deosebita la inceputul secolului XX odata cu internationalizarea profesiei.
Mondializarea pietelor a fost urmata de mondializarea anumitor activitatii si servicii in special al celui de audit.
In anul 1951 s-a infiintat Uniunea Europeana a Expertilor Contabili si Financiari ce cuprinde reprezentati ai statelor europene ce au aderat la "Organizatia economica pentru Comert si Dezvoltare".
In anul 1957, o data cu crearea Pietei Comune, un grup de state membre au elaborat un studiu pentru consilierea comisiei de la Bruxelles privind armonizarea practicilor contabile si de audit elaborand directive de referinta in acest domeniu.
In anul 1973 a fost creata cea mai ambitioasa si cuprinzatoare organizatie contabila: Comisia Standardelor Internationale de Contabilitate (IASC).
"Aproape oriunde in lume Conturile unei Companii trebuie inspectate si verificate de o firma independenta de contabili autorizati sau de un organism guvernamental creat in acest scop. Aceasta verificare este denumita audit, iar cei care o efectueaza poarta numele de auditor". Aceasta definitie data de publicatia The Economist, exprima notiunea de audit in sens general si arata internationalizarea acestei meserii stravechi.
Astazi auditorii sunt numiti actionari. Raportul alcatuit in urma inspectiei poate fi "curat" sau "calificat". Atunci cand auditorii nu sunt satisfacuti de nici unul din punctele pe care sunt legal obligati sa le verifice, raportul lor - prezentat actionarilor - va fi "calificat". Companiile depun eforturi serioase pentru a evita stigmatul unui audit "calificat".
Principala preocupare a auditorilor este aceea de a verifica daca intr-adevar conturile oglindesc corect si veridic situatia respectivei companii. Corectitudinea este principiul de baza al contabilitatii si se admite in sens general ca exista o singura versiune corecta a unei situatii. Dar contabilii nu sunt intotdeauna de acord asupra a ceea ce este corect si veridic, astfel ca o auditare considerata "curata" de catre o anumita firma de audit poate fi declarata "calificata" de o alta.
In perioada actuala, termenul a capatat o semnificatie mai larga. Companiile au azi "auditari interne", adica revizii contabile efectuate de o persoana sau de un comitet propriu.
De asemenea ele suporta si "auditari ecologice" menite sa verifice daca respecta legislatia in domeniu si evita prin orice mijloace poluarea mediului inconjurator.
In viitor vom auzi, fara indoiala si de auditari pe problema resurselor umane.
CAPITOLUL 1
OBIECTIVELE, ROLUL SI ORGANIZAREA AUDITULUI FINANCIAR
1.1. DEFINIREA SI ROLUL AUDITULUI FINANCIAR
In urma cu patru decenii, cabinetele anglo-saxone de expertiza contabila au popularizat pe continentul european termenul de audit. Dupa 1990, din dorinta de a alina reglementarile romanesti la reglementarile comunitare, acest termen a inceput sa fie introdus in tara noastra (auditul calitatii, auditul financiar-contabil, auditul ecologic).
Desi este de presupus ca informatiile rezultate din controlul intern sunt reale si redau cu fidelitate starea la un moment dat a patrimoniului agentului economic, pentru o mai mare credibilitate fata de parteneri este necesar ca aceste informatii sa fie validate si de catre o alta autoritate, externa,independenta si echidistanta fata de cele doua entitati: emitentul si utilizatorul de informatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Exercitarea Auditului Legal la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori SA.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!