Organizarea si Exercitarea Controlului Financiar Contabil privind Veniturile, Cheltuielile si Rezultatul, la o Societate Comerciala

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Motivatia, importanta si metodologia cercetarii 4
Capitolul I Aspecte teoretico-metodologice privind controlul financiar-contabil 5 1.1.Conceptul de control financiar 5 1.2.Tipologia controlului financiar 6 1.3.Procedee si tehnici ale controlului financiar 10 1.4.Etapele efectuarii controlului financiar-contabil 12 1.5.Organizarea si exercitarea controlului financiar-contabil 14 1.5.1.Organizarea controlului financiar-contabil al statului 14 1.5.2.Organizarea controlului financiar-contabil la agentii economici 16
Capitolul II Prezentarea societatii S.C. ALPHA S.R.L.- baza studiului de caz 17
2.1.Descrierea generala a societatii 17
2.2.Date de identificare fiscala 18
2.3.Relatiile cu partenerii de afaceri 18
2.4.Organigrama societatii 19
2.5.Evolutia principalilor indicatori economici si financiari din ultimii trei ani 20
2.5.1.Elementele de bilant 20
2.5.2.Contul de profit si pierdere 21
Capitolul III Studiu de caz 22
3.1.Programarea activitatii de control financiar-contabil 22
3.1.1.Elaborarea procesului de control de catre ANAF 22
3.1.2.Transmiterea procesului de control unitatii vizate 24
3.2.Etapa pregatirii activitatii de control 26 3.2.1.Stabilirea de catre ANAF a temelor controlului 26 3.2.2.Analiza generala a temelor controlului 27 3.2.3.Stabilirea obiectivelor ce urmeaza a fi controlate 27
3.3.Etapa efectuarii controlului 28
3.3.1.Stabilirea surselor necesare efectuarii controlului 28
3.3.2.Selectarea si aplicarea tehnicilor necesare pentru realizarea controlului 37
3.3.3.Determinarea abaterilor si a deficientelor 38
3.4.Etapa intocmirii actelor de control 42
3.5.Etapa valorificarii constatarilor efectuate de catre ANAF 43
Capitolul IV Concluzii si propuneri 46
Bibliografie 48
ANEXA 1 - Aviz de Inspectie Fiscala
ANEXA 2 - Decizie privind nemodificarea bazei de impunere
ANEXA 3 - Decizie de impunere
ANEXA 4 - Decizie de instituire a masurilor asiguratorii
ANEXA 5 - Proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor
ANEXA 6 - Raport de inspectie fiscala


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Prin tema pe care am ales-o, ,,Organizarea si exercitarea controlului financiar-contabil privind veniturile, cheltuielile si rezultatul la o societate comerciala", am incercat sa scot in evidenta situatia financiara a unei societati comerciale constatata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, ce erori se pot intalni la o societate si care dintre acestea au fost verificate in amanunt de organele de control ale ANAF.
Lucrarea de fata cuprinde patru capitole, primul de teorie privind controlul financiar-contabil cu functiile si rolul acestuia, in al doilea este prezentata structura societatii comerciale controlata de inspectorii fiscali din partea ANAF, capitolul trei cuprinde studiul de caz, in care organele numite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala controleaza impozitul pe profit, taxa pe valoarea adaugata se impozitul pe venit de natura salariilor, iar in final concluziile si propunerile constatate de ANAF, dar si punctul meu de vedere privind aceasta analiza.
MOTIVATIA, IMPORTANTA SI METODOLOGIA
CERCETARII
Am ales aceasta tema pentru ca materia, in sine, mi se pare foarte interesanta si am vrut sa descopar cat mai multe lucruri in domeniu, iar singura solutie este documentarea. Daca tot am vrut sa aprofundez, m-am gandit sa folosesc cunostintele acumulate si pentru lucrarea de licenta.
Am ales o societate comerciala deoarece, la acestea, se gasesc, de regula, cele mai mult nereguli, mai ales la cele mici, dar si la microintreprinderi, pentru ca multi incearca sa pacaleasca statul, evitand plata anumitor taxe si impozite, sau le calculeza o valoare mai mica.
De curand, citeam un articol pe un site in care organele de inspectie fiscala ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, au controlat, in luna martie in jur de 2.700 de persoane fizice si in jur de 8.200 de perosane juridice. In urma acestui control efectuat de ANAF, s-au stabilit sume suplimentare la bugetul general consolidat in valoare de 661,2 milioane lei si s-a diminuat pierderea fiscala cu suma de 102,88 milioane lei. Totodata, pentru deficientele constatate au fost aplicate si amenzi contraventionale in suma totala de 7,66 milioane lei.1 
Principalele deficiente constatate, care au condus la calcularea de obligatii fiscale suplimentare si respectiv, aplicarea de amenzi contraventionale si intocmirea de sesizari penale, au fost: sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, intocmirea incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile.
Consider aceasta meserie, de inspector fiscal, una cu multe responsabilitati si foarte utila statului. 
1 www.dailybusiness.ro 
CAPITOLUL I
ASPECTE TEORETICO-METODOLOGICE
PRIVIND CONTROLUL FINANCIAR-CONTABIL
1.1 CONCEPTUL DE CONTROL FINANCIAR-CONTABIL
Controlul este o analiza permanenta sau periodica a unei activitati, a unei situatii pentru a urmarii mersul si pentru a lua masuri de imbunatatire. In acelasi timp, el semnifica si o supraveghere continua, morala sau materiala, ca si stapanirea unei activitatii, a unei situatii(2).
Controlul este o verificare, o inspectie atenta a corectitudinii unui act sau o actiune de supraveghere a cuiva, a ceva, o examinare minutioasa sau putere de a conduce, ca un instrument de reglementare a unui mecanism, a unui proces(2).
Controlul este o componenta a managementului, iar din punct de vedere al exercitarii sale este o activitate umana, autonoma si specifica, care serveste atat conducerii firmei, societatilor si partenerilor sai, cat si autoritatilor publice sau chiar populatiei(2).
Prin control financiar, inteleg mijlocul de prevenire al faptelor ilegale, de identificare a deficientelor si de stabilire a masurilor necesare pentru restabilirea legalitatii.
Pe baza celor de mai sus, dovedim ca acesta este un atribut al conducerii firmei si este o activitate independenta. In aceasta calitate, controlul presupune maximizarea parametrilor ce se refera la rezultatele obtinute si la cresterea vitezei de realizare a lor.
Controlul face parte din desfasurarea fiecarei functii a intreprinderii (tehnica, comerciala, financiara, administrativa, de personal). Sistemul de control financiar este un instrument indispensabil managementului pentru supravegherea regulata a activitatii firmei, cu scopul de a lua la timp deciziile ce se impun, privind fiecare functie in parte dar si ansamblul firmei.
Indiferent pentru cine sau pentru ce scop s-ar efectua controlul, el este in acelasi timp un proces de cunoastere a trecutului, de apreciere a prezentului si de descifrare a viitorului, in legatura cu activitatea firmei si cu performantele ei economico-financiare. Totodata, controlul financiar este un proces de cunoastere, o practica ce incita la studiu, actiune si reflectie. Controlul financiar constituie un factor de securitate si autonomie pentru societate, apare ca un instrument de reglare a activitatii agentilor economici, precum si un ghid pentru cei ce iau hotarari la orice nivel, ajuta la sanctionarea agentilor economici ineficienti si incompetenti, ca si la recompensarea celor competitivi.
2Victor Munteanu, Marilena Zuca, Stefan Zuca - Control si Audit Financiar-Contabil, Editura ProUniversitaria Bucuresti, 2006
Controlul financiar este un mijloc de perfectionare a activitatii firmei, caci acesta nu se rezuma numai la constatari, ci este bazat pe prevederea aparitiei unei deficiente indiferent de obiectul de activitate, de marimea intreprinderii, si trebuie sa existe un control sistematic a activitatii acesteia care sa conduca la cele mai bune rezultate.
Controlul financiar reprezinta un mijloc de prevenire a faptelor ilegale de identificare a deficientelor si de stabilire a masurilor necesare pentru restabilirea legalitatii.
Cea mai importanta manifestare a controlului se regaseste sub forma controlului exercitat de organele de stat. In legea Finantelor Publice este prevazut controlul resurselor financiare ale statului precum si controlul Curtii de Conturi, a Garzii Financiare si ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala). Obiectul controlului financiar este acela de a rezolva abateriile, lipsurile, deficientele in vederea remedierilor si evitarii acestora in viitor.


Fisiere in arhiva (11):

 • anexa1.1_Legitimatii.doc
 • anexa1.2_Letimatie.doc
 • anexa1_Aviz_de_inspectie_fiscala.doc
 • anexa2_Decizie_privind_nemodificarea_bazei_de_impunere.doc
 • anexa2_Ordinul_de_sv.doc
 • anexa3_Decizie_de_impunere.doc
 • anexa4_Decizie_de_instituire_a_masurilo_asiguratorii.doc
 • anexa5_Pv_constatare_sanctionare.doc
 • anexa6_Raport_de_inspectie_fiscala.doc
 • anexa7_proces_verbal.doc
 • Organizarea si Exercitarea Controlului Financiar Contabil privind Veniturile, Cheltuielile si Rezultatul, la o Societate Comerciala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!