Organizarea si Functionarea Institutiilor de Credit de Tip Cooperatist. Studiu de Caz - Banca Cooperatista Capital Suceava - Creditcoop - Agentia Vatra Dornei

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL .I. Originile sistemului bancar 3
I.1 Perioada greaca si romana 3
I.1.1 Evul Mediu 4
I.1.2 Evolutia activitatii bancare intre secolele XVII - XIX 4
I.2 Momente din istoria sistemului bancar romanesc; Evolutia sistemului bancar in perioada moderna 5
I.3 Renasterea sistemului bancar odata cu trecerea Romaniei la economia de piata 8
I.4 Caracterizarea mediului bancar romanesc in era postcomunista 8
I.5 Reglementarea activitatii bancare in Romania 10
I.6 Redefinirea functiilor si rolului bancilor 14
CAPITOLUL .II. O lume aparte - Lumea bancilor cooperatiste
Aparitia cooperativelor de credit 16
II.1 Caracterizarea bancilor cooperatiste in sistemul unitatilor finaciar bancare 17
II.2 Prezentarea generala a retelei cooperatiste Creditcoop 23
II.3 Autorizarea bancilor cooperatiste 24
II.4 Organizarea si administrarea bancilor cooperatiste 28
II.4.1 Supravegherea bancilor cooperatiste 31
II.4.2 Tendinte in activitatea bancara cooperatista 32
CAPITOLUL III. Studiu de caz privind organizarea si functionarea Bancii Cooperatiste Capital Suceava - Creditcoop, Agentia Vatra Dornei 33
Prezentarea generala a Bancii Cooperatiste Capital Suceava Creditcoop, Agentia Vatra Dornei
III.1 Conducerea, organizarea si functionarea Bancii Cooperatiste 35
III.2 Indicatori de prudenta bancara si economico-financiari 43
III.3 Principalele produse si servicii oferite de Creditcoop Vatra Dornei 46
CONCLUZII SI PROPUNERI 48


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
MOTTO: " Eu, unul, nu vad posibilitatea unei adevarate refaceri si normalizari economice in Romania intregita fara ajutorul cooperatiei (...). Numai prin cooperatie va putea patrunde la sate constiinta intereselor noastre nationale si se vor putea masura, cu exactitate, puterile economice ale poporului nostru."
- Constantin Argetoianu -
Fenomenele si procesele monetare si de credit, reprezinta in economia contemporana unele dintre problemele importante, rezolvarea lor concreta avand implicatii directe in viata economica. Curentele monetare contemporane considera factorii economici ca fiind subordonate celor de natura monetara.
In tara noastra, miscarea cooperatista a aparut la mijlocul secolului al XIX- lea, in conditiile in care economia avea un pronuntat caracter agricol, iar industria se afla abia la inceputurile ei. Ideile intrajutorarii, simtul solidaritatii celor lipsiti de mijloace, convingerea ca ei pot cu propriile lor forte unite sa-si imbunatateasca conditiile de viata, au dus si in tara noastra la infiintarea unor asociatii cu caracter cooperatist.
Cooperatia de credit constituie o forma specifica a institutiilor de credit, ale carei radacini s-au infiripat inca din secolul al IX-lea aproape in toate tarile occidentale.
Cooperatia de credit s-a nascut ca ,,un copil al nevoilor" pornind de la nevoile acute ale claselor de jos ale societatii. Liberalismul economic, nu de putine ori a dus la pauperizarea unei bune parti a mestesugarilor si micilor producatori agricoli, care s-au vazut nevoiti sa caute noi modalitati pentru a se sprijini reciproc. In acest context cooperativele de credit nu trebuie privite numai ca ,,o afacere", ci si ca institutii cu un real ,,caracter public", ca entitati specializate, chemate sa rezolve problemele financiar-bancare ale unor colectivitati in componenta carora intra atat persoanele fizice (membrii cooperatori) cat si persoanele juridice.
In Moldova, ca si in alte regiuni romanesti, cooperatia de credit s-a dezvoltat si cristalizat de-a lungul anilor diversificandu-si operatiunile si serviciile prestate pentru clienti. Prin sarguinta si priceperea unor oameni priceputi si devotati ideilor si principiilor cooperatiste si in judetul Suceava miscarea cooperatista a prins viata si s-a dezvoltat, marturie stau bancile cooperatiste de credit care asigura continuitatea miscarii cooperatiste.
Lucrarea de fata se doreste ca o prezentare generala a miscarii cooperatiste din Romania urmarita in evolutia ei si de-a lungul intregii istorii, o promovare a ideilor, a principiilor si activitatilor cooperatiste si pe de alta parte o analiza a rolului bancilor cooperatiste in economie .
Motivatia pentru care am ales aceasta lucrare a fost determinata de faptul ca lucrand in cooperatia de credit din cadrul Creditcoop, nu de putine ori am fost impresionata de ,,binele" pe care aceasta banca a reusit sa-l faca pentru membrii cooperatori care in general sunt persoane pe care bancile comerciale refuzau sa-i accepte ca si clienti datorita veniturilor relativ reduse ale acestora, persoane pe care banca cooperatista i-a ajutat in momentele de restriste acordandu-le credite, iar in momentele de bunastare ajutandu-i si educandu-i sa-si fructifice economiile personale.
Fiind un fenomen de o deosebita amploare si complexitate, si in acelasi timp dispunand de un potential uman si material valoros, activitatea cooperatista are importante valente sociale care o individualizeaza in peisajul societatii contemporane, in primul rand prin doctrina sa, in al doilea rand prin activitatea curenta pe care o desfasoara si, nu in ultimul rand, prin faptul ca stimuleaza elemental participativ al individului la viata economica, la cea sociala, precum si la activitatile din sfera perfectionarii.
Microcreditele acordate de bancile cooperatiste permit indivizilor si familiilor lor sa-si poarte singuri de grija, din punct de vedere financiar, si sa devina parte integranta a economiei.
CAPITOLUL I
Originile sistemului bancar
Istoria sistemului bancar isi gaseste originile in trecutul indepartat, existand marturii foarte vechi ce atesta practica unor activitati care, intr-o forma mai mult sau mai putin evoluata, se pot constitui ca primii pasi pe taramul practicii bancare. Conform [ ], exista diferite pareri cu privire la originea bancilor. Unii cercetatori apreciaza ca primii bancheri au fost cei ce efectuau schimbul de bani, moment asociat aparitiei si circulatiei monedei metalice. Dupa alti cercetatori, notiunea de banca este asociata momentului in care un grup de persoane a avut ideea sa primeasca disponibilitati banesti, sub forma de depuneri de la cei ce doreau sa faca economii si, in baza acestor depozite, sa ofere imprumuturi celor ce aveau nevoie de fonduri suplimentare. 
Primele dovezi ale unei activitati bancare se regasesc in Orientul Apropiat (Babilon), si Egiptul Antic. In acea perioada, templele erau, deopotriva, loc de rugaciune si loc de pastrare a banilor si tezaurelor. Au fost descoperite marturii scrise privind activitatea de depuneri si imprumuturi efectuata de temple. Increderea pe care o inspirau templele favoriza intermedierea monetara, asemanator bancilor de mai tarziu. Detalii referitoare la depozite, imprumuturi, dobanda perceputa si rambursarea creditelor se gasesc deja in Codul lui Hammurabi [ ], descoperit la Susa , in anul 1901. Hammurabi a fost suveran al regatului babilonean (sec. XVIII inainte de Hristos).
I.1 Perioada greaca si romana
In secolul VI i.d.C., orase-stat si temple din Grecia antica au inceput sa emitamonede proprii. Datorita faptului ca fiecare oras-stat isi avea moneda proprie, a aparut necesitatea schimbarii unei monede cu alta, acestea putand fi socotite primele schimburi valutare.
In aceeasi perioada, preotii ofereau imprumuturi taranilor, iar unele persoane specializate in "negotul cu bani" ofereau aceleasi servicii altor categorii sociale. In timp, acesti "creditori", cunoscuti sub denumirea de trapeziti ( de la "trapeza", masa instalata in piete - "agora", la care-si rezolvau afacerile), au inceput sa perceapa dobanzi foarte ridicate, creand multe nemultumiri in randul populatiei.
Drept urmare, unele cetati grecestiau decis sa creeze banci publice. Aceste institutii erau conduse si controlate de agenti publici, in baza unor norme ce pot fi asociate primelor reglementari statale cu privire la activitatea bancilor.
In perioada timpurie a dezvoltarii imperiului roman, romanii nu s-au aratat interesati in activitati specifice bancilor. Insa, pe masura ce au cucerit teritoriile grecesti si au vazut cum functionau bancile, au inteles importanta lor. Foarte curand dupa aceea, in intreg imperiul roman au aparut atat banci de stat, cat si private.
Pentru facilitatile de imprumut acordate, aceste banci aveau permisiunea sa solicite plata unei taxe al carei nivel nu era limitat. Exceptie faceau bancile din Roma unde pentru aceste taxe, a fost fixata o limita superioara. Este interesant de remarcat faptul ca aceste banci nu puteau sa perceapa dobanzi, dar aveau permisiunea sa perceapa comisioane (clasificate ca dobanzi) pentru seviciile acordate. Totodata, bancile furnizau clientilor situatii ale conturilor pentru operatiunile efectuate. Din aceste informatii se observa ca serviciile oferite clientilor erau in proces de diversificare.
In timp ce in Roma antica se desfasurau astfel de activitati, trupele romane luptau si cucereau noi teritorii. Un grup foarte intreprinzator de persoane - comerciantii de bani - insotea trupele oferind servicii de schimb valutar si credite pe termen scurt.
I.1.1 Evul Mediu
In evul mediu, manastirile, ca si templele din Egiptul sau Grecia antica, au continuat sa joace un rol important in efectuarea unor activitati specific bancare. Desi, oficial, nu aveau voie sa perceapa dobanzi, foloseau alte metode pentru a obtine profit. Acesta lua forma veniturilor din ipoteci, a comisioanelor pentru creditele acordate.


Fisiere in arhiva (4):

  • Organizarea si Functionarea Institutiilor de Credit de Tip Cooperatist. Studiu de Caz - Banca Cooperatista Capital Suceava - Creditcoop - Agentia Vatra Dornei
  • Organizarea si Functionarea Institutiilor de Credit de Tip Cooperatist. Studiu de Caz - Banca Cooperatista Capital Suceava - Creditcoop - Agentia Vatra Dornei
    • bibliografie.doc
    • Copeta titlul.doc
    • Organizarea si Functionarea Institutiilor de Credit de Tip Cooperatist. Studiu de Caz - Banca Cooperatista Capital Suceava - Creditcoop - Agentia Vatra Dornei.doc
    • Organizarea si Functionarea Institutiilor de Credit de Tip Cooperatist. Studiu de Caz - Banca Cooperatista Capital Suceava - Creditcoop - Agentia Vatra Dornei.PPT

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!