Organizatia Natiunilor Unite

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ORGANIZATIA NATIUNILOR UNITE
I.1. APARITIA SI EVOLUTIA O.N.U.
Organizatia Natiunilor Unite este cea mai importanta organizatie internationala din lume. Denumirea de Natiunile Unite a fost folosita pentru prima oara in "Declaration by United Nation" de la 1 ianuarie 1942, cand reprezentantii a 26 de natiuni au exprimat angajamentul guvernelor lor de a continua lupta impreuna impotriva Puterilor Axei
In 1945, reprezentantii a 50 de tari s-au intalnit la San Francisco pentru a elabora Carta Natiunilor Unite. Delegatii au deliberat pe baza propunerilor elaborate de reprezentantii Chinei, Uniunii Sovietice, Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii la Dumbarton Oaks (SUA) in perioada august - octombrie 1944.
Carta ONU a fost semnata la 26 iunie 1945 de reprezentantii celor 50 de tari.
ONU a inceput sa existe oficial la 24 octombrie 1945, cand Carta a fost ratificata de China, Franta, Uniunea Sovietica, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si de o majoritate a celorlalti semnatari. Ziua ONU este sarbatorita la 24 octombrie a fiecarui an.
ONU are misiunea de a asigura pacea mondiala, respectarea drepturilor omului, cooperarea internationala si respectarea dreptului international.
Era succesoarea Ligii Natiunilor, care esuase in contracararea eficienta a agresiunilor din anii 1930 - Japonia pur si simplu s-a retras cand Liga a condamnat agresiunea ei impotriva Chinei. Ca si in cazul Ligii, ONU a fost fondata pentru a intari ordinea mondiala si prevalenta legii si pentru a impiedica un nou razboi mondial. 
Exista de mult o anumita tensiune intre ONU si Statele Unite, in calitate de cel mai puternic stat al lumii. Statele Unite nu aderasera la Liga, iar sediul ONU a fost stabilit la New York si pentru a asigura interesele americane. ONU constrange, intr-un anumit fel, SUA, creand singura coalitie care poate rivaliza cu puterea americana - una a tuturor statelor. O anumita tendinta izolationista din politica externa a SUA se opune conceptului ONU. Cu toate acestea, ONU amplifica puterea americana deoarece Statele Unite conduc coalitia globala a ONU. Statele Unite nu sunt suficient de bogate sau puternice pentru a pastra singure ordinea in lume. Si, in calitate de mare putere comerciala, Statele Unite beneficiaza de stabilitatea si ordinea la care contribuie ONU. 
In anii '50 si '60, numarul membrilor ONU a trecut de dublul cifrei initiale, cand coloniile din Asia si Africa si-au castigat independenta. Aceasta extindere a schimbat caracterul Adunarii Generale, in care fiecare stat are un vot, indiferent de dimensiunea sa. Noii membri aveau alte preocupari fata de tarile occidentale industrializate si adesea aveau resentimente fata de occidentalii care ii colonizasera. Multe state din Sud considerau ca Statele Unite aveau prea mare putere in ONU. Au observat ca ONU este de regula eficienta in problemele de securitate internationala doar daca in fruntea acestor eforturi se gaseau Statele Unite (ceea ce se intampla cand sunt in joc interesele Americii).
Astfel, cresterea numarului de membri a modificat modul de votare in ONU. In primele doua decenii de existenta a ONU, Adunarea Generala a luat in mod regulat partea Statelor Unite, iar Uniunea Sovietica a fost marea putere care si-a folosit dreptul de veto in Consiliul de Securitate pentru a contracara aceasta tendinta. Dar pe masura ce noile state independente au inceput sa predomine, Statele Unite s-au gasit in minoritate in multe probleme, iar in anii '70 si '80 devenise principalul utilizator al dreptului de veto. 
Pana in 1971, locul Chinei in Consiliul de Securitate (si in Adunarea Generala) a fost ocupat de catre guvernul nationalist din Taiwan, care pierduse puterea in partea continentala a Chinei in 1949. Excluderea Chinei comuniste a fost exceptie de la principiul ONU al universalitatii membrilor sai, iar in 1971, locul Chinei le-a fost luat nationalistilor si oferit guvernului comunist. Astazi, guvernul din Taiwan - care functioneaza autonom in multe probleme internationale in ciuda statutului sau formal de provincie chineza - nu este membru al ONU.
De-a lungul Razboiului Rece, ONU a inregistrat putine succese in privinta securitatii internationale deoarece conflictul SUA-Uniunea Sovietica impiedica ajungerea la un consens. ONU parea oarecum irelevanta intr-o ordine mondiala structurata de doua blocuri de aliante in opozitie. Existau o serie de exceptii notabile, precum apararea Coreii de Sud in timpul razboiului din Coreea si acorduri de a stationa forte de mentinere a pacii in Orientul Mijlociu, dar ONU nu a jucat un rol central in rezolvarea conflictelor internationale. Adunarea Generala, unde predominau statele lumii a treia, isi concentra atentia asupra problemelor economice si sociale ale tarilor sarace, care au devenit principala preocupare a ONU.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia Natiunilor Unite.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!