Ortografia

Extras din licenta Cum descarc?

Cap. I GRAMATICA LIMBII ROMANE - CONTINUTURI ALE INVATARII
LEXICOLOGIA
Lexicologia este disciplina lingvistica care se ocupa cu studiul vocabularului, sub diferite aspecte: organizare, schimbare, imbogatire.
Vocabularul sau lexicul unei limbi este totalitatea unitatilor lexicale(cuvintelor).
Unitatea lexicala este un cuvant simplu (om, casa, cer, harnic), un cuvant compus(untdelemn, caine-lup), o locutiune(de treaba, a baga de seama). Tot unitati lexicale, de un tip special, trebuie considerate si constructiile mai complexe care functioneaza ca entitati distincte in vorbire si a caror structura, desi analizabila sintactictic, nu poate fi modificata. Modificarile, oricare ar fi ele, implica anularea constructiei ca entitate distincta. Astfel de unitati sunt expresiile (a se face luntre si punte - ,,a face tot posibilul").
Unitatile lexicale sunt materialul de constructie a limbii. Considerate izolat, ele sunt independente.
Cuvantul - este o structura fonica la care se asociaza un sens, apta sa indeplineasca o functie de comunicare ( om, floare, harnic, doi, eu, pe).
Structura fonica( sonora) - alcatuieste invelisul sonor, materialul(grafic este notata prin litere) - adica forma cuvantului. Forma poate suferi modificari fara sa se modifice sensul lexical. Aceste sunt cuvinte flexiblile (om, oameni; negru, neagra).
Sunt si cuvinte a caror forma ramane neschimbata. Acestea sunt cuvinte nefl exibile (asa, cum, pe, fiindca).
Unele cuvinte exprima insusiri, caracteristici, actiuni care se refera la numarul si la ordinea prin numarare a obiectelor, la numele obiectelor etc. Toate aceste cuvinte au in vedere fapte reale, ele au un inteles ( obiectiv) considerate izolat, de aceea se numesc cuvinte autonome.
Alte cuvinte au un inteles foarte abstract, servind la exprimarea unor relatii care se stabilesc intre cuvintele autonome in cadrul unei comunicari. Acestea sunt instrumente gramaticale (in, pe, la, etc.).
Sensul lexical este intelesul pe care vorbitorii il atribuie unui cuvant. De exemplu, cuvantului casa, vorbitorii ii atribuie intelesul de cladire servind ca locuinta omului. In alte limbi acelasi inteles este acordat altor cuvinte : fr. Maison, germ. Haus etc. Cuvintele autonome au sens lexical; cuvintele instrumente gramaticale sunt lipsite de sens lexical. 
Semnificatie - inseamna actualizarea sensului. Un cuvant oarecare considerat izolat, poate avea unul sau mai mult sensuri. Intr-un context dat, o unitate lexicala nu poate avea decat o sigura seminficatie. Seminifcatia rezulta din relatiile pe care unitatea lexicala le stabileste cu celelalte unitati lexicale in context. De exemplu, cuvantul mijloc are sensurile: 1.punct aflat la egala distanta de doua exterme; 2.talie; 3.procedeu; 4.resurse; 5.o insula.
Sensul - este o constanta semantica (in afara enuntului constituit), iar semnificatia este ansamblul semnifictiilor semantice (implicand enunturi constituite).
Cuvintele care au un singur sens se numesc monosemantice (ipotenuza, cateta). Cuvintele care au mai multe sensuri se numesc polisemantice.
Unul din sensuri este mai cunoscut, mai frecvent: acesta este sensul de baza, celelalte sunt sensuri secundare, derivate. De exemplu, rosu la fata (chip, obraz); orice fila are doua fete (pagini).


Fisiere in arhiva (1):

  • Ortografia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!