Painea cu Nuca - Caracterizare Reologica

Extras din licenta Cum descarc?

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE
I.1. Scurt istoric
Nu este prea multa vreme de cand omul a inceput sa foloseasca in hrana sa painea sub forma pe care o cunoastem noi astazi: bine coapta, cu o coaja rumena, raspandind o aroma placuta. Si, totusi, oamenii cunosteau si foloseau in hrana lor din vremuri stravechi de aproape zece mii de ani - cerealele din care si-ar fi putut pregati painea. A trebuit sa treaca mult, foarte mult timp, pana sa se ajunga la painea din zilele noastre. Painea este unul din cele mai necesare alimente, dintre cele mai hranitoare si cautate, putine sunt regiunile de pe glob in care painea sa nu fie cunoscuta. Astazi painea a devenit un aliment atat de obisnuit, incat atunci cand se taie o bucatica de paine, nimeni nu-si pune intrebari in legatura cu istoria ei, cu procesul ei de fabricatie.
Un mare invatat rus K.A. Timiriayev spunea: "Se stie ca de multe ori noi nu acordam nici o atentie celor mai remarcabile lucruri, numai prin faptul ca ele sunt prea obisnuite. Oare multora le-a venit in gand ca o felie de paine de grau, coapta bine, este una dintre cele mai marete inventii omenesti".
Intr-adevar bucata de paine este o inventie minunata si de mare pret a geniului uman. 
Istoricii, economistii si alti oameni de stiinta, cercetand documentele vechi si istoria popoarelor, am aratat ce ingrozitor sufereau oamenii de foame. Au fost vremuri cand oamenii, fiind lipsiti de bucata de paine, ajungeau sa se hraneasca cu buruieni si ierburi, cu coji de copaci. 
Painea pe care o consumam noi astazi are o ,, poveste lunga". Povestea este lunga pentru ca incepe cu materia prima din care se fabrica painea, graul, se continua cu felul in care se preface graul in faina, adica cu macinatul si se sfarseste cu panificatia sau modul de preparare al painii. ,,Povestea painii" ne arata totodata cum omul, prin istetimea mintii lui si prin puterea bratelor sale, a ajuns ca, din cea mai adanca stare de salbaticie - cand se hranea cu radacini, cu fructe si cu carne cruda - sa se hraneasca cu paine gustoasa, pregatita cu cele mai moderne instalatii.
Savantul rus Vavilov a fost cel care a studiat indelung agricultura antica si totodata primul care a stabilit originile si evolutia graului dar si fazele prin care acesta a trecut pana s-a ajuns la fabricarea ,,adevaratei paini".
Graul face parte din familia Gramineelor, care odinioara crestea salbatic. Cu timpul plantele s-au aclimatizat si si-au schimbat unele insusiri sub influenta noilor conditii de viata. Pe langa aceasta selectie artificiala a avut loc si o selectie naturala, care impreuna cu incrucisarile intamplatoare, a dus la forme noi de plante.
Este interesant de vazut cum oamenii din cele mai vechi timpuri au folosit graul in alimentatia lor. In comuna primitiva toate alimentele erau consumate in stare cruda. Putem spune ca aceasta este etapa folosirii in alimentatie a boabelor crude.
Cu mult timp mai tarziu, omul primitiv a inceput sa cunoasca intrebuintarea focului, la prepararea hranei. Acesta a observat ca si boabele de cereale fierte sunt mai gustoase. 
Aceasta, este etapa cand in alimentatie se foloseau boabe de cereale fierte.
Peste mii si mii de ani de ani acesta a ajuns sa invete sa macine boabele. Boabele astfel zdrobite erau fierte in apa. Omului primitiv i s-a parut si mai gustos noul fel de mancare. Omul cautand sa-si imbunatateasca necontenit modul de hrana, a invatat de asemenea ca prajind putin boabele inainte de a le zdrobi ele se sfarama mai usor. De la o vreme boabele de cereale erau mai intai incalzite, apoi zdrobite si pe urma fierte. Fiertura avea un gust si mai bun si un miros mai placut. Cu timpul a inceput sa coaca aceasta fiertura. El a luat o parte din fiertura si, facand un cocolos, l-a acoperit cu cenusa fierbinte. Dupa ce s-a copt si-a dat seama ca este mult mai bun si mai gustos decat simpla fiertura, dar mai ales ca se poate pastra un timp mai indelungat. Acest fel de paine, care era o paine nedospita este galeta. Ea era facuta din grau macinat cu totul. La inceput galetele erau coapte pe o piatra neteda incinsa in foc pe un rug. In timp sistemul de coacere a evoluat, iar ulucul captusit cu caramida si incalzit cu lemne este inceputul cuptorului primitiv, dupa care a urmat testul, iar apoi cuptorul de caramida cu vatra.
Nu se stie cu precizie cand s-a trecut de la galeta la painea dospita, dar oricum aparitia metodei de a coace painea din aluat dospit este sunetul de rascruce in evolutia panificatiei. Pentru ca painea sa creasca se folosea must de struguri vechi de 3 zile sau aluat vechi. Acestia sunt predecesorii ,,drojdiei de astazi". Timpul a dus la descoperirea morilor simple, apoi a celor care foloseau apa si in final forta vanturilor. Dupa ce s-a descoperit puterea aburului apare prima moara actionata cu ajutorul vaporilor (1782).
Omul a inlocuit pietrele de macinat cu valturile de metal. Prima moara cu valturi a aparut in 1832. Ultima imbunatatire in materie de morarit este inlocuirea sitei din par de cal cu sita din fire de matase. 
Este interesant ca in comparatie cu progresele remarcabile facute in domeniul moraritului, prepararea aluatului a ramas in urma. Intr-adevar, dospirea cu ajutorul aluatului vechi s-a mentinut pe alocuri, iar perfectionarea la care s-a ajuns in panificatia moderna se datoreaza in mare masura folosirii drojdiei de bere, perfectionarii cuptoarelor, mecanizarii si automatizarii proceselor de panificatie. 
I.2. Importanta painii in alimentatie 
Painea este unul din alimentele de baza ale omului, fiind indispensabila in alimentatia zilnica, datorita atat proprietatilor nutritive cat si continutului in substante producatoare de energie termica. 
Acest aliment important a constituit si constituie o preocupare permanenta a oamenilor din cele mai vechi timpuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Painea cu Nuca - Caracterizare Reologica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!