Paisianismul - Curent de Reinnoire Spirituala

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 1
I. Paisianismul ,curent de reinnoire spirituala 2
II. Cuviosul Paisie , istoric 
a). Locul nasterii , originea si studiul la Academia din Kiev (-1740) 3
b). Anii de Pelerinaj - in cautarea unei calauze duhovnicesti (1739-1746) 5
c). Anii petrecuti de Platon la Sfantul Munte Athos ( 1746- 1763 ) 8
d). Paisie si comunitatile din Moldova : Dragomirna , Secu si Neamt 10
III. Opera ascetico - filologica a staretului Paisie si a comunitatii paisiene 13
IV. Rugaciunea in general ; treptele rugaciunii 17
V. Rugaciunea lui Iisus , in general , definitie ; formula ;diferente ; aparitie si raspandire
a)Definitia rugaciunii lui Iisus 22
b)Formula rugaciunii lui Iisus 24
c)Aparitia si raspandirea rugaciunii lui Iisus 25
VI. Invatatura cuviosului Paisie Velicikovski despre ,, Rugaciunea lui Iisus" 29
a). Observatii si generalitati ; comparatii cu parintele si povatuitorul sau Vasile de la Poiana Marului 30
b.) Invatatura staretului Paisie despre rugaciunea lui Iisus exprimata in cele sase capitole (generalitati) 31
c) Invatatura staretului Paisie exprimata in cele sase capitole - analiza textelor 34
d)Corespondenta staretului Paisie in care apara rugaciunea mintii 61
VII Paisianismul in Tarile Romane
a)Formarea curentului paisian 65
b)Urmasii staretului Paisie 66
VIII Resimtirea isihasta in secolele XIX - XX prin renasterea filocalica 75
Concluzii 78


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In aceasta lucrare de licenta mi-am propus sa arat valoarea rugaciunii lui Iisus, felul cum este ea perceputa de cuviosul Paisie Velicikovski, cat si forma si modalitatea practicarii ei. Dupa cum stim aceasta rugaciune a avut si are un rol foarte important in viata spirituala a monahilor, cat si a credinciosilor de rand Aceasta s-a observat de-a lungul istoriei bisericesti, intalnind aceasta practica spirituala, numita si "arta duhovniceasca" la majoritatea Sfintilor Parinti Mai mult decat atat pentru ei aceasta rugaciune s-a transformat intr-o practica ontologica fara de care constatau ca este foarte greu sa cunosti transcendentul. Numai trezvia il calauzeste pe credinciosul care o practica in chip staruitor spre o viata dreapta si placuta lui Dumnezeu spun Sfintii Parinti. In afara de aceasta, ea este o scara care ne apropie de contemplatie ne invata cum sa punem in miscare asa cum se cuvine cele trei parti ale sufletului, cum sa ne pazim fara greseala simturile si sa sporim de la o zi la alta. Rugaciunea inimii este cea care respira si cheama neincetat pe Hristos Iisus, Fiul lui Dumnezeu si lupta cu barbatie alaturi de El impotriva vrasmasilor , marturisindu-se numai Celui ce are puterea sa ierte pacatele. Tot ea este cea care ne izbaveste de gandurile si cuvintele patimase, ca si de faptele rele. Ea ne daruieste cunostinta sigura a lui Dumnezeu, Cel necuprins si dezleaga in chip necunoscut dumnezeiestile si ascunsele taine.
De aceea, datorita faptului ca rugaciunea inimii constituie una din cele mai sigure cai prin care Il putem cunoaste pe Dumnezeu m-am hotarat sa dezbat acest subiect. Pe langa aceasta, am hotarat ca aceasta dezbatere sa priveasca modul practicarii rugaciunii inimii la cuviosul Paisie Velicikovski, pentru ca acest parinte si-a expus punctul sau de vedere asupra practicii in cauza, bazandu-se pe invatatura Sfintilor Parinti. Deci, putem spune ca parintele Paisie a adunat ca o albina nectarul florilor spiritualitatii ortodoxe de pana la el si si-a expus propria invatatura si practica folosindu-le drept baza si argument. Aceasta practica la care cuviosul Paisie a tinut atat de mult, activitatea literara, cat si celelalte reguli impuse de el in viata monahala au facut ca viata spirituala sa revolutioneze, formandu-se astfel un curent spiritual, care poarta chiar numele cuviosului: paisianismul.
Toti Parintii care au urmat indeaproape regulile cuviosului Paisie au primit numele de paisieni, in memoria celui care a facut ca viata monahala si spirituala in general sa reinvioreze. Acest curent este putem spune, "mandria" tuturor romanilor, pentru ca a rodit in tot spatiul Ortodoxiei, declansand o evolutie de lunga durata care a strabatut doua secole pana la noi si cunoaste si astazi o faza de apogeu. Toti cei care s-au invrednicit de a purta numele acestui curent au fost constienti de importanta rugaciunii lui Iisus in realizarea scopului ultim al oricarui crestin: mantuirea. Ei au avut in minte tot timpul exemplul parintelui lor spiritual ,pentru care aceasta practica constituia a doua natura.
Vazand din aceste putine cuvinte care este locul rugaciunii inimii in viata spirituala a fiecarui credincios in general, cat si faptul ca parintele Paisie a fost unul din cei mai mari titani ai spiritualitatii ortodoxe din toate timpurile, care a practicat aceasta "arta duhovniceasca" (dupa cum o numeste chiar el), mi-am propus ca in cele ce urmeaza sa expun invatatura cuviosului mai sus amintit despre modul si regulile practicarii acestei sfinte rugaciuni.
I.Paisianismul ,curent de reinnoire spirituala
,, Numit de Nicolae Iorga in zorii veacului nostru curentul paisian si paisianism , acest val de reinnoire a vietii duhovnicesti ortodoxe , cu vaste implicatii si consecinte de ordin cultural , poate sa fie inscris ca un moment aparte in orice viitoare istorie a Europei secolului al XVIII- lea ce se vrea conforma cu intreaga realitate a timpului."1 Este primul curent de spiritualitate crestina si de cultura care isi are radacinile in pamantul romanesc si care hranindu-se din sevele traditiilor noastre , a dobandit raspandire si a rodit in tot spatiul Ortodoxiei. Pentru toata ortodoxia este o adevarata ,, Renastere Crestina in Secolul lui Voltaire ,,. De aceea , nu putem face abstractie de acest moment , de aceasta renastere a spiritualitatii ortodoxe pentru ca ne-am condamna pe noi insine Paisianismul s-a dovedit capabil sa declanseze o evolutie de lunga durata , care a strabatut doua secole pana la noi si cunoaste astazi , la randu-i o faza de apogeu , in aceleasi conditii din clipa nasterii sale Adica intr-o noua infruntare acuta si decisiva , dintre ceea ce nazuieste a fi o regasire a esentei umane , o restaurare a omului si o restabilire a legaturii sale vii cu Dumnezeu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paisianismul - Curent de Reinnoire Spirituala.DOC

Bibliografie

Antonie de Suroj, Scoala rugaciunii, Sfanta manastire Polovragi
Autobiografia si Vietile unui staret, urmate de Asezamant si alte texte, Editura Deisis, Sibiu, 2002
Balan, arhimandrit Ioanichie, Patericul romanesc, editia a III-a, Editura Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 1998
Balan, arhimandrit Ioanichie, Vetre de sihastrie romaneasca, Editura Institutului Biblic si de misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2001
Bobrinskoy, B., Fericita intristare, Editura Institutului Biblic si de misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1997
Bunge, ieromonah Gabriel, Practica rugaciunii personale dupa traditia Sfintilor Parinti, Editura Deisis, Sibiu, 1996
Cetfericov, Serghie, Paisie, staretul manastirii Neamtului din Moldova. Viata, invatatura si influenta lui asupra Bisericii Ortodoxe, 1940
Ciolan, arhimandrit Macarie, Neoisihasmul paisian. Reinduhovnicirea vietii noastre bisericesti, Editura Vasiliana 98, Iasi, 2002
Comorile Pustiei, Sfantul Paisie, Sfaturi la intrarea in monahism, Editura Anastasia
Dobzeu, arhimandrit Mina, Rugaciunea lui Iisus, Colectia "Rugul Aprins", Fagaras, 2002
Felea, Ilarion, Paisie si paisianismul, Cluj, 1940


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!