Paralela intre Comunism si Capitalism

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I- CONCEPTIILE POLITICE
I.1 Ce este o ideologie?
I.2 Principalele conceptii politice
CAPITOLUL II- CAPITALISMUL
CAPITOLUL III-COMUNISMUL
CAPITOLUL IV-PARALELA COMUNISM- CAPITALISM
IV. 1 Conditia femeii in communism
IV.2 Miscarile feministe si capitalismul
IV.3 Proprietatea privata, nemesisul libertatii in capitalism
CONCLUZII
Bibliografie Selectiva


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Odata cu infrangerea Germaniei si cu prabusirea sistemului nazist, Europa avea nevoie de un nou sistem ideologic. Si, cand spun asta, ma gandesc la nevoia in trinseca a oamenilor simpli (in sensul de rudimentari din punct de vedere in telectual) de a avea ceva la care sa se raporteze, a avea ceva deasupra lor care sa le ghideze intreaga existenta. Religia a reprezentat si reprezinta inca principalul catalizator al acestei nevoi omenesti de dependenta fata de un principiu considerat imuabil, plasat deasupra oricarei posibilitati de eroare. Este evident insa ca, dupa prabusirea national-socialismului (un regim care eliminase treptat in fluenta religioasa, desacralizand statul) in Europa, intr-un moment in care penuria ideologica ajunsese la un vid existential de amploare, conceptia socialista a reprezentat solutia unica oferita unor oameni ravasiti, aflati sub puternica in fluenta exercitata de spectrul razboiului. Populatia decimata era in acel moment dezgustata de ruinele vechiului regim. Se cauta o solutie de salvare,iar miza era intreaga Europa. Rusia a fost cea care a reusit sa castige cursa pentru Berlin si odata cu aceasta o mare parte din continet. Apatia in credibila si proasta organizare pe care au dovedit-o trupele aliate le-au permis trupelor sovietice sa ajunga primele in Berlin. Disperarea germanilor, care fugeau din estul tarii pentru a se arunca in bratele in vadatorilor occidentali, spune totul despre starea de fapt care domnea in acele zile in Europa. Si, cu toate ca poporul german a inteles pericolul iminent, conducatorii sai, captivi intr-o lume himerica, fie au refuzat sa ia masurile necesare, fie le-au luat cand era prea tarziu. Prin ofensiva din anul 1944 in Ardeni, Hitler a secatuit rezervele si asa aproape de limita de care dispunea Wermacht-ul. Practic, in acest moment, era clar ca Rusia va ajunge prima la Berlin. Si toti cei implicati in acel razboi, in afara poate de conducatorii nazisti, intelegeau ca aceasta victorie totala pe care Rusia se pregatea s-o obtina, corobarata cu succesul diplomatic in credibil obtinut in februarie 1945 la Ialta, conferea regimului socialist o pozitie privilegiata, o pozitie care favoriza teoria enuntata de Marx si Engels si completata de Lenin.
Socialismul avea nevoie de o mare suprafata de desfasurare, se potrivea perfect situatiei in care se gasea in acel moment Europa. Marx si Engels concepusera socialismul ca pe un curent muncitoresc, care sa antreneze patura cea mai de jos a societatii de tip burghez intr-o mare revolta care sa rastoarne vechea randuiala, in staurand o noua dictatura, a proletariatului. Pentru cei doi filosofi, aceasta faza a socialismului era doar una provizorie. Asa au explicat ei nevoia de pastrare a unor conceptii burgheze, a unei elite conducatoare menita doar sa asigure desfasurarea acestei etape de tranzitie. Pentru ca scopul ultim al socialismului este abolirea notiunii de clasa. Abia atunci cand nu se vor mai face diferente intre oameni va putea sa fiinteze societatea perfecta. O societate in care toti sunt egali. Sau, dupa cum spunea Marx: "De la fiecare dupa posibilitati si fiecaruia dupa nevoi" Acesta era idealul spre care tindea societatea socialista, insa, dupa cum oricine realizeaza, acest ideal nu a fost inca atins. Spun inca pentru ca mai exista China, tara care se declara oficial socialista si care ar putea deci sa duca teoretic mai departe mostenirea sovietica si sa atinga telul suprem al doctrinei marxiste. Mentionez deci acest ultim bastion al socialismului, adaugand insa precizarea ca doctrina maoista este fundamental schimbata fata ideea in itiala. Mao a realizat in China un altfel de comunism, impunandu-si partidul prin metode populiste. Marsul cel lung organizat de Mao a reprezentat un catalizator, declansand imensa forta sociala aflata in stare latenta in teritoriul chinez. De aceea a rezistat si continua sa reziste socialismul chinez Pentru ca Mao a adaptat doctrina conditiilor locale din China si nu a aplicat orbeste principiile a caror functionalitate fusese deja dovedita in Rusia. Din cauza aceasta Mao s-a indepartat de Rusia, nu a fost ajutat de partidul socialist rus. Dar, gratie acestei nasteri cu dificultati, socialismul chinez supravietuieste si astazi. Este o problema spinoasa, pentru ca, situatia din Europa postbelica a permis socialismului sovietic sa se extinda rapid, insa in acelasi timp, i-a afectat fundatia ideologica Probabil ca, daca nu ar fi fost razboiul, evolutia rapida a socialismului ar fi fost imposibila Dar trebuie sa realizam ca aceasta evolutie lacunara a permis prabusirea in evitabila a sistemului. Poate ca, in absenta unui catalizator de o asemenea amploare, beneficiind de o gestatie indelungata, socialismul ar fi devenit un sistem imposibil de inlaturat. Exemplul Chinei este cea mai buna demonstratie in acest sens, ilustrand perfect acest paradox.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paralela intre Comunism si Capitalism.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!