Participantii la Procesul Civil

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In literatura juridica s-a aratat ca in statul de drept justitia poate fi privita sub doua aspecte: ca sistem al organelor judecatoresti si activitate desfasurata de aceste organe. 
Actele normative de drept material recunosc persoanelor fizice si juridice drepturi civile (se au in vedere nu numai drepturile recunoscute prin legislatia civila, dar si cele care intra in continutul raporturilor de dreptul muncii, familiei, de drept comercial etc.) in scopul satisfacerii intereselor materiale si de alta natura in acord cu interesul public, potrivit legii si regulilor de convietuire sociala.
In mod obisnuit asemenea drepturi sunt valorificate de titularii lor potrivit legii si sunt respectate de celelalte persoane care au obligatia de a nu face nimic care sa stanjeneasca exercitarea lor normala. In situatia in care drepturile nu sunt respectate sau sunt contestate, legea a organizat modul de aparare si valorificare a acestora pentru a fi solutionate conflictele ce apar, de institutii juridice specializate si nu de catre cei aflati in cauza, prin intermediul unui proces civil.
Procesul civil este activitatea desfasurata de: instanta, parti, organul de executare si alte organe sau persoane care participa la infaptuirea justitiei in pricinile civile, precum si raporturile dintre acesti participanti, in vederea realizarii sau stabilirii drepturilor ori intereselor civile deduse judecatii si executarii silite a hotararii judecatoresti sau a altor titluri executorii conform procedurii stabilite de lege.
In cadrul infaptuirii justitiei, procesul civil este deci activitatea pe care o desfasoara organele de stat competente, cu participarea partilor interesate, in vederea rezolvarii conflictelor ce se ivesc in circuitul civil. 
Procesul civil serveste ca forma speciala a constrangerii de stat pentru valorificarea in concret a dreptului subiectiv incalcat si prin aceasta, la restabilirea ordinii de drept tulburate.
Prezenta lucrare de licenta este structurata in trei capitole. In primul capitol denumit "Instanta de judecata" sunt dezvoltate rolul judecatorului in procesul civil si compunerea si constituirea instantei. In al doilea capitol denumit "Participarea procurorului la procesul civil" sunt precizate pozitia procesuala a procurorului in procesul civil si formele participarii procurorului la procesul civil, iar in al treilea capitol "Partile in procesul civil"se precizeaza drepturile si indatoririle partilor, abuzul de drept procedural, coparticiparea procesuala, participarea tertilor la judecata si reprezentarea conventionala a persoanelor fizice in procesul civil. 
Pentru a intregi aceasta lucrare de licenta sunt introduse spete culese din culegerile de decizii ale ICCJ ori din alte culegeri si din revistele de specialitate.
CAPITOLUL I. INSTANTA DE JUDECATA
1.1. ROLUL JUDECATORULUI IN PROCESUL CIVIL
1.1.1. Aspectele sub care se manifesta rolul activ al judecatorului 
In ceea ce priveste pozitia procesuala a judecatorului, un sistem optim ar trebui sa tina cont de faptul ca, pe de o parte, prin procesul civil se urmareste, de regula, protectia judiciara a unor interese private, ceea ce impune un rol impor!tant al partilor nu numai in declansarea procesului, ci si in desfasurarea acestuia, iar, pe de alta parte, asigurarea unui echilibru procesual presupune posibilitatea judecatorului de a influenta cursul procesului, insa numai in anumite cazuri si conditii, care sa fie stabilite expres de lege. Asadar, problema nu este aceea de a opta pentru unul dintre cele doua sisteme diametral opuse (procedura acuzatoriala si procedura inchizitoriala), ci de a opta intre un sistem in care predomina elementele de tip acuzatorial si un sistem in care predomina elementele de tip inchizitorial.
Principalele aspecte sub care se manifesta rolul activ al judecatorului, in sistemul procesual civil roman, se desprind din dispozitiile inscrise in art. 129 alin. (2)-(5) C. proc. civ., potrivit carora, "judecatorul, in tot cursul procesului, conduce desfasurarea acestuia, vegheaza la respectarea dispozitiilor legale si are puterea de a fixa termenele si de a ordona masurile necesare judecarii cererii. De asemenea, el are indatorirea sa faca respectate si sa respecte el insusi principiul contradictorialitatii si celelalte principii ale procesului civil. In cazul in care partile nu sunt asistate sau reprezentate de avocat sau de mandatarii prevazuti la art. 68 alin. (5), judecatorul le va da indrumari cu privire la drepturile si obligatiile ce le revin in proces. Cu privire la situatia de fapt si motivarea in drept pe care partile le invoca in sustinerea pretentiilor si apararilor lor, judecatorul este in drept sa le ceara acestora sa prezinte explicatii, oral sau in scris, precum si sa puna in dezbaterea lor orice imprejurari de fapt ori de drept, chiar daca nu sunt mentionate in cerere sau in intampinare. Judecatorii au indatorirea sa staruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice si legale. Ei vor putea ordona administrarea probelor pe care le considera necesare, chiar daca partile se impotrivesc.
Se observa ca un prim aspect al rolului activ al judecatorului, care este si cel mai important, consta in dreptul si obligatia instantei de judecata de a ordona dovezile pe care le socoteste utile pentru aflarea adevarului, in afara probelor propuse de parti si uneori chiar impotriva sustinerilor comune ale partilor. De exemplu, instanta nu este legata de faptele necontestate, adica de acelea asupra existentei carora toate partile din proces sunt de acord, ci are dreptul sa se indoiasca de realitatea acestor fapte, cerand partilor sa propuna probe sau ordonandu-le din oficiu, in vederea dovedirii faptelor respective; marturisirea unei parti nu impune judecatorului, in mod automat, o anumita solutie, indiferent de convingerea sa intima, ci ea poate fi inlaturata motivat, daca nu corespunde adevaratelor raporturi de drept substantial dintre partile in litigiu, putandu-se pronunta o solutie potrivnica marturisirii, in temeiul altor probe existente la dosar sau care urmeaza a se administra etc. De asemenea, art. 138 C. proc. civ., dupa ce prevede ca partea care nu a propus probele prin cererea de chemare in judecata, prin intampinare sau, cel mai tarziu, la prima zi de infatisare este decazuta din dreptul de a mai propune probe, indica trei cazuri in care instanta poate incuviinta probe chiar daca nu au fost propuse in termenul si in conditiile aratate, iar printre aceste trei cazuri figureaza si acela "cand dovada nu a fost ceruta din pricina nestiintei sau lipsei de pregatire a partii, care nu a fost asistata sau reprezentata de avocat".


Fisiere in arhiva (1):

  • Participantii la Procesul Civil.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!