Particularitati ale Luptei Armate Moderne in Mediul Montan

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Conflictul in mediul montan are anumite caracteristici care il diferentiaza de orice alt tip de conflict. Ducerea actiunilor in mediul montan necesita trupe foarte bine antrenate si specializate pe acest tip de conflict. De asemenea acest tip de conflict necesita un leadership specializat luptei in mediul montan, tehnica de lupta care sa faca fata cerintelor mediului montan si echipamente specifice traiului si luptei in mediul montan. Natura terenului impiedica foarte mult sprijinul logistic al fortelor care actioneaza in locuri greu accesibile. Mediul montan afecteaza sanatatea si capacitatea de efort a personalului, insa militarii bine pregatiti in lupta in mediul montan pot sa transforme obstacolele mediului montan in oportunitati de a surprinde inamicul si de a-l invinge.
Chiar daca la inceput suntem tentati sa credem ca lupta in mediul montan favorizeaza operatia de aparare, acest lucru nu este tot timpul adevarat, operatia ofensiva putand fi dusa in mediul montan cu avantaje semnificative fata de aparator datorita posibilitatilor de surprindere a aparatorului pe care terenul montan le da.
Armatele moderne au dezvoltat diferit metode si tehnici pentru a atinge si mentine o pregatire operationala pentru razboiul la altitudini mari. Armata pakistaneza, a fost implicata in conflictul din Kashmir in ultimii cincizeci de ani, are o experienta indelungata in lupta in mediul montan, precum si pe teren glaciar. Relieful din Kashmir ofera oportunitati pentru soldatii care urmeaza sa fie instruiti si aclimatizati inainte de a fi angajati in lupta pentru a combate efectiv armata indiana. Datorita operatiilor continue efectuate de catre armatele pakistaneze si indiene in mediul montan, acestea au fost capabile sa invete din trecut si au reusit sa perfectioneze procesul de pregatire a militarilor pentru lupta armata in mediul montan, la altitudini mari. Astfel chiar si cele mai performante armate precum armata americana, britanica sau rusa invata din experienta celor doua armate participante la conflictul din Kashmir.
Lupta armata in mediul montan a fost studiata foarte bine si in majoritatea armatelor lumii se pune accentul si pe antrenarea trupelor pentru lupta armata in mediul montan. Totusi in cadrul pregatirii pentru lupta armata moderna in mediul montan tehnicilor foarte importante precum alpinismul, traiul la altitudini mari, de peste 4000 de metri sau mobilitatea la altitudini mari, li se minimizeaza importanta. Aceste tehnici, combinate cu tehnologie de varf, logistica integrata, sprijin aerian si comunicatii de exceptie pot surprinde inamicul si pot conduce spre victorie
In Romania, trupele specializate in lupta in mediul montan au fost considerate mult timp trupe de elita, datorita pregatirii fizice pe care instructia in mediul montan o da si datorita calirii fizice si psihice pe care traiul in mediul montan o ofera. Totusi in contextul luptei armate moderne, trupele specializate in mediul trebuie sa puna mai mult accentul pe tehnici specifice luptei in mediul montan precum alpinismul, mobilitatea la altitudini mari, dar si pe integrarea sistemelor de armament moderne si pe desfasurarea operatiilor cu un mai mare sprijin aerian care sa ofere atat o putere de foc cat si o mobilitate mai mare.
CAPITOLUL 1 - MEDIUL MONTAN-DESCRIERE GENERALA
Muntele a fost si va fi tot timpul un element care poate favoriza sau defavoriza operatia militara. ,,Majoritatea formelor muntoase, care sunt raspandite in climat temperat, desert, jungla, sau zone cu climat rece reprezinta provocari multiple pentru toti comandantii care planifica, organizeaza si conduc operatii militare" . 
Astfel mediul montan trebuie studiat si cunoscut de catre comandantii structurilor militare.
1.1. Abordari teoretice cu privire la mediul montan
Muntele este o forma de relief pe suprafata pamantului, mai mare decat dealul. Muntele este de obicei o forma de relief stancoasa cu inaltimea de peste 800 de m. Peretii de stanca pot fi verticali sau surplombati. ,,Muntii sunt forme de teren, care se ridica mai mult de 500 de metri deasupra campiei din jur si sunt caracterizati prin pante abrupte. Inclinatiile de obicei variaza de la 4 la 45 de grade. Stancile pot fi verticale sau surplombate. Muntii pot consta intr-un varf izolat, ghetari, campuri de zapada, sau lanturi muntoase care se extind pe distante lungi si care obstructioneaza miscarea. Muntii favorizeaza de obicei apararea, cu toate acestea, atacurile pot reusi, prin utilizarea planificarii detaliate, repetitiilor, utilizarii elementului surpriza si prin conducerea corecta a trupelor" .
Totusi nu exista nici o definitie universal acceptata a unui munte. Altitudinea, relieful si inclinatia au fost folosite drept criterii pentru definirea unui munte. Conform dictionarului explicativ roman muntele este o ,,ridicatura a scoartei pamantului mai mare decat dealul, de obicei stancoasa si depasind inaltimea de 800 de metri" .
O forma de relief este numita un munte in functie de perspectiva localnicilor. Cel mai inalt punct din San Francisco, California, este numit Muntele Davidson, in pofida inaltimii de 300 de m
Exista mai multe definitii ale termenului de munte :
- inaltime de cel putin 2.500 m; 
- inaltime de 1.500 m cu o panta mai mare de 2 grade; 
- Inaltime de 1000 m , cu o panta mai mare de 5 grade.
Prin aceste definitii, ,,muntii acopera 64% din Asia, 25% din Europa, 22% din America de Sud, 17% din Australia, si 3% din Africa, 24% din masa de uscat a Pamantului este muntos si 10% din oameni traiesc in regiunile montane" . Cele mai multe rauri din lume sunt alimentate din surse montane, si mai mult de jumatate din omenire depinde de munti pentru a isi asigura resursele de apa.
In deplasarea lor continua pe fata pamantului, placile continentale si cele oceanice se lovesc unele de altele, uneori inregistrandu-se coliziuni frontale: aceste ciocniri sunt cele care duc la formarea marilor lanturi muntoase. Cand o placa oceanica aluneca sub una continentala, rocile sale sunt impinse in adancurile fierbinti ale Terrei si se topesc; o parte a acestor roci topite formeaza un sir de munti vulcani la suprafata. Concomitet, placa continentala se increteste de-a lungul liniei frontale, nascand alti munti cand doua placi continentale se ciocnesc un volum urias din scoarta terestra este impins in sus, asa cum se intampla la coicnirea a doua trenuri, vazuta cu incetinitorul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitati ale Luptei Armate Moderne in Mediul Montan.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!