Particularitati ale Productiei in Industria Cafelei

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1. 5
ASPECTE TEORETICE PRIVIND MANAGEMENTUL OPERATIONAL AL ACTIVITATILOR DE PRODUCTIE 5
1.1 STRUCTURA MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL PRODUCTIEI 5
1.2 EVOLUTIA ISTORICA A MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL PRODUCTIEI 5
1.3 METODE DE LANSARE IN FABRICATIE 9
1.4 FUNCTIILE SI OBIECTIVELE MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL PRODUCTIEI 11
1.5 OBIECTIVELE, SARCINILE SI PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL PRODUCTIEI 15
1.6 ORGANIZAREA STRUCTURALA A MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL PRODUCTIEI 17
CAPITOLUL 2. 23
MANAGEMENTUL PRODUCTIEI IN INTREPRINDERILE MODERNE 23
2.1 DEFINIREA CONCEPTULUI DE INTREPRINDERE 23
2.2 FUNCTIA DE PRODUCTIE IN INTREPRINDERE 23
2.3 MANAGEMENTUL PRODUCTIEI INDUSTRIALE 24
CAPITOLUL 3. 30
MANAGEMENTUL PRODUCTIEI IN INDUSTRIA CAFELEI. STUDIU DE CAZ CU APLICATIE LA SOCIETATEA CAFEA FORTUNA 30
3.1 ISTORIA CAFELEI 30
3.2 ANALIZA MEDIULUI 31
3.4 ANALIZA SWOT 41
3.5 ARIA PIETEI 42
CONCLUZII SI PROPUNERI 50
BIBLIOGRAFIE 51


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Managementul productiei si serviciilor studiaza functiile, procesele si relatiile manageriale exercitate in cadrul activitatilor de productie si prestari servicii desfasurate de o intreprindere pe parcursul evolutiei sale economice. Problematica managementului productiei si serviciilor vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte:
o conceperea si aplicarea unor metode moderne de organizare a proceselor de productie si de prestaride servicii
o programarea si urmarirea operativa a proceselor de productie si de prestari de servicii
o asimilarea in fabricatie si/sau in executie a unor produse si/sau servicii, precum si modernizareacelor existente
o introducerea unor tehnologii moderne de fabricatie in vederea obtinerii unor produse care sacorespunda standardelor internationale de calitate
o pregatirea material-organizatorica a productiei si pregatirea tehnica
o dimensionarea capacitatilor de productie si utilizarea optima a acestora
o organizarea activitatilor de transport intern
o gestionarea resurselor energetic
o aprovizionarea tehnico- materiala a intreprinderii in vederea desfasurarii activitatilor de productie/ prestari servicii in conditii de eficienta economica
o implementarea managementului calitatii totale in activitatea de productie si de prestarii de servicii
Procesele de productie si prestari de servicii reunesc etape si activitati care au drept finalitate obtinereaunor bunuri materiale si furnizarea unor servicii care sa corespunda din punct de vedere calitativ sicantitativ exigentelor manifestate de catre purtatorii cererii.
Managementul productiei si serviciilor (MPS) reprezinta o disciplina economica din familia managementului, centrata pe intreprindere ca entitate fundamentala a sectorului microeconomic.
In conditiile schimbarilor calitative generate de tranzitia la economia moderna de piata si a ritmului rapid al cuceririlor stiintei si tehnicii, managementul productiei constituie o problema esentiala, de rezolvarea careia depinde nivelul eficientei economice si gradul de profitabilitate al societatii comerciale. 
Reorganizarea intreprinderilor din Romania si largirea sectorului privat in domeniul productiei de bunuri materiale presupune o schimbare a conceptiei noastre privind activitatea de realizare a produselor in mod organizat si planificat, pe baza unor principii sanatoase ale economiei de piata. 
In acelasi timp, integrarea in Uniunea Europeana impune pentru producatorii de bunuri materiale o conduita responsabila fata de problematica fenomenului transformarii materiei in diferite forme de existenta, care sa corespunda tuturor standardelor de calitate unanim acceptate de partenerii straini. 
In acest context, teza face o analiza asupra modului in care functiile managementului operational al productiei sunt aplicate la specificul societatilor producatoare de bunuri materiale, studiul derulandu-se in cadrul societatii "Cafea Fortuna". 
Controlul productiei ocupa si el un loc important in cadrul tezei, avand in vedere ca atat din punct de vedere teoretic, dar mai cu seama practic, el este cel care asigura verificarea modului in care este respectata documentatia tehnica pe tot fluxul de productie, si, in mod direct si indirect patrunderea si mentinerea pe piata a produselor prin calitatile lor.
Referitor la baza bibliografica, au fost parcurse lucrarile de referinta in domeniu din tara si strainatate, informatiile gasite pe intrenet largind aria documentara cercetata pentru elaborarea tezei de doctorat. La finele acesteia sunt enumerate cele mai importante surse bibliografice si adrese de internet studiate pentru documentarea teoretica pe timpul pregatirii prezentei lucrari.
CAPITOLUL 1. 
ASPECTE TEORETICE PRIVIND MANAGEMENTUL OPERATIONAL AL ACTIVITATILOR DE PRODUCTIE
1.1 Structura managementului operational al productiei 
Managementul operational al productiei reprezinta activitatea de gestiune a productiei, fiind o parte componenta a managementului intreprinderii. El se refera la activitatile organizatorice interne ale intreprinderii, care pot fi sectii de productie, ateliere sau servicii, operand cu perioade scurte de timp (luni, saptamani, zile, schimburi si chiar ora de lucru), avand ca scop lansarea in fabricatie.
1.2 Evolutia istorica a managementului operational al productiei
De peste doua secole managementul operational al productiei este recunoscut ca unul dintre principalii factori in dezvoltarea economica a unei tari.
Management al manufacturii a fost folosit pentru prima data in secolul 18, cand Adam Smith a vazut beneficiile economice pe care le poate aduce munca specializata. Astfel, el a propus destramarea slujbelor generaliste in categorii de slujbe specializate. Atunci cei care care lucrau intr-un domeniu specializat sa poata progresa, sa devina mai priceputi si in cele din urma mai eficienti.
La inceputul secolului al XX-lea, F.W. Taylor a implementat teoriile lui Smith si a dezvoltat managementul stiintific. De atunci pana in anii 1930, au fost dezvoltate mai multe tehnici si metode de implementare ale managementului productiei.
Managementul productiei devine cunoscut in perioada 1930-1950 cand tehnicile folosite de Taylor au inceput sa fie cunoscute in lumea intreaga. De atunci managerii au dezvoltat diverse tehnici si procedee de implementare ale managementului care se concentra pe eficientizarea productiei. Lucratorii erau analizati astfel incat sa se elimine efortul inutil sau "timpii morti" si sa devina mai eficienti. Tot atunci psihologii si sociologii au inceput sa studieze comportamentul individului in mediul de lucru. De asemenea matematicienii si fizicienii au contribuit la realizarea unor metode de abordare analitice mai sofisticate.
Etapele de realizare a managementului operational in cadrul unei intreprinderi se fac prin previziune, programare, lansare si controlul productiei. Elementele care fac obiectul managementului operational al productiei sunt intr-o relatie de interdependenta, fiecare etapa asigurand cadrul necesar efectuarii activitatii urmatoare. Figura 1.1 evidentiaza legaturile dintre componentele managementului operational al productiei.
1. previziunea
2. programarea 
3. lansarea
4. controlul productiei
Figura 1.1 Etapele managementului operational al productiei
1.2.1 Previziunea vanzarilor 
Previziunea este realizata pe baza previziunii cererii de produse. In cadrul managementului operational al productiei se utilizeaza previziunea pe termen scurt pentru ca rezultatele sa fie cat mai sigure (reducerea incertitudinii). Pentru a obtine informatiile necesare programarii este necesara o stransa colaborare cu mediul extern (furnizori, clienti, concurenti, colaboratori, etc.). In cadrul lansarii se distribuie ordinele de fabricatie catre sectii si ateliere. Practic lansarea in fabricatie se refera la elaborarea documentatiei necesare atat la nivelul general al intreprinderii, cat si pentru fiecare ,,celula" de productie in parte. Astfel prin consultarea acestei documentatii se poate determina cu exactitate ce operatie trebuie sa execute masina sau salariatul x la ora h.
1.2.2 Programarea 
Programarea reprezinta totalitatea actiunilor desfasurate in scopul de a optimiza timpul de productie, de a reduce stocurile (aceasta reducere se refera la stocurile inutile care conduc doar la imobilizarea unor fonduri; daca se reduc stocurile necesare realizarii productiei la termenul specificat se ajunge la o ,,ruptura de stoc") pentru a asigura o buna utilizare a resurselor firmei (resurse: umane, materiale, financiare).


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitati ale Productiei in Industria Cafelei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Sinteza Management operational Anul II Specializarea Management - Titular Prof. unv. Dr. Stefanescu Roxana 
Alexandru V. radulescu - managementul productiei, editura Printech 2004, p6
Moldoveanu George - managementul operational al productiei, p15.
Badea Florica, Managementul productiei industriale, Editura All Educational, Bucuresti,1998.
Barbulescu C., Organizarea si planificarea unitatilor industriale, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980.
Barbulescu C., Planificarea unitatilor industriale, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1988.
Cojocaru Gh. Maria, Dimensiunea socio-psihologica a managementului industrial, Editura Moldavia, 1999.
Constantinescu D., Craciunescu V., Programarea productiei industriale, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1982.
Heizer Jay, Render Barry, Production and Operations Management: Strategies and Tactics, Allyn and Bacon, Boston, 1991. 
Jaba O., Conducerea operativa a productiei (Gestiunea productiei), Editura Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, 1994.
Jaba O., Gestiunea productiei si operatiilor (Metode si tehnici ale managementului operational al productiei), Editura Economica, Bucuresti, 2002.
Jaba O., Sasu C., Programarea productiei - Algoritmi, metode, aplicatii, Editura Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, 1979. 
Maxim Emil, Managementul si economia calitatii, Editura Sedcom Libris, Iasi, 1998.
Moldoveanu George, Managementul operational al productiei, Editura Economica, Bucuresti,1996.
Riggs James L., Production sistem: planning, analysis and control, John Wiley & Sons, New York, 1970.
Robbins J., Management, Pretince Hall, New York,1991.
Spitz Eduard A., Product planning, Princeton, Philadelphia,1972.
Unguru Ion, Managementul productiei intreprinderii, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!