Particularitatile Crearii Bazei Viticole si a Sectiei de Microvinificatie

Cuprins licenta Cum descarc?

Prefata . 3
1.Actualitatea temei si sinteza literaturii . 4
2.Obiectul si metodele proiectului . 6
2.1.Alegerea microzonei si analiza tehnico-economica a infrastructurii de proiectare . 6
3.Tehnologii in viticultura . 10
3.1.Conditiile climatice si pedologice ale SDE "PETRICANI" . 10
3.2.Alegerea soiurilor si amplasarea lor in teren . 17
3.3. Sistemul de lucrare a solului . 28
3.4. Sistemul de fertilizare si eficacitatea lui . 29
3.5. Sistemul de protectie integrata de boli, daunatori, ingheturi si geruri . 31
3.6. Masuri agrofitotehnice de combatere . 31
3.7. Recoltarea si realizarea strugurilor . 34
4.Partea tehnologica . 37
4.1. Caracteristica materiei prime, produsului finit si materialelor auxiliare . 37
4.2. Elaborarea schemei si argumentarea procesului tehnologic . 41
4.3.Argumentarea procesului tehnologic . 44
4.4. Managementul calitatii si schema CTCM . 55
4.5. Calculele tehnologice si bilantul productiv . 63
4.6. Calculul unitatii necesar de linii, utilaj si vase tehnologice . 66
5.Eficacitatea economica . 69
6.Metode de protectie . 72
Concluzii si recomandari . 75
Bibliografie . 75
Anexe . 77


Extras din licenta Cum descarc?

PREFATA
Viticultura este o ramura independenta a fitotehniei, iar luand in considerare ca ea este strans legata cu industria prelucratoare - devine o ramura a economiei nationale, care la randul ei se ocupa de cultivarea si prelucrarea strugurilor, care, ca produs de nutritie, se caracterizeaza printr-o inalta valoare alimentara, dietetica si curativa. (Perstniov N. s. a., 2000)
Complexul vitivinicol al Republicii Moldova asigura anual 250-350 mln. dolari SUA in bugetul tarii. In activitatile de crestere a materiei prime agricole, de procesare a ei si de realizare a productiei finite vitivinicole sunt antrenati circa 1 mln. de persoane. Viticultura ocupa doar 6 % din suprafata terenurilor agricole din stat, iar ponderea ei in formarea bugetului este estimata la peste 25 %. (Gaina B., Sarcini prioritare in cercetare/dezvoltare din complexul vinicol al R.M., Conferinta stiintifico-practice: "Vinul in mileniul III - probleme actuale in vinificatie")
In tarile viticole dezvoltate, viticultura este o ramura eficienta, fara deseuri, cu utilizarea suta la suta a productiei secundare.
,,Fiind una din indeletnicirile traditionale seculare ale moldovenilor, viticultura determina eficienta intregului sector agrar al Republicii. La practicarea pe sectoarele particulare ea aduce satisfactie moral, face placut munca si odihna omului, cultiva dragostea fata de natura." (Efros Elena, 2005)
Economistii au calculat ca eficienta economica a viticulturii pe glob (calculata la o unitate de suprafata) este mai inalta decat la culturile de camp 10 ori, iar in unele tari viticole dezvoltate de 15 - 20 ori. (Perstniov N. s. a., 2000)
Complexul vitivinicol detine o pozitie strategica in economia nationala a Republicii Moldova. Plantatiile viticole, ocupind doar cca. 7 la suta in structura terenurilor agricole, asigur obtinerea a cca. 20 - 25 la suta din valoarea productiei agroindustriale. Exportul productiei vinicole constituie cca. 28 - 30 la suta din exportul total al marfurilor. Din ramurile economiei nationale sectorului vitivinicol ii revine cele mai mari defalcari in bugetul public national. (Strategia de dezvoltare a sectorului agroalimentar in perioada anilor 2006-2015)
Vita de vie, valorificand terenuri mai putin utile altor culturi, contribuie la utilizarea mai rationala a terenurilor agricole, sporind eficienta productiei. Ea protejeaza solul de eroziune, crescand pe pante, nisipuri, locuri muntoase si alte tipuri si varietati de sol.
In strugurii vitei de vie sau depistat mai mult de 600 componenti utili. Dupa datele medicilor, boabele vitei de vie se afla pe prim plan dupa actiune asupra organismului omului din gama vasta de fructe existente. Consumand 1 kg de struguri, omul primeste 800 - 1200 kilokalorii (1/3 din necesarul zilnic), iar 8 - 10 kg struguri asigura necesitatea anuala in vitamine si substante biologic active. (Gh. Nicolaescu, si altii, 2007).
1. ACTUALITATEA TEMEI SI SINTEZA LITERATURII
Crearea unei baze viticole in Statiunea Didactico-Experimentala Petricani cu proiectarea unei sectii de microvinificatie la catedra de viticultura si vinificatie a UASM este o perspectiva reala in vederea :
o elaborarii unei baze pentru efectuarea practicii didactice si de productie de catre studentii specialitatii 617.1 Viticultura si vinificatie 
o ameliorarea conditiilor de efectuare a cercetarilor in sectorul vitivinicol 
o ameliorarea starii economico-financiare a SDE
In conformitate cu scopul abordat au fost stabilite urmatoarele obiective:
- Determinarea sectorului si rolului viticulturii in SDE ,,Petricani",spatiului si particularitatile proiectarii unei sectii de microvinificatie 
- Evaluarea situatiei din viticultura, in SDE ,,Petricani" si analiza perspectivei crearii unei sectii de vinificatie - baza de asigurare a efectuarii practicii pentru studentii UASM;
- Aprecierea situatiei economico-financiare a sectorului viticol in SDE ,,Petricani";
- Elaborarea unui plan de perspectiva a complexului vitivinicol din SDE ,,Petricani" si proiectarea unei sectii prelucratoare in vederea producerii vinurilor albe si rosii de calitate si de consum curent
- Argumentarea economica a integrarii planului de perspectiva a sectorului vitivinicol in SDE ,,Petricani" si producere a vinurilor albe si rosii de calitate superioara si consum curent
Crearea unei baze didactico-experimentale serveste pentru petrecerea practicii didactice de catre studenti, efectuarea cercetarilor stiintifice de catre studenti, masteranzi, doctoranzi si colaboratorii catedrelor de profil conform unui program unic pe universitate, responsabil de care este Departamentul Stiinta si Inovare.
Astfel,o baza viticola si prezenta unei sectii de microvinificatie ar promova punerea in aplicatie realizarile stiintifice al colaboratorilor Universitatii,ceea ce reda un prestigiu specialitatii Viticultura si Vinificatie.
Baza metodologica si teoretica a cercetarii au constituit-o lucrarile savantilor in domeniul viticulturii si vinificatiei, precum: L. Colesnic, N. Persniov, P. Apruda, E. Morosan, T. Cazacu, Gh. Nicolaescu, I. Fulga, L. Dejeu, V. Cotea, B. Gaina, L. Vacarciuc, E. Rusu, N. Taran, Gh. Cozub, etc. Ca material initial pentru realizarea cercetarilor au servit sectorul viticol si darile de seama a SDE "Petricani", rapoartele financiare, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile Crearii Bazei Viticole si a Sectiei de Microvinificatie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandrescu I., si al. Mica enciclopedie de viticultura. Iasi: Ed. Glasul Bucovinei, 1994.
2.Apruda P., Corobca V., Nicolaescu Gh., Afaceri in viticultura. - Chisinau: 2005. - 185 pag.
3.Corobca V., Infiintarea plantatiilor viticole. Chisinau, 2001.
4.Cozub Gh., Rusu E. Producerea Vinurilor in Moldova. Chisinau: Editura Litera, 1999.
5.Dumitrescu N., Iacob T., Vintu V., Ecologia si protectia mediului. Iasi - 1992 .
6.Efros Elena, Evolutia si eficienta producerii strugurilor. // Lucrari stiintifice. Volumul 14. Economie. Materialele Simpozionului stiintific International ,,Realizari si perspective in economia sectorului agroalimentar", dedicat aniversrii a 40 ani de la fondarea Facultatii de Economie. Chisinau, 2005. - pag. 171-175 
7.Gaina, B. ,,Uvologie si oenologie''. Chisinau: ASM, 200628.
8.Hotarare cu privire la delimitarea arealului vitivinicol. Nr. 1366 adoptat: 01.12.2006 Republica Moldova / Monitor Oficial
9.Martin T., Viticultura. Editia II-a. Bucuresti: Editura Agro-Silvica, 1968. - 586 p.
10.Nicolaescu Gh., Apruda P., Perstniov N., Teresenco A. Ghid pentru producatorii de struguri pentru masa. - Chisinau: "Iunie Prim" SRL, 2007. - 128 pag.
11.Perstniov N., Surugiu V., Morosan E., Corobca V., Viticultura. Chisinau: FEP ,,Tipografia Centrala", 2000. - 503 pag.
12.Pomohaci N., Cotea, V., Oenologie (2 volume) Bucuresti, 2002
13.Rusu E., Obada L., si colab.Producerea vinurilor cu denumire de origine si indicatie geografica - optiune importanta pentru oenologia moldava.// Pomicultura, viticulura si vinificatia, nr. 5, 2011.
14.Rusu E. Oenologie Moldava: realitate si perspective. Chisinau: ASM, 2006
15.Strategia de dezvoltare a sectorului agroalimentar in perioada anilor 2006-2015. Proiect. Chisinau, 2006. - 56 pag.
16.Talda N., Romanov I., Soiuri de vita de vie in Republica Moldova.Chisinau: Ed. Cartea Moldoveneasca, 1990. - 194 p.
17.Tardea C., Dejeu L., Viticultura. Bucuresti: Ed. didactica si pedagogica, R.A. , 2011
18.Vacarciuc L., Madan I. Filtrarea Bauturilor: Ghid Practic. Chisinau: FET Tipografia Centrala, 2001.
19.??????? ?.?. ? ??. ???????????? ??????????? ??? / ???????, 2002.
20. ?????????? ?.?., ???????? ?.?. ????? ????,1988.
21.?????, ?., ?????????, M., ?????, ?. ????????? ????????? ?????????? ???????, ???????, ?????????, 1988 ?.
22.Kisili M.F ,,Osnovi Ampelocologii'', Chisinau 2005.
23.????? ?.?., ???a?????? ??????????? - ??????: ??? ?????, 1982. - 316 ?.
24.????????, ?.?., ????, ?.?., ????????????, ?.?. ??????????e ????????? - ?????????: ??????????????? ??????a?, 1998 - 217 ?.
25.Valuiko G., Kilikov-Solit E.--,,Degustatiya Vin", Sinferopoli: ,,Tavriya" 2000.
26.????? ????????, ??? 1. ???????: <<???????>> 1984. - 352 ?.
27.Legea viei si vinului nr. 57-XVI din 10.03.2006
28.Regulamentul privind gestionarea mijloacelor fondului pentru sustinerea infiintarii plantatiilor viticole, Parlamentul RM;
29.Regulamentul tehnic privind producerea, testarea, certificarea si comercializarea materialului de inmultire si saditor viticol - Chisinau, 2003. - 44p.
http://www.heywhatsthat.com/
www.maps.google.com
www.meteo.md
www.vinifera.md
www.vinograd.ua
www.moldovavin.md
www.fabbri-inox.com
www.agrovin.com


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!