Particularitatile Morfologice ale Aparatului Digestiv la Rumegatoare

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
De-a lungul istoriei, animalele au constituit pentru societatea omeneasca o sursa importanta si uneori exclusiva, de hrana si imbracaminte, astfel ca s-a indus deprinderea de a le studia mai atent modul de viata si obiceiurile, observatii care s-au transmis apoi din generatie in generatie.Incercari de a sistematiza aceste observatii, de a descrie si clasifica animalele intalnim inca din Antichitate. Aristotel(384-322), in lucrarea sa "Istoria animalelor", este primul care face prima clasificare a regnului animal: animale cu sange - vertebrate si animale fara sange sau nevertebrate.
In 1758 C. Linne reuseste sa clasifice toate animalele cunoscute, pana la nivel de ordin, gen si specii, in lucrarea "Systema Naturae".Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea apar lucrarile de anatomie comparata si paleontologie a vertebratelor ale lui G. Cuvier(1769-1832) si se aprofundeaza tot mai mult cercetarile anatomice si de embriologie asupra speciilor, rezultand astfel noi discipline independente: anatomia comparata si embriologia.
Studii aprofundate asupra speciilor de animale existente pe teritoriul tarii noastre apar in secolul XIX odata cu infiintarea la Iasi a Societatii de medici si naturalisti(1833), a Societatii ardelene de stiinte naturale la Sibiu(1849) si a Societatii muzeului ardelean la Cluj in 1859.
In conditiile actuale ale cresterii rapide a populatiei pe glob si a prelungirii duratei vietii omului, a ridicarii nivelului sau de trai si directionarii alimentatiei intr-o masura crescanda spre produsele agro-alimentare cu valoare nutritionala si biologica superioara, nevoia de alimente, in special de origine animala a sporit din ce in ce mai mult. 
Cresterea animalelor, ca ramura de baza a economiei nationale, este importanta prin produsele pe care acestea le furnizeaza, care au diferite utilizari, precum si prin contributia la cresterea rentabilitatii agriculturii in ansamblul ei. Astfel, de la animale se obtin prin procesul de crestere produse alimentare valoroase care nu pot fi substituite decat partial prin produsele alimentare de origine vegetala.
Produsele alimentare folosite in alimentatia omului sunt superioare celor de origine vegetala prin: insusiri gustative, valoarea nutritiva si biologica mare, digestibilitate ridicata. Datorita acestor caracteristici, alimentele de origine animala sunt indispensabile in alimentatia rationala a oamenilor, indeosebi a copiilor, bolnavilor, convalescentilor si persoanelor in varsta. 
Spre deosebire de monogastrice (porc, cai, pasari) sistemul digestiv al rumegatoarelor este destinat descompunerii celulozei de flora si fauna organismului. Printr-o mai buna intelegere a modului in care functioneaza sistemul digestiv al rumegatoarelor, crescatorii de animale vor intelege mai bine cum sa ingrijeasca si sa hraneasca aceste animale.
Sistemul digestiv al rumegatoarelor ofera in mod unic acestor animale capacitatea de a utiliza in mod eficient o gama larga de furaje, inclusiv furaje grosiere. 
Anatomia sistemului digestiv la rumegatoare include aceleasi segmente ale tubului digestiv intalnit la mamifere, adaptate la alimentatia grosiera astfel:
o stomacul rumegatoarelor are o capacitate deosebita si este format din patru compartimente care se succed: rumen, retea, foios si cheag;
o primele trei compartimente formeaza proventriculul, in care furajele sunt depozitate, amestecate, triturate si sufera importante transformari sub actiunea microorganismelor simbionte;
o digestia propriu-zisa are loc in cheag;
o intestinul subtire lung, sub forma de ghirlada;
1. ANATOMIA APARATULUI DIGESTIV PREDIAFRAGMATIC
1.1. Descrierea aparatului digestiv 
Aparatul digestiv cuprinde un complex de organe care realizeaza prehensiunea alimentelor, repectiv preluarea acestora din mediul exterior, digestia, proces complex ce consta in prelucrarea mecanica, fizica si enzimatica a substantelor brute pana la scindarea lor in produsi simpli, cu molecule mici, absorbtia acestora in mediul intern al organismului si eliminarea resturilor alimentare prin defecatie.
Organele digestive se succed sub forma unui tub continuu, lung, flexuos, de calibru diferit, care incepe de la orificiul bucal si se termina prin orificiul anal. In componenta tubului digestiv intra: cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire (duodenul, jejunul si ileonul) si intestinul gros (cecul, colonul, rectul si se termina prin canalul anal).
In cursul diferentierii functionale a tubului digestiv, din epiteliul acestuia se dezvolta numeroase glande. Dintre acestea, unele raman in peretele tubului, iar altele, mai mari si mai complexe ca structura, se departeaza de perete, dar isi pastreaza legatura cu acestea prin canale de excretie, formand asa numitele glande anexe (glandele salivare, ficatul si pancreasul).
In cavitatea bucala si in jurul acesteia se dezvolta organele de prehensiune si masticatie, reprezentate de: buze, limba, dinti, muschii masticatori si muschii pielosi cu insertii labiale. (Constantinescu GH., Radu C., Palicica R., 1979)
Criteriul functional imparte aparatul digestiv in trei portiuni: ingestiva, digestiva, ejectiva.
Portiunea ingestiva - cuprinde organele implicate in prehensiunea, masticatia si insalivatia alimentelor precum si in transportul bolului alimentar spre stomac. Acestea sunt reprezentate de: gura, faringe si esofag. Termenul de gura (Os) este definit de ansamblul de formatiuni care delimiteaza cavitatea bucala, impreuna cu glandele salivare, organele de prehensiune si masticatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile Morfologice ale Aparatului Digestiv la Rumegatoare.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!