Partidele Politice

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.3
CAPITOLUL I - Conceptul de "partid politic?.5
1.1. Organizarea, reorganizarea si resursele partidelor politice.8
1.2. Trasaturi si functii ale partidelor politice.11
1.3. Incetarea activitati partidelor politice.15
1.4. Rolul partidelor politice.16
CAPITOLUL II - Sisteme si tipuri de partide politice.19
2.1. Sisteme de partide politice.19
2.2. Partide confesionale, regionale, nationale, de clasa, etnice.23
2.3. Partide democratice, liberale, conservatoare, social-democratice, de stanga, de dreapta.25
2.4. Partide de cadre si de mase.41
CAPITOLUL III - Doctrine politice privind partidismul.42
3.1. Conceptul de "doctrina politica".43
3.2. Diferentieri intre ,,doctrina" si ,,ideologie" . .46
3.3. Criterii de clasificare a doctrinelor politice.47
CAPITOLUL IV - Cele mai influente doctrine politice.50
4.1. Liberalismul.51
4.2. Conservatorismul.57
4.3. Social-Democratia .61
4.4. Taranismul.63
INCHEIERE.66
BIBLIOGRAFIE.67


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In cadrul stiintelor politice, Politologia ocupa un loc important prin problematica pe care o abordeaza.
Politologia reprezinta una dintre cele mai vechi stiinte despre societate, aparitia si dezvoltarea ei fiind strans legate de afirmarea politicului ca sistem si indeosebi, a statului. Insasi denumirea de ,,politologie" provine de la doua cuvinte grecesti: ,,polis"- care inseamna stat, cetate si ,,logos" - care inseamna stiinta, semnificand stiinta despre stat, despre cetate, respectiv stiinta politica.
Problematica Politologiei, complexa si diversificata, impune elucidarea unor probleme, precum: sistemul politic, puterea politica, statul, partidele politice, democratia, regimurile politice, societatea politica - societatea civila, cultura si actiunea politica, doctrine politice privind organizarea si conducerea societatii.
In prezenta lucrare doresc sa prezint doua dintre aceste probleme, si anume: partidele politice si doctrinele politice privind organizarea si conducerea societatii.
Studiul acestor teme, precum si al altora, asigura un minimum de cunostinte de cultura politica, necesare in formarea tuturor specialistilor din diferite domenii de activitate, cat si pentru intelegerea fenomenului politic de catre cetateni, in general.
Lucrarea este structurata in patru capitole. In prima parte a acesteia am abordat ca tema de studiu partidele politice, avand in vedere atat conceptul de partid politic pornind de la sensul pe care il are, modul in care ele sunt organizate pe teritoriul tarii noastre. Tot in cadrul primului capitol am vorbit despre principalele trasaturi si functii pe care le au partidele politice, cum poate inceta activitatea acestora, dar si despre rolul major pe care acestea le au in cadrul conducerii societatii intr-un stat de drept, in conformitate cu dispozitiile cuprinse in Constitutia Romaniei si in Legea nr. 14/2003 a partidelor politice.
In al doilea capitol am cuprins sistemele de partide care si-au gasit utilitate pe parcursul timpului, evidentiind faptul ca sistemul pluripartidist este cel care reprezinta un stat democratic, care respecta opinia cetatenilor, prin care acestia sunt stimulati sa participe activ la viata publica. Tot in cadrul acestui capitol am abordat o tipologie a partidelor politice in functie de cele mai importante criterii de clasificare a acestora, si anume in functie de criteriul apartenentei si orientarii membrilor ce le compun, in functie de compozitia partidelor si in functie de cel mai des intalnit criteriu in clasificarea acestora: obiectivele socio-politice ale unui partid.
In cea de a doua parte a lucrarii, capitolul trei, am ales ca tema doctrinele politice, pornind de la conceptul pe care il reprezinta si specificul acestuia si continuand prin a prezenta pe scurt, o clasificare a acestora in functie de tipul de conducere si organizare a societatii: de tip democratic sau dictatorial.
In ultimul capitol al proiectului am abordat ca tema de cercetare cele mai influente doctrine politice de-a lungul istoriei: Conservatorismul, Liberalismul, Social-Democratia si Taranismul si rolul extrem de important pe care acestea le-au avut si le au in continuare in configurarea puterii politice atat pe teritoriul tarii noastre, cat si in intreaga lume.
In concluzie, pentru a incheia in concordanta cu tema proiectului, partidul politic poate fi considerat a fi "una dintre cele mai sugestive si mai interesante personalitati colective " manifestandu-se ca element si factor al sistemelor si actiunilor politice. In epoca pe care o parcurgem, activitatea partidelor este legata de organizarea societatii civile, conturand o anumita ordine in viata social-politica care nu s-ar putea realiza in mod spontan, influentand sensul dezvoltarii economice, social-culturale si spirituale a societatii. Organizarea si conducerea societatii actuale este legata de activitatea partidelor politice. Aparitia si dezvoltarea partidelor politice are rolul de a atrage grupurile sociale si a le antrena in procesul de faurire a unei societati democratice.
CAPITOLUL I
CONCEPTUL DE ,,PARTID POLITIC"
Din punct de vedere etimologic termenul de partid vine din cuvantul latin pars-partis (parte dintr-un intreg).
Definitia data de Dictionarul Limbii Romane defineste termenul de partid astfel ,,grupare de oameni uniti prin comunitatea conceptiilor politice, ideologice, a intereselor sociale." 
P. P. Negulescu considera partidele politice curente mai mult sau mai putin puternice ale opiniei publice . Un partid politic trebuie sa fie o parte a natiunii si sa se caracterizeze printr-o comunitate de idei.
Conceptul de partid desemneaza o grupare relativ organizata si stabila care exprima sintetic interesele unui grup social, le reprezinta programatic si le promoveaza in forme specifice, luptand pentru cucerirea sau mentinerea dominatiei politice, a puterii. In termenii cei mai generali, partidul politic ar putea fi definit ca organizatie relativ durabila formata din indivizi care impartasesc aceeasi conceptie ideologica, subscriu la un set comun de valori social-politice, actionand pentru cucerirea puterii, pentru aplicarea programului propriu. 
Activitatea politica in societate se realizeaza nu numai prin intermediul statului, a institutiilor si organismelor ce tin de acesta, ci si printr-o vasta si complexa retea de organizatii si institutii extrastatale. Dintre acestea cele mai vechi si mai importante sunt partidele politice.
Existenta partidelor politice, a partidismului ca fenomen politic reprezinta un element esential al vietii democratice. Democratia incepe si exista numai odata cu aparitia si dezvoltarea partidismului.
Considerat a fi, pentru societate, una dintre cele mai sugestive si mai interesante personalitati colective, partidul politic apare ca element si factor al sistemelor si actiunilor politice, sub infatisari variate si personale.


Fisiere in arhiva (7):

 • Partidele Politice
  • CAPITOLUL II.doc
  • CAPITOLUL III.doc
  • CAPITOLUL IV.doc
  • Coperta proiect prima pagina cuprins,.doc
  • Declaratie pe propria raspundere.doc
  • INCHEIERE BIBLIOGRAFIE.doc
  • INTRODUCERE CAPITOLUL 1.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!