Partile si Terti din Procesul Civil. Instanta de Judecata. Compunerea si Constituirea Instantei

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Impactul Codului de procedura civila asupra activitatii intregului sistem judiciar, este unul major astfel ca intelegerea aprofundata a noii reglementari care este o ampla reforma legislativa, este esentiala.
Lucrarea de fata este conceputa dupa studierea mai multor autori care sunt si practicieni, cu experienta in procedura civila, dobandita in cadrul sau in fata instantelor de judecata. 
Am optat pentru o abordare complexa imbinand aspecte teoretice cu cele jurisprudentiale. Dispozitiile noului cod au fost analizate dintr-o perspectiva comparativa cu cele cuprinse in reglementarea anterioara, punand accent pe elementele de noutate legislativa, fata de imprejurarea ca cele doua reglementari vor fi aplicate in paralel in practica, ca efect al optiunii legiuitorului pentru principiul potrivit caruia dispozitiile legii noi de procedura sunt aplicabile numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia, in detrimentul principiului aplicarii imediate a legii noi de procedura civila.
Lucrarea este structurata in trei capitole, respectiv: Partile in procesul civil, Alte persoane care pot lua parte la judecata, Instanta de judecata. Compunerea si constituirea instantei.
In primul capitol am vorbit despre delimitarea dintre parti si participanti, despre folosinta drepturilor procedurale, precum si despre institutia reprezentarii, asistarii si autorizarea partilor in procesul civil.
Delimitarea partilor de ceilalti participanti la procesul civil prezinta deosebita rele!vanta in plan procesual. Spre exemplu, in ipoteza in care un martor nu a fost legal citat pentru un termen de judecata, instanta va putea pune in discutie si solutiona exceptii procesuale si alte cereri prealabile la acel termen de judecata, intrucat dispozitiile art. 153 alin. (1) NCPC, potrivit carora instanta poate hotari asupra unei cereri numai daca partile au fost legal citate ori s-au prezentat, personal sau prin reprezentant, vizeaza exclusiv partile, iar nu si pe alti participanti la proces.
Am inteles de asemenea sa vorbesc si despre coparticiparea procesuala si efectele acesteia .
In capitolul doi am prezentat ,,Alte persoane care pot lua parte la judecata,, respectiv intervenientul principal, intervenientul accesoriu, chemarea in judecata a altei persoane, chemarea in garantie, aratarea titularului dreptului, introducerea fortata, din oficiu, a altor persoane, tratand pe larg conditiile ce trebuie indeplinite pentru formularea cererii, termenul de depunere, admiterea in principiu, procedura de judecata, modul de solutionare a cererilor.
Am pus accentul pe Introducerea fortata in cauza, din oficiu, a altor persoane, institutie procesuala cu caracter de noutate legislativa, care constituie o derogare de la principiul disponibilitatii par!tilor in procesul civil, fiind incidenta numai in cazurile expres prevazute de lege.
Astfel, instanta are dreptul de a introduce in proces din oficiu terte persoane in urma-toarele doua ipoteze:
In procedura contencioasa, numai in cazurile expres prevazute de lege. Astfel, spre
exemplu, art. 39 alin. (2) teza I NCPC confera in mod expres dreptul instantei de a intro-
duce din oficiu in proces pe succesorul cu titlu particular al partii initiale, in situatia in
care in cursul procesului dreptul litigios este transmis prin acte intre vii sau pentru cauza
de moarte cu titlu particular. De asemenea, potrivit art. 93 NCPC, in cazurile prevazute la
art. 92 alin. (1) NCPC (atunci cand procurorul poate porni procesul civil), titularul drep-
tului va fi introdus in proces;
In procedura necontencioasa, in toate cazurile.
In capitolul trei, am vorbit despre instanta de judecata, compunerea si constituirea acesteia precum si despre incidentele procedurale privind compunerea si constituirea instantei.
Am prezentat cazurile de incompatibilitate, vorbind totodata si despre institutia abtinerii si recuzarii.
In ceea ce priveste notiunile de compunere si de constituie a instantei, ambele desemneaza alcatuirea instantei, distinctia dintre acestea privind faptul ca prin compu!nerea instantei se intelege formarea instantei din personal avand functia de judecator, in timp ce prin constituirea instantei se intelege formarea instantei din personal avand nu numai functia de judecator, dar si pe aceea de grefier, magistrat-asistent, asistent judi!ciar si procuror, dupa caz.
Desi notiunile de compunere si de constituire nu sunt prevazute ca atare in legislatie, noul cod face referiri la unele institutii sau acte care ii privesc nu numai pe judecatori, dar si pe ceilalti participanti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Partile si Terti din Procesul Civil. Instanta de Judecata. Compunerea si Constituirea Instantei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!