Paternitatea Copilului din Casatorie

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. CONSIDERATII PRIVIND FILIATIA 4
1. Notiunea de filiatie si felurile ei 4
2. Prezumtia timpului legal de conceptie 8
3. Prezumtia legala de paternitate 11
CAPITOLUL II. ACTIUNEA IN TAGADA PATERNITATII 15
1. Notiunea de tagada a paternitatii 15
2. Scurt istoric al reglementarii atiunii in tagada paternitatii 16
3. Admisibilitatea tagaduirii paternitatii numai in cazul copiilor din casatorie 19
4. Conflictele de paternitate (dubla paternitate) 22
5. Aspecte procesuale privind tagada paternitatii 24
CAPITOLUL III. HOTARAREA JUDECATOREASCA 52
1. Continutul hotararii judecatoresti de admitere a actiunii in tagada paternitatii 52
2. Efectele juridice ale hotararii judecatoresti 54
CONCLUZII 58
BIBLIOGRAFIE 59


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Pana la adoptarea Codului familiei filiatia a fost reglementata de Codul civil, in Titlul VII "Paternitatea si filiatiunea" (art. 286-308). Se facea distinctia intre filiatia legitima, bazata pe casatorie, si filiatia naturala, cand copilul se nastea dintr-o uniune care nu era consacrata prin casatorie. In ceea ce priveste filiatia naturala, reglementarea se baza pe discriminarea intre copilul din casatorie (legitim) si copilul din afara casatoriei (nascut natural fie din concubinaj, fie din adulter).
Totusi, Codul civil prin art. 304 reglementeaza legitimarea copiilor naturali prin casatoria subsecventa a parintilor lor. Aceasta inegalitate a fost inlaturata curmata odata cu adoptarea Codului familiei, care a consacrat principiul egalitatii in fata legii a copilului din afara casatoriei cu cel din casatorie si a reglementat modurile de stabilire a filiatiei fara nici o discriminare.
In plus art. 44 din Constitutie consacra egalitatea in fata legii a copiilor din casatorie cu cei din afara casatoriei.
In prezenta lucrare ne-am propus sa analizam din punct de vedere legislativ si jurisprudentiar filiatia fata de tata a copilului din casatorie. Accentul cade mai mult pe vechea reglementare a Codului familiei pe care am parcurs-o in timpul facultatii, facand referiri si la textele din Noul Cod civil, intrat in vigoare la data de 1 octombrie 2012, facand referiri si la progresele legislative in materie, introduse prin dispozitiile Legii nr. 288/2007.
Dupa cateva consideratii generale cu privire la notiunea de filiatie - definitie, feluri, continut si reglementare, - am analizat stabilirea paternitatii copilului din casatorie precum si actiunea in tagaduire a paternitatii. 
CAPITOLUL I.
CONSIDERATII PRIVIND FILIATIA
1. Notiunea de filiatie si felurile ei
In inteles larg, filiatia este legatura dintre o persoana si descendentii sai, ca urmare a descendentei biologice. Cu alte cuvinte, filiatia desemneaza sirul neintrerupt de persoane intre care faptul nasterii a stabilit legatura de la parinte la copil. Aceasta legatura de filiatie, care uneste in linie ascendenta, pe toti cei care descend dintr-un autor comun se afla la originea unor drepturi si obligatii 
In inteles restrans, filiatia este raportul de descendenta dintre un copil si fiecare din parintii sai. Daca ne referim la notiunea de filiatie in sens restrans, aceasta se poate aplica atat filiatiei firesti, cat si filiatiei din adoptie. in ambele cazuri, filiatia apare ca legatura juridica dintre copil si parintele sau, dupa caz, firesc sau adoptiv. Intre filiatia fireasca si cea din adoptie exista insa si deosebiri, care servesc la determinarea sau precizarea fiecareia dintre ele.
In principiu, filiatia-fapt natural, pe care legea 1-a transformat intr-un fapt juridic avand la baza o legatura biologica de sange, poate fi dovedita cu orice mijloace de proba, insa uneori, stabilirea cu certitudine a acesteia intampina dificultati, deoarece unele fapte materiale, precum conceptia copilului, sunt imposibil de probat in mod direct si nemijlocit al nasterii, mater semper est, filiatia de tata rezulta din faptul conceptiei sau al procreatiei, fapt material care nu poate fi dovedit direct si nemijloci.
Filiatia prezinta mai multe forme, dintre care amintim:
a) filiatia fata de mama se numeste maternitate, iar filiatia fata de tata se numeste paternitate;
b) dupa cum persoana s-a nascut sau a fost conceputa in timpul casatoriei ori in afara casatoriei, filiatia este din casatorie sau din afara casatoriei.
Corespunzator filiatiei din casatorie si aceea din afara casatoriei exista copii din casatorie si copii din afara casatoriei. Astfel, conform art.53 C.fam sunt copii din casatorie:
- copiii nascuti in timpul casatoriei parintilor, adica in perioada dintre momentul incheierii casatoriei si acela al terminarii casatoriei (incetarea prin decesul unui sot, desfacerea casatoriei prin divort si defiintarea casatoriei in cazul nulitatii acesteia), indiferent daca copilul a fost conceput in timpul casatoriei sau inainte de incheierea acesteia; copilul nascut in timpul casatoriei nule se considera din casatorie, deoarece nulitatea casatoriei nu produce nici un efect in privinta copiilor (art.23 alin.2 C.fam).
- copiii conceputi in timpul casatoriei si nascuti dupa incetarea, desfacerea sau desfiintarea casatoriei, daca nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie; in cazul desfiintarii casatoriei, aceasta, adica nulitatea casatoriei nu are nici un efect in privinta copiilor, care se considera conceputi in timpul casatoriei, desi aceasta este declarata nula.
In categoria copiilor din afara casatoriei, potrivit art.57 C.fam., intra urmatorii:
- copiii conceputi si nascuti din parinti necasatoriti intre ei;
- copiii conceputi si nascuti inainte de incheierea casatoriei parintilor lor;
- copiii conceputi si nascuti dupa desfacerea, desfiintarea sau incetarea casatoriei parintilor.
Clasificarea filiatiei din casatorie si din afara casatoriei prezinta importanta pentru modul de stabilire a acesteia, dar nu si pentru situatia legala a copilului. Intr-adevar, potrivit art.63 C.fam., copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotararea judecatoreasca are fata de parinte si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie Ca principiul constitutional, regasit atat in Codul familiei (art. 62), cat si in Noul Cod civil, adoptat prin Legea nr. 287 din 17 iulie 2009 (art. 260) si intarit si de art. 7 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului , copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca are fata de parinte si rudele acestuia aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie. Filiatia, indiferent ca este din casatorie sau din afara casatoriei, constituie izvorul rudeniei firesti, o categorie care cuprinde atat persoanele care prin nastere descind unele din altele, rudenia in linie dreapta, cat si persoanele care au un autor comun, rudenia in linie colaterala.


Fisiere in arhiva (2):

  • Paternitatea Copilului din Casatorie
    • Paternitatea Copilului din Casatorie.doc
    • prima pagina.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!