Patrimoniul National Cultural al Romaniei

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL AL ROMANIEI
SECTIUNEA I. EVALUAREA RESURSELOR PATRIMONIULUI CULTURAL
Patrimoniul Cultural National reprezinta ansamblul resurselor mostenite, identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, si care reprezinta o marturie si o expresie a valorilor, credintelor, cunostintelor si traditiilor aflate in continua evolutie; patrimoniul cultural national cuprinde toate elementele rezultate din interactiunea dintre factorii umani si naturali, de-a lungul timpului .
Unitatea acestui domeniu si a subdomeniilor care il alcatuiesc nu a fost intotdeauna evidenta. Ea a devenit perceptibila, pe plan mondial, abia in ultimele patru decenii, constatandu-se statistic faptul ca masurile luate in unul dintre subdomenii interactiona cu celelalte. Astfel, este inteles faptul ca orice actiune asupra uneia dintre componentele patrimoniului are influenta asupra altor componente aflate in aceeasi arie geografica, indiferent daca acestea sunt sau nu parti ale patrimoniului natural sau cultural, ale patrimoniului material sau imaterial, ale patrimoniului mobil sau imobil.
Pe de alta parte, din ratiuni care tin de o mai logica si coerenta administrare a patrimoniului, au fost concepute reglementari de natura juridica si norme avand scop functional, care permit gestionarea bunurilor de patrimoniu de acelasi tip, prin aceleasi metode, indiferent de aria geografica in care acestea se gasesc. Asadar, avantajul unei asemenea conceptii privind patrimoniul este acela ca el duce la evidentierea unor politici care trebuie sa faca parte dintr-o strategie nationala privind conservarea, administrarea si punerea sa in valoare, atat la nivelul unitatilor regionale, cat si la cel al categoriilor de bunuri. Pentru a asigura succesul unei atare strategii, aceste politici publice trebuie intercorelate, astfel incat sa permita o dezvoltare armonioasa a teritoriului si o punere in valoare echilibrata a resurselor culturale si naturale ale tarii.
In acest sens prioritatile generale ale Ministerului Culturii si Cultelor privind Patrimoniul Cultural National sunt:
- Realizarea evaluarii si asigurarii bunurilor din patrimoniul cultural national prin Inventarierea Patrimoniului Cultural National reprezinta fundamentul politicilor publice in domeniul patrimoniului si are drept consecinte implicite cunoasterea si cresterea gradului de protectie al patrimoniului. Se vor folosi toate acele mijloace tehnologice care permit gestionarea eficienta a acestui tip de informatie (tehnologia GIS, aplicatii informatice specializate pentru gestiunea muzeelor etc.).
- Codul Patrimoniului Cultural National va reprezenta sinteza experientei de aproape cinci ani de aplicare a legislatiei privind protejarea monumentelor istorice si a siturilor arheologice, a patrimoniului cultural national mobil, patrimoniului imaterial, perioade in care legislatia existenta a fost periodic modificata si completata au pus in evidenta unele necorelari in definirea unor termeni, denumiri de acte sau documente pe care Ministerul Culturii si Cultelor sau institutiile sale le emit. Corelarea Codului Patrimoniului Cultural national cu Codul Constructiilor in domeniul protejarii patrimoniului imobil (monumentelor istorice).
- Realizarea unui sistem informational operativ si eficient intre institutiile din
subordinea Ministerului, dar si cu alte institutii cu atributii in domeniul protectiei patrimoniului (Politie, Vami, Politie de frontiera).
- Realizarea unui amplu program de popularizare a patrimoniului, cu accent deosebit pe categoriile inscrise in diferitele liste ale UNESCO (patrimoniu imobil si cel imaterial) si europene.
- Finalizarea setului de norme si reglementari de aplicare a legislatiei existente.
- Asigurarea spatiilor si a conditiilor tehnice necesare pentru functionarea institutiilor subordonate.
- Asigurarea spatiilor necesare si a conditiilor tehnice si de conservare a fondurilor aflate in arhiva gestionata de Institutul National al Monumentelor Istorice. Cu aceasta ocazie, urmeaza ca intregul sistem al protejarii patrimoniului cultural national sa fie corelat si cu unele prevederi din reglementari europene si internationale.
O mare parte dintre prioritatile in sub-domeniile Patrimoniului Cultural National se regasesc in Strategia de contracarare a actiunilor care genereaza efecte negative asupra protejarii si conservarii patrimoniului cultural national:
- sporirea numarului de angajati pentru a raspunde nevoilor reale identificate;
- specializarea personalului (in domeniul monumentelor istorice, unde e vorba de verificarea proiectelor si executiei pe santiere este necesara angajarea unor profesionisti deja pregatiti in domeniul restaurarii monumentelor istorice si urbanismului , iar acest lucrul nu e posibil decat prin crearea unui corp de specialisti in domeniul protejarii monumentelor , cu un statut si o salarizare diferite de cel al functionarului public bugetar).


Fisiere in arhiva (1):

  • Patrimoniul National Cultural al Romaniei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!