Patromoniul Societatilor Comerciale

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Premisa constituirii si functionarii unei societati comerciale o reprezinta patrimoniul sau. Sub acest aspect, patrimoniul constituie fundamentul personalitatii juridice a societatii comerciale si in consecinta, fundamentul juridic al activitatii si al raspunderii societatii pentru obligatiile contractate. Ca subiect de drept autonom, societatea comerciala are dreptul de a participa in nume propriu la raporturile juridice, prin dobandirea de drepturi si asumarea de obligatii, felul si sfera raporturilor juridice fiind determinate de specialitatea capacitatii de folosinta a societatii. Pentru obligatiile pe care si le asuma, societatea comerciala va raspunde gratie patrimoniului sau social, asupra caruia creditorii societatii exercita un drept de gaj general. 
In sens economic, patrimoniul desemneaza totalitatea bunurilor ce constituie averea unei persoane. Definitia prezentata este corecta din punct de vedere juridic, daca prin bun intelegem atat lucrurile materiale ce compun averea unei persoane, cit si toate drepturile cu continut economic pe care le are acea persoana. 
In sens juridic, prin patrimoniu se intelege totalitatea drepturilor si obligatiilor cu continut economic, evaluabile in bani, care apartin unei persoane. 
Accentuandu-se ideea ca patrimoniul este o suma de valori, si nu un ansamblu de lucruri materiale, patrimoniul reprezinta expresia contabila a tuturor puterilor economice apartinand unui subiect de drept. 
Deasemenea patrimoniul este infatisat ca o universalitate a raporturilor de drept, care au acelasi subiect activ si pasiv, in masura in care aceste raporturi sunt evaluabile in bani prin efectul lor final, distincte fiind de bunurile la care se refera. Asadar, patrimoniul cuprinde nu numai totalitatea drepturilor si obligatiilor avand valoare economica, ci si ,,bunurile la care se refera aceste drepturi, apartinand unei persoane ale carei nevoi sau sarcini este destinat sa le satisfaca". 
Deasemenea, patrimoniul este definit ca fiind acel element constitutiv al unei persoane juridice care consta in ansamblul drepturilor si obligatiilor cu valoare economica, apartinand entitatii colective. Patrimoniul reprezinta suportul material al societatii, pentru ca mijloacele materiale si banesti care il compun dau posibilitatea acesteia sa participe la circuitul economic, sa incheie raporturi juridice in legatura cu obiectul si scopul sau. 
In analiza definitiilor aduse se impun urmatoarele concluzii:
1. Notiunea de patrimoniu este indisolubil legata de drepturi si obligatii, bunuri.
2. Patrimoniul cuprinde toate drepturile unei persoane si toate obligatiile acesteia daca acestea fac parte din patrimoniul.
3. Patrimoniul nu este un ansamblu de lucruri materiale corporale, ci o suma de valori economice care formeaza o universalitate.
4. Patrimoniul este definit in Codul civil al Republicii Moldova (art. 284) in felul urmator: ,,Patrimoniul reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale (care pot fi evaluate in bani) privite ca o suma de valori active si pasive legate intre ele, apartinand unor persoane fizice si juridice determinate".
Actualitatea cercetarii si gradul de investigatie a problemei
Problematica patrimoniului unei societati comerciale este vasta si ridica numeroase dificultati, avand in vedere ca in legislatia Republicii Moldova desi este data o definire legala a acestei notiuni, nu se poate efectua o analiza completa si unitara a patrimoniului, iar in literatura economica se face confuzie intre notiunea de patrimoniu si cea de capital social. Mai mult, notiunea de patrimoniu social nici nu se regaseste in unele sisteme de drept (de exemplu, in sistemele de common-low), abordarea acesteia fiind total diferita de abordarea din sistemul de drept continental si implicit, din dreptul comercial din Republica Moldova. 
Scopul si obiectivul lucrarii
In lucrarea de fata ne-am propus sa analizam principalele aspecte referitoare la formarea patrimoniului unei societati comerciale, delimitarea notiunii de patrimoniu de alte notiuni adiacente, precum aceea de capital social ori fond de comert, structura patrimoniului social si modificarile care au loc in interiorul sau pe durata functionarii societatii, precum si principiile generale ale contabilitatii patrimoniului societatilor comerciale. 
In vederea realizarii scopului propus au fost formulate urmatoarele obiective:
- De a defini si analiza notiunea de patrimoniu, conform legislatiei Republicii Moldova;
- De a determina caracterele juridice ale patrimoniului unei societati comerciale;
- De a scoate in relevanta functile patrimoniului;
- De a defini notiunea de capital social si de a supune analizei delimitarea capitalului social de alte notiuni similare;
- De a determina analiza aspectelor privind formarea capitalului social si finalitatea acestuia intr-o societate comerciala.
- De a analiza principale surse ale patrimoniului unei societati comerciale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Patromoniul Societatilor Comerciale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!