Perspective Macroeconomice Privind Aderarea Romaniei la Moneda Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.4
1. Uniunea Economica si Monetara din Europa in teoria economica.5
1.1 Istoria Uniunii Europene si a Uniunii Monetare Europene.5
1.2 Criteriile de adoptare a monedei euro.10
2. Analiza comparata a statelor foste comuniste care au adoptat deja moneda euro.15
2.1 Uniunea monetara din Slovenia.15
2.2 Uniunea monetara din Estonia.19
3. Efectele economice ale adoptarii monedei euro in Romania.27
3.1 Drumul Romaniei catre aderarea la zona euro - situatia actuala.27
3.2 Posibilele costuri si beneficii generate de adoptarea euro in Romania.33
3.3 Strategia Europa 2020 si impactul ei asupra Romaniei.35
CONCLUZII.39
BIBLIOGRAFIE.40
ANEXE.42


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In lucrarea de fata intitulata ,,Perspective macroeconomice privind aderarea Romaniei la moneda europeana" mi-am propus sa realizez un studiu asupra izvoarelor care au dus la aparitia monedei euro si necesitatii formarii Uniunii Monetare Europene. Alaturi de aceste aspecte istorice prezentate preponderent in primul capitol am sintetizat si principalele concepte teoretice cu privire la obligatiile fiecarei tari care doreste sa adopte moneda euro ca moneda nationala, astfel formandu-se un ,,Euroland" competitiv pe piata internationala. 
Am considerat oportuna studierea acestei teme datorita caracterului de actualitate detinut si noilor oportunitati create odata cu extinderea zonei euro. In primul capitol voi realiza alaturi de modul in care se desfasoara activitatile de schimb valutar si un compendiu de legi si criterii aplicabile tuturor tarilor din UE care si-au manifestat dorinta de a adopta moneda unica europeana. 
Principalul aspect abordat in prezenta lucrare il reprezinta impactul adoptarii euro asupra economiei unei tari exemplificat pe fostele tari comuniste care utilizeaza deja euro, Slovenia si Estonia care pot fi comparate cu economia tarii noastre din acest punct de vedere. Am subliniat pentru fiecare tara analizata progresele realizate in ultimul deceniu in special in perioada anilor dinainte si dupa adoptarea euro pentru a crea un posibil scenariu care va avea loc si in Romania daca procesul de convergenta reala si nominala se va realiza. Romania si-a manifestat dorinta de a adopta si moneda euro inca de la aderarea la UE in 2007, acest eveniment reprezentand ultima etapa a integrarii economice europene totale.
Alaturi de datele statistice conspectate de la institutii nationale si internationale am efectuat si unele recomandari menite sa scada costurile si sa sporeasca beneficiile provocate de trecerea la euro.
Lucrarea contine o analiza detaliata asupra tuturor indicatorilor macroeconomici relevanti pentru economia intregii Uniuni Europene precum si individual pentru stadiul actual si previzionat al evolutiei pietelor nationale din Slovenia, Estonia si Romania. 
Studiul de caz asupra Romaniei se regaseste in capitolul 3 al lucrarii si se doreste a fi o prezentare concisa referitoare la teoria economica actuala aplicabila realizarii obiectivului final de adoptare a monedei euro. In ultima sectiune a lucrarii de fata vor fi centralizate informatiile continute de Strategia Europa 2020 atat pentru Uniunea Europeana cat si cele referitoare la tintele particularizate pentru Romania.
1. UNIUNEA ECONOMICA SI MONETARA DIN EUROPA IN TEORIA ECONOMICA
1.1 Istoria Uniunii Europene si a Uniunii Monetare Europene
In acest prim capitol se vor regasi principalele concepte teoretice necesare abordarii temei adoptarii monedei euro, atat in tara noastra cat si in alte tari din comunitatea europeana. Stadiul actual al cunoasterii prezentat in paginile acestei prime sectiuni se afla la un nivel avansat si este structurat in doua subcapitole. In primul subcapitol voi sintetiza cele mai importante evenimente din evolutia Uniunii Europene: pornind de la ideile lui Napoleon Bonaparte (15 August 1769 - 5 Mai 1821), unificarea tuturor tarilor din Europa precum si adoptarea unui mijloc comun de schimb a reprezentat un scop demn de urmat de sefii statelor europene.
Etapele Balassa particularizate pentru Europa referitoare la integrarea economica, care includ o serie de etape necesare a fi urmate ( zona de liber schimb, uniune vamala, piata comuna, uniune economica si integrare economica totala), vor fi de asemenea precizate in urmatoarele pagini. Alaturi de considerentele crearii monedei euro, voi preciza in cel de al doilea subcapitol istoricul Uniunii Monetare Europene si voi explica concepte precum sarpele monetar ori raportul Delors.
Uniunea Europeana a fost constituita in urma semnarii a patru tratate fondatoare: ,,Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (1951)", ,,Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (1957)", ,,Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene (1957)" si ,,Tratatul privind Uniunea Europeana (1992)".
Konrad Adenauer, Sir Winston Churchill, Alcide de Gasperi, Walter Hallstein, Jean Monnet, Robert Schuman, Paul Henri Spaak si Altiero Spinelli sunt considerati ,,principalii arhitecti ai integrarii europene de dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial". In prima faza s-a format Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) la data de 18 aprilie 1951 ca urmare a initiativei lui Robert Schuman de la 9 mai 1950. Data de 9 mai a fost aleasa ca Zi a Europei marcand astfel conceptul de Europa Unita. Prin constituirea CECO se urmarea in principal mentinerea pacii pe teritoriul Europei - astfel niciuna din tarile membre nu putea fabrica in mod secret arme care necesitau carbune si otel. Drept dovada ca a avut succes aceasta organizatie nu a mai avut loc niciun conflict militar de mari proportii. Cele 6 tari care au aderat la aceasta comunitate in anul 1952 au fost: Belgia, Germania, Franta, Italia, Olanda si Luxemburg. Comunitatea Economica Europeana a fost instituita in 25 martie 1957 prin semnarea Tratatului de la Roma. In articolul 2 al acestui tratat se mentiona faptul ca CEE avea ca scop ,,prin instituirea unei piete comune si prin apropierea treptata a politicilor economice ale statelor membre, sa promoveze in intreaga Comunitate o dezvoltare armonioasa a activitatilor economice, o crestere durabila si echilibrata, o stabilitate crescanda, o crestere accelerata a nivelului de trai si relatii mai stranse intre statele pe care le reuneste". In Tratatul de la Roma s-a hotarat si infiintarea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (EURATOM) care asigura un acord intre toate statele semnatare privind utilizarea energiei atomice in scopuri pasnice.
In anul 1973 Danemarca, Irlanda si Regatul Unit au participat la marirea CEE ceea ce demonstra faptul ca exista un viitor optimist a acestei uniuni interstatale.
Celor 9 state din CEE se alatura in anul 1981 Grecia, urmata de Portugalia si Spania in 1986. Fondul European de Dezvoltare Regionala a fost aplicat in mai mare masura atunci cand aceste ultime 3 tari din Europa de Sud au aderat. Anul 1989 este retinut drept anul in care au avut loc revolutii si manifestatii in multe tari comuniste. In luna noiembrie a aceluiasi an are loc si reintregirea Germaniei ca urmare a prabusirii Zidului Berlinului, urmand ca in data de 18 decembrie 1989 sa fie semnat un acord ce inlesnea activitatile comerciale dintre CEE si Uniunea Sovietica. 
In anul 1995 adera urmatoarele 3 tari la CEE: Finlanda, Austria, Suedia.
Un nou val de aderare are loc in 2004 cand 10 tari din Europa se alatura celor din Comunitate si anume: Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspective Macroeconomice Privind Aderarea Romaniei la Moneda Europeana.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!