Perspectivele Dezvoltarii Turismului Balnear in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1 - Consideratii generale privind turismul balnear 2
1.1. Turismul balnear - aspecte teoretice 2
1.2. Particularitati ale turismului balnear 5
1.3. Factorii naturali de cura 6
CAPITOLUL 2 - Experienta internationala si nationala privind turismul 
balnear 10
2.1. Turismul balnear mondial - destinatii turistice 10
2.2. Turismul balnear in Romania 13
CAPITOLUL III - Dezvoltarea turismului balnear in statiunea Pucioasa 26
3.1. Potentialul natural si antropic 27
3.2. Analiza echipamentelor si circulatiei turistice 31
3.3. Directii de valorificare a potentialului turistic balnear 33
CONCLUZII 39
BIBLIOGRAFIE 40
ANEXE 42


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Turismul pentru tratament sau cura balneomedicala este o forma specifica a turismului de (sejur) odihna, practicata de persoanele care se deplaseaza in statiunile balneare pentru ingrijirea sanatatii sau prevenirea unor boli. 
Romania este una din tarile cu cele mai bogate si mai variate resurse turistice si un important potential economico-social. Turismul reprezinta unul din sectoarele capabile sa asigure o dezvoltare economica semnificativa. In conditiile in care Romania dispune de un potential balnear de exceptie, caracterizat nu numai prin faptul ca detine o treime din apele minerale existente in Europa, dar si prin cea mai mare diversitate de factori naturali de cura intre care unii cu valoare de unicat sau putin raspanditi in Europa, poate deveni un pilon de baza al turismului romanesc.
Aceasta presupune insa un proces profund, o restructurare a turismului romanesc, o regandire a acestuia pornind de la cerintele pietei interne si internationale, de la cerintele pe care le au consumatorii acestui turism si creand un turism balnear de calitate. Pentru aceasta se impune stabilirea unor directii clare de valorificare a potentialului turistic precum si aplicarea, in cadrul acestora, a unor masuri, solutii bine etapizate si stiintific fundamentate in toate subsistemele turistice. 
Lucrarea de fata este structurata in 3 capitole si incearca sa cuprinda aspectele cele mai importante ale turismului balnear romanesc. In primul capitol am prezentat aspecte teoretice cu referire la turismul balnear. In al 2-lea capitol am realizat in prima parte o scurta prezentare a statiunilor balneare la nivel international, urmand ca in a doua parte sa se pune in evidenta aspecte cu privire la turismul balnear din Romania, prin analizarea structurilor de primire - cazare turistica din statiunile balneare ale Romaniei si evolutia acestora pe o perioada de 5 ani, respectiv 2004-2008, cat si a circulatiei turistice in statiunile balneare, prezentand principalele fluxuri turistice in functie de numarul turistilor cazati, numarul innoptarilor in unitatile turistice cu profil balnear si evolutia duratei sejurului. Ultimul capitol consta in prezentarea unei statiuni balneare, respectiv statiunea Pucioasa, conturand posibilele directii de valorificare a turismului balnear in cadrul acesteia. 
CAPITOLUL 1
Consideratii generale privind turismul balnear
Turismul este astazi una din cele mai dinamice ramuri economice din lume. Este un lucru pe care l-au inteles deja organizatiile de turism, guvernele, asociatiile profesionale si chiar turistii insisi. Volumul crescand si complexitatea de oferte turistice au generat dezvoltarea unei adevarate industrii a calatoriilor si turismului, ceea ce justifica importanta data acestei componente a sectorului tertiar. Prin natura sa, fenomenul turistic este deosebit de complex, cu adanci implicatii sociale, culturale, politice si economice. 
1.1. Turismul balnear - aspecte teoretice
Dezvoltarea economica si evolutia conditiilor de viata ale omului modern aduc, pe langa beneficiile cunoscute, si unele aspecte negative cum ar fi: cresterea poluarii, ce are consecinte semnificative asupra sanatatii organismului uman, intensificarea muncii ( mai ales intelectuale) si a stresului, dezechilibrele alimentare cantitative si calitative. Toti acesti factori il determina pe om, in calitatea sa de turist sa aleaga ca destinatie de vacanta statiunile balneare, cu scopul de a-si imbunatati starea fizica si psihica.
Datorita evolutiei spectaculoase, dar si a complexitatii dobandite, notiunea de turism balnear a cunoscut, de-a lungul timpului diferite abordari conceptuale. Astfel specialistii Institutului de Cercetare pentru Turism prezinta aceasta forma de turism astfel: "turismul balnear reprezinta un mijloc si dotari turistice menite sa puna in valoare factorii naturali ( apele minerale, namolurile, gazele terapeutice, litoralul cu complexul sau de factori terapeutici si altele )" 
Turismul de ingrijire a sanatatii isi are originile in timpurile antice, cand oamenii cunosteau si exploatau proprietatile curative ale apelor minerale si termale, ale curei heliomarine, ale namolului, s.a. Este considerat cel mai vechi tip de turism, despre care au fost gasite dovezi la Herculaneum (Baile Herculane), Germisare (Geoargiu Bai), Pamukkale. Desi este o forma de turism ce se adreseaza tuturor categoriilor de turisti se observa prezenta unui numar mai mare in cazul turistilor mai invarsta ce sunt adeseori insotiti de copii.
O alta definitie a turismului balnear prezinta aceasta forma de turism ca fiind: "modalitatea prin care se asigura necesarul de ape minerale si termale pentru a fi baute sau folosite la bai." 
In tara noastra turismul balnear are acceptiunea efectuarii unor cure de prevenire a unor boli sau pentru ingrijirea sanatatii, spre deosebire de unele tari ale Uniunii Europene, precum Franta, Italia si Spania, unde turismul balnear este considerat turism de litoral, fara ca acesta sa presupuna efectuarea unor tratamente cu utilizarea complexului de factori terapeutici ai litoralului, acest tip de cura fiind cunoscut sub denumirea de talasoterapie. Pentru turismul balnear, in tarile mentionate mai sus, se foloseste conceptul de termalism. Termalismul, sau crenoterapia reprezinta utilizarea in scopuri terapeutice a apei minerale termale direct de la sursa. In Romania, termenul de termalism este cunoscut ca fiind "ansamblul activitatilor legate de valorificarea si utilizarea apelor minerale calde in scop curativ pentru turistii aflati intr-o statiune termala." 
Si notiunea de balneoterapie are diferite acceptiuni conform literaturilor de specialitate din diferite tari. Astfel in timp ce in tara noastra, balneoterapia semnifica utilizarea bailor curative pentru efectuarea unor tratamente, in Franta reprezinta utilizarea apei curente ( nu a celei minerale, termale sau de mare ) in scopuri terapeutice. Alaturi de aceste concepte mai intalnim si alte notiuni, precum: climatoterapia si balneoclimatoterapia.
Climatoterapia semnifica folosirea actiunii diverselor tipuri de climat in scop profilactic si curativ. Aceasta are efecte asupra cresterii rezistentei organismului la infectii si stres, in tratarea astmului bronsic alergic, a tuberculozei, a hipertensiunii arteriale oscilante, a nevrozelor, afectiuni endocrine. 
Cel mai cuprinzator concept este cel al balneoclimatoterapiei ce presupune folosirea complexului de factori naturali: clima, factorii naturali ( ape minerale, lacuri sarate, saline, namoluri, gaze terapeutice, plaje ) ai unei statiuni sau a unei localitati balneoclimaterice in scop profilactic, curativ sau de recuperare medicala. 
Dezvoltarea turismului a depins semnificativ de cercetarile intreprinse in cadrul balneologiei. Aceasta reprezinta stiinta ce se ocupa cu descoperirea, studiul complex si aplicarea in practica medicala a factorilor naturali: ape minerale, namoluri, gaze terapeutice etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectivele Dezvoltarii Turismului Balnear in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!