Peste

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 1
Cap I - Consumul de peste - beneficii si riscuri asociate acestuia 4
1.1 Beneficiile - considerente nutritionale 5
1.2. Riscuri - considerente toxicologice 6
1.2.1 Mercurul 7
1.2.2 Dioxina si compusii dioxina-like 9
Cap II - Pestii- clasificare si caracteristici anatomice 11
2.1. Clasificare 11
2.2. Caracteristici anatomice 12
Cap. III - Compozitia chimica a carnii de peste 15
3.1 Principalii constituenti 15
3.2 Apa 18
3.3 Lipidele 19
3.4 Proteinele 21
3.5 Substantele extractive azotate 23
3.6 Vitaminele si mineralele 24
CAPITOLUL IV - Asomarea pestilor 26
4.1. Durerea, frica si sensibilitatea la pesti 26
4.2. Modalitati de a recunoaste daca pestele este constient, inconstient sau mort 
27
4.3. Metode de asomare/ucidere 28
4.3.1 Metode de asomare-ucidere 29
4.3.2 Metode de ucidere fara asomare 31
Cap. V - Aprecierea sigurantei produselor din peste-H.A.C.C.P. 34
5.1.Definitii si termeni 35
5.2. Elaborarea planului HACCP si implementarea 37
5.2.1. Programe preliminare 37
5.2.2. Implementarea propriu-zisa 40
CERCETARI PERSONALE 
Scopul si obiectivele lucrarii 43
Cap. VI - Prezentarea cherhanalei din care s-a efectuat recoltarea probelor 44
Cap. VII - Metode si materiale utilizate in controlul sanitar veterinar al pestelui 46
7.1. Recoltarea probelor 46
7. 2. Examenul organoleptic 47
7.3. Pregatirea probelor pentru examenul fizico-chimic 54
7.4. Examenul fizico-chimic al pestelui 54
7.4.1. Determinarea pH-ului 54
7.4.2. Determinarea amoniacului in stare libera (NH3) 55
7.4.3. Determinarea azotului usor hidrolizabil 56
7.4.4. Determinarea hidrogenului sulfurat (H2S) in stare libera 58
7.5. Examenul microbiologic 58
Cap. VIII - Rezultatele obtinute la receptia pestelui 60
8.1. Rezultatele obtinute la primirea pestelui in urma examenului organoleptic 60
8.2. Rezultatele obtinute la primirea pestelui in urma examenului fizico-chimic 61
8.3. Rezultatele obtinute la primirea pestelui in urma examenului microbiologic 64
Cap. IX - Rezultate obtinute la livrarea pestelui 66
9.1. Rezultatele obtinute la livrarea pestelui, in urma examenului organoleptic 66
9.2. Rezultatele obtinute la livrarea pestelui, in urma examenului fizico-chimic 67
9.3. Rezultatele obtinute la livrarea pestelui, in urma examenului microbiologic 68
Cap. X - Concluzii si recomandari 71
10.1. Concluzii 71
10.2 Recomandari generale si discutii 73
Bibliografie 75


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Animalele acvatice si produsele obtinute din animale acvatice reprezinta in acest moment una din sursele cele mai importante de proteina. in ultimile trei decenii, desi pescariile traditionale si-au restrans activitatea, au inceput sa prospere pe fondul unor productii constant marite fermele de peste, deci acvacultura.
Acvacultura s-a dezvoltat atat de mult incat a devenit productia de alimente cu cea mai rapida crestere in lume iar aceasta va continua sa creasca si in anii ce vor urma. Pe fondul acestei explozii a acvaculturii in intreaga lume (cu exceptia tarilor ce trec printr-o perioada de tranzitie) consumul de peste a crescut simtitor.
Produsele de pescarie si acvacultura joaca un rol deosebit de important in rezerva de alimente din Europa. Majoritatea produselor de acvacultura din Europa au fost percepute la un moment dat ca fiind fie alimente de o calitate superioara fie premium, dar, mai recent, disponibilitatea in crestere a unor specii de peste a fost insotita si de o reducere a pretului. Acest lucru a fost reflectat si de atitudinea presei prin introducerea expresiei "pui acvatic" ce face referire la somonul de crescatorie ce are o disponibilitate foarte ridicata in magazinele de desfacere.
Schimbarile obiceiurilor alimentare au fost semnificative, iar observatia generala indica o scadere a consumului de carne rosie, un consum mai mare de alimente convenabile si o crestere a produselor de peste procesate. Toate acestea au condus la o pozitie intarita a pestelui pe piata europeana, in general, desi cateodata acesta este inca perceput ca o sursa relativ scumpa de proteina.Totusi importanta deosebita pe care o prezinta pestele in alimentatia umana, nu consta doar in contiuntul in proteina, toate atributele compozitionale ale carnii de peste rccomandandu-l pentru o hranire sanatoasa a omului.
Odata cu cresterea evidenta a consumului de peste ce a fost inregistrata, producatorii de peste trebuie sa se confrunte si cu alte probleme cum ar fi cerintele si doleantele nou aparute ale consumatorilor de carne de peste si produse din peste.
Epoca in care traim este evident epoca informatiei, iar consumatorii dovedesc acest lucru. Acestia in momentul achizitionarii oricarui produs sunt foarte bine informati asupra caracteristicilor acestuia. Si in domeniul industriei alimentare transparenta producatorilor este o chestiune vitala. Interesul pentru o alimentatie sanatoasa a crescut datorita pe de o parte multitudinii de informatii disponibile dar pe de alta parte si datorita unei educatii in acest sens realizata prin diverse metode chiar de catre autoritatile din domeniu, asadar in momentul achizitionarii unui produs alimentar tendinta este aceea de verificare a informatiilor disponibile despre produsul in cauza.
Consumatorii vor sa stie valori nutritive, compozitie chimica, vor sa stie in ce conditii a fost produs alimentul respectiv, vor sa aiba siguranta ca este un produs sigur din punct de vedere al sanatatii, dar vor sa aiba informatii si despre animalele de la care provine produsul, modul in care au fost tratate, modul in care au fost ucise, daca s-au respectat principiile de bunastare a animaleler.
Din punct de vedere al bunastarii animalelor, in cazul pestelui exista o situatie aparte. In timp ce toate animalele domestice traditionale si animalele de companie s-au bucurat de o atentie deosebita in ceea ce priveste bunastarea acestora, cele mai noi animale "domestice"- pestii de crescatorie, au primit putina atentie, desi exista legislatie in majoritatea tarilor cu privire si la aceste animale.
Motivele sunt mai multe:
o pestii sunt animale relativ noi de crescatorie, ale caror nevoi si cerinte
o nu sunt pe deplin elucidate; 
o sunt animale poikilotermice, fapt ce nu atrage simpatia oamenilor dupa cum o fac animalele cu blana sau pene; 
o sistemul nervos al pestilor este relativ simplu, si s-a pus problema daca
pestii au capacitatea de asimti durerea sau nu.
Desi nu poseda un cortex propriu-zis, s-a demonstrat stiintific existenta unui sistem nocioceptiv si deci inregistrarea situatiilor dureroase (Hastein T. 2004).
Interesul in ceea ce priveste bunastarea pestilor este in crestere in randul publicului, consumatorilor si autoritatilor si s-a reflectat in legislatia existenta si in conditiile de crestere, unde un accent deosebit s-a pus pe metodele de asomare/sedare a pestilor anterior uciderii acestora, fiind o chestiune de bunastare si etica.
Referitor la peste, facand parte din perceptia generala a publicului ca fiind un aliment sanatos, compozitia chimica precum si caracterele nutritive ale acestuia il recomanda intr-adevar ca fiind o excelenta sursa de proteina si alte componente chimice cu rol benefic pentru sanatatea omului. Totusi mai nou a devenit o problema posibilitatea ca toate aceste beneficii sa fie contrabalansate de riscurile asociate contaminantilor ce se gasesc in peste. Problema a devenit de interes public astfel incat se solicita informatii si in acest sens.
In concluzie cerintele de informatie ale cumparatorilor vis-a-vis de achizitionarea produselor din peste se refera la compozitie chimica si valoare nutritiva, provenienta, mai nou principiile etice ale asomarii pestelui anterior uciderii si la siguranta produsului, inclusiv din punct de vedere al riscurilor chimice asociate cu existenta contaminantilor in peste.
CAPITOLUL I
Consumul de peste - beneficii si riscuri asociate acestuia
Pestele poate reprezenta in consumul uman o parte foarte importanta a dietei. Este bogat in majoritatea vitaminelor de care are nevoie omul, contine o selectie buna de minerale, iar proteinele contin toti aminoacizii esentiali si in proportiile potrivite.
De-a lungul timpului, pestelui i-au fost atribuite tot felul de caracteristici dietetice si proprietati, unele cu presupuse a fi de buna natura iar altele nu. in trecut, sustinerea existentei unor caracteristici ale pestelui, ca aliment s-a facut pe baza unor conceptii gresite care nu au rezistat in timp.
Fara indoiala ca in trecut alt motiv pentru care pestele avea o reputatie proasta era lipsa mijloacelor de transport rapide, care duceau la o calitate slaba a pestelui, insa in acest moment exista toate mijloacele pentru a oferi consumatorului peste practic in aceeasi stare de prospetime ca acela abia pescuit, cu acelasi miros si aroma si caracteristici neschimbate.


Fisiere in arhiva (3):

  • BIBLIOGRAFIE.docx
  • CUPRINS.docx
  • Peste.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!