Piața asigurărilor generale în România - studiu de caz SC Astra SA

Cuprins licență Cum descarc?

Studiu de caz SC Astra SA
INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1. Importanţa, conţinutul economic şi principiile asigurărilor 7
1.1. Necesitatea şi principiile sistemului public naţional de asigurări 7
1.2. Istoricul asigurărilor în România. 9
Capitolul 2. Piata asigurărilor non viaţă în România 16
2.1. Piata Asigurărilor în România 16
2.2. Prezentarea tipurilor de Asigurări non-viata 19
2.3. Evoluţia pieţei asigurărilor non viaţă în România 26
2.4. Tipologia Contractelor de asigurare non viaţă 31
2.5. Cadrul legislativ al asigurărilor de persoane din România 39
Capitolul 3. Societatea comercială de asigurare - reasigurare ASTRA S.A. 44
3.1.Prezentarea fimei ASTRA S.A. 44
3.2. Analiza activitatii societatii de asigurari ASTRA SA. 47
3.3. Tipuri de asigurări la ASTRA S.A. 56
3.4. Exemplu de asigurare de rǎspundere civilǎ auto - RCA 60
Capitolul 4. Analiza activităţii Astra Asigurări 75
4.1. Matricea SWOT 75
4.2. Concluzii şi propuneri 78
Bibliografie 83
ANEXA 1. CARTEA DE IDENTITATE A MASINII 86
ANEXA 2. TARIFE RCA 2010 87


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
„Dacă ar fi după mine, aş scrie cuvântul ”asigurare” pe uşa fiecărei case şi pe fruntea fiecărui om pentru că sunt convins că pentru sacrificii neconceput de mici, familii întregi pot fi protejate împotriva catastrofelor care le-ar putea distruge pentru totdeauna... Abia atunci aş putea fi mulţumit, căci asigurarea protejează familia în cazul ivirii unei nenorociri şi a unor pagube ireparabile...”
Winston Churchill
Un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului, încă din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată cu precauţie şi înţelepciunea cu siguranţa unui lucru împlinit. Oamenii s-au unit pentru a face faţă consecinţelor accidentelor.
Astfel, comercianţii din Antichitate practicau forme de protecţie în vederea acoperirii pagubelor produse pe perioada transportului mărfurilor. De exemplu: în legislaţia maritimă a Rodhosului se prevedea ca pierderile produse prin aruncarea peste bord a unei părţi din bunuri pentru a se putea salva restul încărcăturii, să fie suportate de toţi proprietarii de mărfuri încărcate la bord. Şi în Roma Antică existau asociaţii bazate pe solidaritate care interveneau după producerea pagubelor. 
Apoi, apar elementele unui contract incipient de asigurare, sub forma unui contract de împrumut în care suma garanta un transport de mărfuri la mare distanţă; în cazul în care acestea nu ajungeau la destinaţie, creditorul pierdea suma împrumutată. Acest contract se extinde treptat, fiind valabil şi existând chiar şi în evul mediu timpuriu.
Putem spune, într-un fel, că asigurarea a apărut odată cu apariţia societăţii umane. Avem cunoştinţa de două tipuri de economii care au caracterizat societatea de-a lungul timpului: economiile de schimb (realizate cu elemente corespunzătoare: pieţe de schimb, bani, instrumente financiare diverse) şi economiile naturale, în lipsa acestor elemente, acestea datând din timpuri mult mai vechi decât primele. 
Într-o astfel de economie naturală, putem privi conceptul de asigurare ca pe o formă de ajutorare între indivizii din societate. De exemplu, dacă o casă suferă un incendiu devastator, membrii comunităţii respective vor ajuta împreună la reconstruirea casei; altfel, nu vor primi nici ei ajutor în viitor. Acest tip de asigurare a supravieţuit până în zilele noastre în regiunile în care economiile de schimb moderne nu au pătruns decât superficial (de exemplu în unele ţări de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice)
Asigurarea exprima în principal o protecţie financiara pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri.
Metodele de asigurare s-au dezvoltat o data cu nevoile de protecţie existente la un moment dat pentru oameni şi afacerile acestora. Astfel oamenii de afaceri au înţeles să folosească asigurarea pentru a micşora riscurile ce pot apărea în tranzacţiile comerciale şi cele legate de protecţia patrimoniului.
CAPITOLUL 1. Importanţa, conţinutul economic şi principiile asigurărilor
Cunoscut este faptul că asigurările s-au născut din nevoia imperioasă de protecţie a omului şi a avutului său agonisit cu trudă, împotriva forţelor distructive ale naturii, accidentelor şi bolilor, din nevoia constituirii unor mijloace de existenţă în condiţiile pierderii sau reducerii capacităţii de muncă în urma accidentelor, bolilor sau atingerii unei anumite vârste De-a lungul timpului, oamenii s-au străduit să găsească soluţii la aceste probleme. Evident, odată cu dezvoltarea societăţii au apărut şi noi căi şi modalităţi de lupă a omului cu forţele naturii, cu evenimentele nefavorabile, cu întâmplările şi situaţiile nefericite din viaţa fiecărei entităţi umane. Cu toate acestea oamenii sunt încă neputincioşi în faţa unor calamităţi ale naturii, cum sunt: furtunile, uraganele, trăsnetele, cutremurele de pământ, erupţiile vulcanice, alunecările şi scufundările de teren, ploile torenţiale, seceta, grindina, avalanşele de zăpadă, bolile etc.. Cum sunt puţine mijloace tehnice eficiente de luptă împotriva acestor calamităţi ale naturii, devine imperios necesară apărarea oamenilor şi societăţii de prejudiciile aduse.


Fisiere în arhivă (1):

  • Piata Asigurarilor Generale in Romania. Studiu de Caz SC Astra SA.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!