Piata Asigurarilor Generale in Romania. Studiu de Caz SC Astra SA

Cuprins licenta Cum descarc?

Studiu de caz SC Astra SA
INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1. Importanta, continutul economic si principiile asigurarilor 7
1.1. Necesitatea si principiile sistemului public national de asigurari 7
1.2. Istoricul asigurarilor in Romania. 9
Capitolul 2. Piata asigurarilor non viata in Romania 16
2.1. Piata Asigurarilor in Romania 16
2.2. Prezentarea tipurilor de Asigurari non-viata 19
2.3. Evolutia pietei asigurarilor non viata in Romania 26
2.4. Tipologia Contractelor de asigurare non viata 31
2.5. Cadrul legislativ al asigurarilor de persoane din Romania 39
Capitolul 3. Societatea comerciala de asigurare - reasigurare ASTRA S.A. 44
3.1.Prezentarea fimei ASTRA S.A. 44
3.2. Analiza activitatii societatii de asigurari ASTRA SA. 47
3.3. Tipuri de asigurari la ASTRA S.A. 56
3.4. Exemplu de asigurare de raspundere civila auto - RCA 60
Capitolul 4. Analiza activitatii Astra Asigurari 75
4.1. Matricea SWOT 75
4.2. Concluzii si propuneri 78
Bibliografie 83
ANEXA 1. CARTEA DE IDENTITATE A MASINII 86
ANEXA 2. TARIFE RCA 2010 87


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
,,Daca ar fi dupa mine, as scrie cuvantul "asigurare" pe usa fiecarei case si pe fruntea fiecarui om pentru ca sunt convins ca pentru sacrificii neconceput de mici, familii intregi pot fi protejate impotriva catastrofelor care le-ar putea distruge pentru totdeauna... Abia atunci as putea fi multumit, caci asigurarea protejeaza familia in cazul ivirii unei nenorociri si a unor pagube ireparabile..."
Winston Churchill
Un aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit. Oamenii s-au unit pentru a face fata consecintelor accidentelor.
Astfel, comerciantii din Antichitate practicau forme de protectie in vederea acoperirii pagubelor produse pe perioada transportului marfurilor. De exemplu: in legislatia maritima a Rodhosului se prevedea ca pierderile produse prin aruncarea peste bord a unei parti din bunuri pentru a se putea salva restul incarcaturii, sa fie suportate de toti proprietarii de marfuri incarcate la bord. Si in Roma Antica existau asociatii bazate pe solidaritate care interveneau dupa producerea pagubelor. 
Apoi, apar elementele unui contract incipient de asigurare, sub forma unui contract de imprumut in care suma garanta un transport de marfuri la mare distanta; in cazul in care acestea nu ajungeau la destinatie, creditorul pierdea suma imprumutata. Acest contract se extinde treptat, fiind valabil si existand chiar si in evul mediu timpuriu.
Putem spune, intr-un fel, ca asigurarea a aparut odata cu aparitia societatii umane. Avem cunostinta de doua tipuri de economii care au caracterizat societatea de-a lungul timpului: economiile de schimb (realizate cu elemente corespunzatoare: piete de schimb, bani, instrumente financiare diverse) si economiile naturale, in lipsa acestor elemente, acestea datand din timpuri mult mai vechi decat primele. 
Intr-o astfel de economie naturala, putem privi conceptul de asigurare ca pe o forma de ajutorare intre indivizii din societate. De exemplu, daca o casa sufera un incendiu devastator, membrii comunitatii respective vor ajuta impreuna la reconstruirea casei; altfel, nu vor primi nici ei ajutor in viitor. Acest tip de asigurare a supravietuit pana in zilele noastre in regiunile in care economiile de schimb moderne nu au patruns decat superficial (de exemplu in unele tari de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice)
Asigurarea exprima in principal o protectie financiara pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri.
Metodele de asigurare s-au dezvoltat o data cu nevoile de protectie existente la un moment dat pentru oameni si afacerile acestora. Astfel oamenii de afaceri au inteles sa foloseasca asigurarea pentru a micsora riscurile ce pot aparea in tranzactiile comerciale si cele legate de protectia patrimoniului.
CAPITOLUL 1. Importanta, continutul economic si principiile asigurarilor
Cunoscut este faptul ca asigurarile s-au nascut din nevoia imperioasa de protectie a omului si a avutului sau agonisit cu truda, impotriva fortelor distructive ale naturii, accidentelor si bolilor, din nevoia constituirii unor mijloace de existenta in conditiile pierderii sau reducerii capacitatii de munca in urma accidentelor, bolilor sau atingerii unei anumite varste De-a lungul timpului, oamenii s-au straduit sa gaseasca solutii la aceste probleme. Evident, odata cu dezvoltarea societatii au aparut si noi cai si modalitati de lupa a omului cu fortele naturii, cu evenimentele nefavorabile, cu intamplarile si situatiile nefericite din viata fiecarei entitati umane. Cu toate acestea oamenii sunt inca neputinciosi in fata unor calamitati ale naturii, cum sunt: furtunile, uraganele, trasnetele, cutremurele de pamant, eruptiile vulcanice, alunecarile si scufundarile de teren, ploile torentiale, seceta, grindina, avalansele de zapada, bolile etc.. Cum sunt putine mijloace tehnice eficiente de lupta impotriva acestor calamitati ale naturii, devine imperios necesara apararea oamenilor si societatii de prejudiciile aduse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Asigurarilor Generale in Romania. Studiu de Caz SC Astra SA.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!