Piața asigurărilor non-viață în România

Cuprins licență Cum descarc?

CAPITOLUL I. CARACTERISTICI ALE PIETEI ASIGURARILOR 3
1.1. Trasaturile generale ale pietelor de asigurari si reasigurari 3
1.2. Situatia actuala a pietei romanesti a asigurarilor 9
CAPITOLUL 2. ASTRA ASIGURARI SA PE PIATA ROMANEASCA DE ASIGURARI 16
2.1. Evolutia actuala a pietei de asigurari generale din Romania in primul trimestru din 2014 16
2.2. ASTRA Asigurari - liderul pietei de asigurari din Romania 23
2.3. Plasarea sub administrare speciala a liderului Astra Asigurari 28
CAPITOLUL 3. PRODUSE DE ASIGURARE A CLADIRILOR OFERITE DE ASTRA ASIGURARI 29
3.1. Asigurarea riscurilor catastrofale 29
3.2. Asigurarea PAD COMPLET 29
3.3. Asigurarea IMOBILIA 30
3.4. Asigurarea PAD Plus 32
3.5 Asigurarea cladirilor si continutului -  apartinand persoanelor juridice 36
CONCLUZII 39
BIBLIOGRAFIE 41
ANEXA 43


Extras din licență Cum descarc?

CAPITOLUL I. CARACTERISTICI ALE PIETEI ASIGURARILOR 
1.1. Trasaturile generale ale pietelor de asigurari si reasigurari
Operatiile de asigurare, realizate pe baze contractuale, se desfasoara intr-un cadru denumit piata asigurarilor. Aici se intalnesc cererea de asigurare care vine din partea persoanelor fizice si juridice asigurabile, dornice sa incheie diverse tipuri de asigurari, si oferta de asigurare, sustinuta de organizatii specializate, autorizate sa functioneze in acest domeniu si capabile, sub raport financiar, sa desfasoare o astfel de activitate.
Atunci cand pe piata functioneaza mai multe organizatii de asigurare avem de-a face cu o piata concurentiala. In situatia in care exista o singura oferta de asigurare, monopolul de stat, ne aflam pe o piata aparent neconcurentiala. Organizatia unica de asigurare este preocupata sa convinga persoanele fizice si juridice asigurabile sa accepte conditiile de asigurare oferite si, in felul acesta, sa aduca cererea de asigurare la dimensiunea ofertei sale.
Tranzactiile pe pietele internationale de asigurari sunt strict si direct influentate de legislatia nationala in materie. Dispersia internationala a riscurilor prin intermediul asigurarii poate fi realizata prin mai multe feluri: prin asigurare directa, posibil prin participarea asiguratorilor straini in calitate de coasiguratori alaturi de societatile autohtone sau prin cedarea unei cote a riscurilor asumate de asiguratorii interni prin reasigurare internationala.
Asiguratorul strain poate opera printr-o societate locala, poate mandata un agent in strainatate, delegat sa subscrie afaceri in numele sau sau sa infiinteze filiale proprii pe acea piata.
Comertul international cu servicii de asigurare este redus in comparatie cu primele de asigurare si cu tranzactiile internationale din alte domenii. Cota de piata ce revine asiguratorilor straini difera de la stat la stat, dar este marcata de un puternic trend crescator datorat mai ales liberalizarii comertului din diferite regiuni ale lumii, fuzionarilor si achizitiilor in domeniu care au marcat puternic evolutia si structura acestui sector. 
Cele mai reprezentative piete de asigurari sunt concentrate in marile centre comerciale si financiare ale lumii unde se desfasoara majoritatea covarsitoare a acestor tranzactii. Unele dintre acestea sunt piete care alta data serveau numai asiguratorilor directi locali si care, in urma extinderii activitatii unor companii de asigurare ce si-au deschis filiale, au devenit treptat internationale. Este cazul Londrei, Europei continentale, S.U.A., Japoniei. Fiecare dintre acestea este o piata internationala deoarece o mare parte sau chiar cea mai mare parte din afacerile incheiate provin de la societati de asigurari si reasigurari din alte tari si pentru ca influenteaza in mare masura uzantele si practicile altor piete. O caracteristica a acestor piete este aceea ca, deoarece sunt prezente atat societati de asigurare, cat si societati de reasigurare, o societate este, in general, simultan cumparator si vanzator de reasigurare. Desfasurarea activitatii de asigurare si reasigurare intr-o economie concurentiala se realizeaza intr-un cadru legal din punct de vedere organizatoric si metodologic.
In domeniul asigurarilor, operatorii specifici sunt asiguratorii si asiguratii, adica cei care lanseaza oferta de asigurare, pe de o parte, si cei care doresc sa o cumpere, persoane fizice sau juridice, pe de alta parte. Oferta este lansata de asiguratori, organizati in societati comerciale cu personalitate juridica si cu capacitate financiara, criterii ce sunt reglementate de legislatia in vigoare.
Pe piata se intalnesc urmatoarele categorii de firme, care alcatuiesc piata :
a. purtatori specializati ai riscului, adica asiguratori si reasigu ratori care ofera protectie clientilor lor. Societatile comerciale de asigurare, de asigurare - reasigurare sau societati de reasigurare functioneaza ca societati pe actiuni sau cu raspundere limitata, cu capital integral national sau mixt, criteriul fundamental ce sta in luarea deciziilor fiind obtinerea de profit.


Fisiere în arhivă (1):

  • Piata asigurarilor non-viata in Romania.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Bistriceanu, Gh.D - Sistemul asigurarilor din Romania, Ed. Economica, Bucuresti, 2002
2. Ciurel Violeta - Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practici internationale, All- BECK, Bucuresti, 2000.
3. Constantinescu Dan Anghel - Conjunctura pietei mondiale a asigurarilor, Colectia Nationala, Bucuresti, 2006.
4. Constantinescu Dan Anghel - Istoria asigurarilor in Romania - Volumul I, Colectia Nationala, 2002.
5. Constantinescu Dan Anghel - Managementul financiar in asigurari, Colectia Nationala, 2004.
6. Crisan N., Iosif Gh., Tanasescu Paul si colectiv - Sistemul asigurarilor in Romania, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2005
7. Marinica Dobrin - Asigurari si reasigurari, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2004 
8. Moldoveanu Nicolae -  Combaterea fraudei in asigurari, Editura BREN, Bucuresti, 2002
9. Stefan Camelia, Enache Sorin, Gheordunescu Crina -  Asigurari si transporturi in afacerile economice, Ed. Independenta Economica, Pitesti, 2008
10. Tanasescu Paul, Marinica Dobrin -Teoria si practica asigurarilor, Editura Economica, Bucuresti, 2002.
11. Tudor Mihaela - Asigurari pentru agentii economici, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2002.
12. Vacarel Iulian, Florin Bercea - Asigurari si reasigurari, editia a II-a, Editura Expert, Bucuresti, 2004.
Legislatie:
1. Legea nr.32/2000 - privind societatile de asigurare si supravegherea acestora, publicata in Monitorul Oficial nr.184/10.04.2000
2. Legea nr.136/1995 - privind asigurarile si reasigurarile in Romania, publicata in Monitorul Oficial nr.303/29.12.1995
3. Legea nr.172/2004 - privind modificarea si completarea legii nr.136/1995
4. Legea nr.76/2003, Legea nr.403/2004 si 503/2004 -  privind modificarea si completarea Legii nr.32/2000
5. Legea 260/2008, republicata 2012, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 115 din 15 februarie 2012 
6. Legea nr. 248/2011 - privind modificarea si completarea legii nr. 260/2008
7. *** Colectiile: Piata financiara, Ziarul financiar, Saptamana financiara; Primm -  2008-2012
Surse internet: 
1. *** www.1asig.ro
2. *** www.csa-isc.ro 
3. *** www.fiar.ro
4. *** www.astrasig.ro
5. *** www.portaldeasigurari.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!