Piata de Capital in Romania

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I: INTRODUCERE
Toti specialisti care lucreaza cu capital de piata se intreaba des de modul in care ar putea sa-si investeasca investitiile sau sa-si investeasca sumele disponibile, aceste intrebari sunt derivate de situatiile pe care le detin respectivii,au excedent sau deficit de capital.
Astazi, este destul de dificil sa ne imaginam lume pe vremea cand nu existau banci,burse, piete monetare, piete de valori sau datorii publice, timpuri cand singura avere a unei persoane era reprezentata doar prin suprafata pamantului detinut si a numarului de animale pe care il poseda dar nu in ultimul rand si numarul de brate de munca pe care le putea utiliza la munca campului. In aceea perioada economiile erau prezentate sub forma de ustensile casnice de aur (in general pocale de aur) cat despre camatarie ea era interzisa atat de lege cat si de dogma bisericeasca.
Astazi putem vorbi despre piata de capital ca fiind o realitate intalnita in orice economie moderna. Piata de capital reprezinta o necesitate de necontestat, o structura extraordinar de dinamica si inovativa, intr-o permanenta adaptare la mediul economic dar si un factor de influenta al acestuia, genereaza ocazii si in aceeasi masura este un factor de risc pentru toate categoriile de participanti la activitatea economica. Piata de capital poate fi considerata ca fiind o replica a unei economii nationala la o scara mai mica si in aceeasi masura deosebit de reprezentativa.
Se poate spune de piata de capital ca reuneste sub aceeasi constructie conceptii diferite. Sintagma continental-europeana atribuie acestei piete o structura mai complexa, cuprinzand piata monetara, piata ipotecara si piata financiara. Tara noastra este partizana a conceptiei anglo-saxone care vorbeste de capital ca fiind o componenta a pietei financiare alaturi de piata monetara si cea a asigurarilor.
Caracteristica acestei piete conchide din numeroase aspecte, dar definitorii si in egala masura delimitative fata de alte participante ale pietei financiare sunt urmatoarele trasaturi:
a) Putem spune ca este o piata specializata in tranzactii cu active financiare pe termen indelungatat, in mod opus de piata monetara care prezinta solutii financiare prin capital de pe termen mic sau mediu.
b) Este o piata transparenta din cauza ca oricine poate fi participant pe piata aceasta fara sa existe bariere notabile de intrare sau de iesire, tranzactiile fiind cu caracter public
c) Prevede riscuri pentru ambele parti contractante adica in egala masura pentru emitent cat si pentru investitor, caracteristic fiecarui instrument financiar in cauza, totusi 
ofera in timp concordant si solutii complexe de minimizare si dispersare a acestuia. 
d) Piata de capital poate fi numita ca fiind una organizata in intelesul ca tranzactiile se realizeaza conform unor notiune, norme si reguli acceptate de participanti. 
Conform constitutiei din 1991 Romania are o economie de piata. Intr-o economie de piata de capital are detine un rol de prim rang. O buna desfasurare a pietei de capital este un plus de vitalitate pentru economia contemporana din simplul fapt ca in acest fel este posibil un transfer eficient de resurse financiare de la cei ce agonisesc catre cei ce au nevoie de capital si care pot sa-i ofere o valorificare superioara. Putem afirma ca piata de capital detine un rol important in privinta calitatii deciziilor de investitii.
Partea de baza a pietei de capital este reprezentata de piata secundara prin se desfasoara tranzactii cu titluri emise mai inainte. Partile care efectueaza tranzactii prin intermediul burselor de valori sunt vanzatorii si cumparatorii de titluri emise anterior. Importanta pietei este scoasa in evidenta exact prin rolul si si functiile burselor de valori. Pe piata aceasta cursul, titlurile de valoare
Atarna de numerosi factori economici si extraeconomici, in esenta de raportul dintre cerere si oferta de titluri. La turul sau acesta depinde de volumul veniturilor precedente aduse de titluri si perspectivele de viitor, valoarea ratei dobanzii, circumstanta economica, rata inflatiei, politica interna si climatul social-politic. 
1.1.Piata de capital. Definire si clasificare.
Putem afirma ca alegand din trasaturile economiei de schimb din ziua de azi, piata are istoria cea m-ai vasta. Aparitia pietei a fost in urna cu ceva secole bune, aceasta a aparut ca pasarela istorica intre producatori si consumatori. F. Braudel afirma despre strecurarea unui al treilea,ingust dar vioi ca un fir de apa, greu de recunoscut si el de la intaia privire, schimbul sau cum se mai spune economia de piata imperfecta, discontinua, dar impunandu-si presiunile si in mod sigur, revolutionara. Exprimand acelasi gand Alvin Toffer subliniaza ca piata este necesara numai atunci cand functia consumului s-a separat de functia productiva.
Indeobste, piata reprezinta locul de intalnire, mai mult sau mai putin speculativ, dintre ceea ce ofera vanzatorii si ceea ce ofera cumparatorii, prima consta in forma de manifestare a productiei in imprejurarile economiei de schimb, a doua exprimand nevoile umane solvente, insotite asadar de capacitatea oamenilor de a achizitiona marfurile oferite, convenabile lor.
Piata intrupeaza intr-un tot actele de vanzare si de cumparare, laolalta cu fenomenele legate de semnalul obiectului ofertei si cererii, toate acestea in raport cu spatiul si timpul unde sau in care se desfasoara In general functiile piete sunt multiple, dar cele mai importante sunt ,,verif si ofera''. Prin ,,verifica'' se intelege concordanta sau neconcordanta dintre structura si calitatea bunurilor oferite cu masa, cu corespondentele si calitatea celor cerute, respectiv necesare. Prin sintagma ,,ofera'', ne referim la informatiilor agentilor economici, ieftine si rapide.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata de Capital in Romania.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!