Piata Unica Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere .
Lista abrevierilor.
Lista figurilor . 7
Lista tabelelor . 7
Capitolul 1. Europa si ideea de integrare europeana. 8
1.1. Europa si europeneismul. . 8
1.2. Conceptii privind integrarea europeana. 9
1.3. Europa dupa cel de-al doilea razboi mondial. 10
1.4. Crearea comunitatilor europene. 12
Capitolul 2. Unificarea comunitatilor europene. 15
2.1. Desfasurarea procesului de unificare. 16
2.2. Evolutia procesului de integrare economica, politica si sociala. 17
Capitolul 3. Asociatii economice integrate. Piata interna unica. 19
3.1. Contextul economic. 19
3.2. Obiectivele pietei unice interne. 21
3.3. Libera circulatie a marfurilor. 23
3.4. Libera circulatie a persoanelor. 26
3.5. Libera circulatie a serviciilor. 28
3.6. Libera circulatie a capitalului. 32
3.7. Mecanismul de lucru al pietei unice. 34
Capitolul 4. Integrarea monetara europeana. 36
4.1. Sistemul monetar international. 36
4.2. Sistemul monetar european. 43
4.3. Moneda unica. 51
4.4. Bancile centrale-nationale si Banca Centrala Europeana. 66
Concluzii . 71
Bibliografie . 79


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Uniunea Europeana reprezinta un spatiu economico- social si politic, in constructie, de o natura si consistenta diferita fata de formele traditionale de grupare a intereselor de natura economica si sociala la scara societala.
Procesul de formare si consolidare a spatiului european a presupus o serie de transformari ale structurilor economice si socio-politice, care s-au concretizat in formele imbracate de-a lungul timpului:
- zona de comert liber, care reprezinta acea forma a integrarii prin care doua sau mai multe tari convin sa inlature barierele tarifare si netarifare dintre ele, pe baza unui acord prefential de comert, dar fiecare tara isi mentine propriile bariere comerciale in comertul cu tarile nemembre.
- uniunea vamala, ca forma de integrare prin care tarile membre inlatura toate barierele in comertul desfasurat intre ele si adopta un tarif vamal extern comun fata de terti - piata comuna, care reprezinta o uniune vamala
in cadrul careia liberalizarea miscarii bunurilor si a serviciilor este acompaniata de liberalizarea miscarii fluxurilor de factori intre tarile membre.
- piata interna, forma care presupune, in afara realizarii unei piete comune pentru libera circulatie a bunurilor si serviciilor, cresterea coeziunii economice, armonizarea politicii sociale, consolidarea institutiilor comunitare;
- uniunea economica si monetara, care se formeaza, pornind de la piata interna unica, in cadrul careia are loc cresterea gradului de armonizare a politicilor economice nationale, in special a celor vizand sfera monetar financiara, pana la adoptarea unei monede unice si a unor institutii comune de gestionare a chestiunilor monetar financiare la nivel comunitar.
- integrarea economica completa (sau totala) ca ultim stadiu al integrarii in cadrul caruia unificarea politicilor economice este intregita prin stabilirea unei unitati supranationale ale carei decizii sunt obligatorii pentru statele membre.
Integrarea economica completa presupune parcurgerea tuturor etapelor descrise anterior, spatiul integrat capatand trasaturi apropiate de cele ale unei economii nationale: institutii comune care guverneaza cu ajutorul unei legislatii comune utilizand un buget comun si adresandu-se unei piete de productie si de desfacere comuna; utilizarea unei monede unice si a unui sistem bancar omogen, a politicilor interne si externe comune.
In prezent, Uniunea Europeana se afla in faza de constructie a Uniunii economice si monetare.
Din Uniunea economica si monetara, ca forma de integrare, fac parte toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu deosebirea ca unele dintre ele (Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, si Spania) au adoptat moneda Euro, doua state (Marea Britanie si Danemarca) beneficiaza de clauza , care le permite sa aleaga daca sa faca sau nu parte din zona euro, iar celelalte state membre, care au statutul de ,,stat membru cu derogare de la adoptarea euro" vor trebui sa adere la euro intr-o perioada nedeterminata.
Privita ca o etapa superioara a integrarii multinationale, Uniunea economica si monetara este rezultatul adancirii, a intensificarii integrarii si presupune:
- politica monetara comuna
- stransa coordonare a politicilor economice ale statelor membre
- moneda unica
- liberalizarea fluxurilor de capital
- un sistem institutional care sa coordoneze si administreze politica monetara.
Conditia de baza pentru crearea si functionarea unei forme integrative de tipul uniunii economice si monetare o constituie existenta unei piete comune a bunurilor si serviciilor, desi in cazul Uniunii Europene, Uniunea economica si monetara este mai degraba asociata cu piata interna unica.
Stadiul de Uniune economica si monetara, care presupune, asa cum am aratat anterior, eliminarea cursului de schimb si aplicarea unei politici monetare comune conduce la diminuarea unor costuri si riscuri care, anterior, au putut sa accentueze sau, dupa caz, sa impiedice interpenetrarea pietelor de capital, sa genereze distorsiuni in functionarea pietei agricole comune sau sa nu permita politicii industriale o dezvoltare unitara care sa conduca spre o piata comuna in domeniu.
Lucrarea de licenta prezinta cu precadere etapa implementarii pietei unice europene care a fost continuata de uniunea economic si monetara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Unica Europeana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!